קהילת יהודי קרשוביץ – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
שורה 90: שורה 90:


היה בקרשוביץ גם בית תפילה של אגודת ביקור חולים, גם הוא נהרס על ידי הנאצים.
היה בקרשוביץ גם בית תפילה של אגודת ביקור חולים, גם הוא נהרס על ידי הנאצים.

==קישורים חיצוניים==
* [https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/k/1138-krzeszowice/99-historia-spolecznosci/137553-historia-spolecznosci היסטוריה של הקהילה]


==הערות שוליים==
==הערות שוליים==
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}

==קישורים חיצוניים==
* [https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/k/1138-krzeszowice/99-historia-spolecznosci/137553-historia-spolecznosci]

גרסה מ־16:02, 9 באפריל 2021

רחוב בעיירת קששוביצה
רחוב בעיירת קששוביצה

קהילת יהודי קששוביצה (KRZESZOWICE) הייתה קהילהיהודית אשכנזית בעיר קששוביצה שבפולין. ההתיישבות היהודית במקום החלה במאה ה-18[1], ומספר היהודים בעיר גדל משמעותית במהלך המאה ה-19, עד להכחדת הקהילה בשואה.

ראשית הקהילה היהודית

בסוף המאה ה-18 התיישבה בעיר קששוביצה משפחה יהודית אחת. הייתה זו כנראה משפחתו של בעל הפונדק, את חסותה על המשפחה פרשה הקהילה היהודית באולקוש.

בזמן קיומה של דוכסות קרקוב הגדולה (1818- 1846) נמצאה קששוביצה בתחומה, בתקופה זו היו בעיר כ-20 יהודים.

התפתחות הקהילה

עד אמצע המאה ה-19 מנתה הקהילה בסך הכול 20 משפחות, ורק כשנפתחו מקורות פרנסה חדשים (מפעלי קרמיקה וזכוכיות) החלה הקהילה לגדול באופן משמעותי בסוף המאה ה-19 ותחילה המאה ה-20. רוב יהודי קוששוביצה היו סוחרים מקומיים ומקצתם סוחרים רוכלים בכפרים וירידים, וכן בעלי מלאכה.

בתקופה זו השתקע בקששוביצה הרב צבי הירש ברוינפלד, תלמיד חכם, שעמד בקשר עם גדולי הרבנים בזמנו ושקד על כתיבת חיבורו "תורת האשם".

בעת ההיא כיהן כרבה של הקהילה הרב זיידא קלינגסברג, שהיה בין המשתתפים בקונגרס הראשון של הרבנים ב-1903.

פוגרומים ביהודי העיר

בין השנים 1918-1919 נפגעו יהודי קששוביצה 3 פעמים מהתפרעויותיהם של כפריי הסביבה והבריונים המקומיים.

בנובמבר 1918, התנפלו האיכרים על דוכני היהודים בשוק, שדדו את מרכולתם ולאחר מכן פשטו על חנויות היהודים ועל בתיהם ושדדו גם שם מן הבא ליד.

במאי 1919 בעת היריד, פשטו שוב הכפריים, שהוסתו על ידי חיילי היחידות של הגנרל האלר, על דוכני היהודים בשוק, הרסו אותם, שדדו את מרכולתם והיכו בבעליהם. הז'אנדארמים עמדו מנגד בלא תגובה.

בספטמבר של אותה שנה התפרעו שוב באי היריד בקששוביצה, הפכו את דוכניהם של היהודים, פרצו אל חנויותיהם ושדדו את הסחורה. השוד נמשך הפעם עד לשעות הערב.

1919-1939

בתקופה שבין שתי מלחמות-העולם גדלה הקהילה ובשיאה הגיעה לכ-20% מאוכלוסיית העיר, המבריאים שבאו למרחצאות המרפא בעיר, היוו מקור פרנסה נוסף ליהודים תושבי המקום.

בתקופה זו ישב על כס הרבנות בקששוביצה ר' משה חיים קליינברג.

פעילות הציונות בעיר

הארגון הציוני הראשון בעיר "אהבת ציון" הוקם בשנת 1897. אך בין שתי מלחמות-העולם גברה הפעילות הציונית בעיר, בתקופה זו קמו בקששוביצה סניף של "הציונים הכלליים", ארגון "החלוץ" וארגון הנוער "בית"ר".

בשנת 1926 פרץ סכסוך בין יהודים אורתודוכסים שמרניים, לציונים, בעקבות מחלוקת סביב לימוד השפה העברית.

במאי 1926 התקיימה האסיפה הכללית הראשונה של עמותת "יהודה", המקדמת את התרבות היהודית.

בשנת 1927 הוקם סניף של איגוד הנוער היהודי "עקיבא" ובסוף 1928 ו- 1929 הוקמה ועדה זמנית של איגוד הנשים היהודי "ויצו".

לקראת הקונגרס הציוני של 1935 בחרו 131 מתוך 133 אנשי הקהילה ברשימה של "הציונים הכלליים". בתחום הפעולה התרבותית וההסברתית בלט ארגון "יהודיה" (הוקם ב- 1925 לערך), וליידו ספרייה וקורסים ללימוד השפה העברית.

בשנת 1933 נחנך מועדון משותף לכל הארגונים הציוניים. ובאותה שנה נמסר על קיומו של מועדון "המכבי הצעיר" בקששוביצה.

מעורבות בבחירות לסיים

במהלך הבחירות לסיים המחוקק, ב-26 בינואר 1919, הצביעו 15% מהקולות (139 מתוך 925 קולות) לרשימה היהודית הכללית.

בבחירות בשנת 1928, הארגון הציוני המקומי תמך פה אחד ברשימת האיחוד היהודי הלאומי לבחירות. בבית הכנסת "ביקור חולים" בז'שובז'וביץ' אורגנה ישיבת האיגוד לפני הבחירות, בה נאם לותר שמיידלר.

האוכלוסייה היהודית בקרששוביץ לקחה חלק בחגיגות יום העצמאות הפולני בשנת 1938.

התרמה לקרן ההגנה הלאומית

בשנה זו מועצת העיר הקימה ועדת תעמולה, שתעודד התרמה לקרן ההגנה הלאומית לרכישת ציוד צבאי. בין חבריה היו נציגי האוכלוסייה היהודית: אליאש גוט, ד"ר איזידור מאייר, ד"ר פריידיק וינבר ורומן וויינבר. ללא קשר לפעילותם בוועדת התעמולה, הקימה הקהילה היהודית לפני זה, ועדה משלה לקידום תרומות לקרן ההגנה, בראשות ד"ר איזידור מאייר. בזכות נאומיו בשני בתי הכנסת בז'שובז'וב, האוכלוסייה היהודית, שהיוותה באותה תקופה 17% מקהילת קרששוביץ, סייעה לגבות עד 36% מהתרומות לקרן ההגנה הלאומית.

מלחמת העולם השנייה

בראשית הכיבוש הגרמני התגוררו בקרשוביץ כ -481 יהודים, מייד עם כניסת הגרמנים לקשוביץ בספטמבר 1939 התחילו התנכלויות ליהודים. חיילי הוורמאכט חטפו יהודים לעבודות-כפייה בתיקון דרכים וגשרים, קבוצת יהודים הועסקה בעבודות שיפוץ, החזקה וניקיון בארמון שהיה שייך לפני כן למשפחת פוטוצקי, אך למקום מושבו של האנס פראנק - המושל הכללי של הגנרל גוברנמנט. כן הועבדו יהודים בחקלאות באחוזות שבסביבה.

תנועתם של יהודי קשוביץ מחוץ ליישוב הוגבלה, ונתאפשרה רק באישורים מיוחדים. אישורים מסוג זה, ניתנו בעיקר לחקלאים יהודים שהיו בעלי חלקות אדמה בפרברי העיירה, ובאותו זמן ניתנה להם עדיין הרשות לעבדן.

בשנת 1940 הועברו מפעלים, מחסנים וחנויות של היהודים לידי "נאמנים אריים".

בסוף 1940 שולחו 18 צעירים יהודים מהעיר לעבודה במחנה צבאי גרמני בדמביצה. אחדים מהם חזרו לעיירה לאחר זמן-מה רצוצים ושבורים. בתקופה זו סניף של י.ס.ס. במקום הושיט עזרה מועטה לנזקקים.

נאסר על היהודים לבצע עסקאות מסחריות ונדל"ן, בזמן שעסקו בעבודות הקשות ביותר, כולל סלילת דרכים. הם גם נאלצו להשתחוות בפני כל גרמני שפגשו ולהעביר את הרהיטים והמצעים שלהם לרבעים הגרמניים.

בעקבות הגבלות אלו, קהילת קרשוביץ ניסתה להתנגד, הממונים על הקהילה: היו"ר כץ, סגנו פילר והמזכיר (בעל שם לא ידוע), כינסו את כל הגברים הבוגרים של ההקיהלה בבית הכנסת. לאחר הנאומים הסוערים, הוחלט שלא למלא את פקודותיו של ראש עיריית קוצ'נסקי - דמות קודרת במיוחד, פולני מטארנוב, סמל בדימוס של הצבא הפולני. עם הידיעה על כך, בית הכנסת הוקף על ידי חיילים הדלת נפרצה והקהל הוכה. למחרת הוזמנו ראשי הקהילה היהודית הנ"ל לשופט. השהיו"ר ומזכיר הופיעו, אך הסגן פילר נעדר, ראש העיר קוצ'נסקי הציב אולטימטום באורך שעה, ואיים לחפש בכל הבתים היהודיים. בסופו של דבר, פילר נמצא על ידי חבריו במרתף ביתו וזומן לשופט. שלטונות הכיבוש התייחסו לאירועים אלה כאל מרד. בעקבות כך נקנסה הקהילה בסכום כספי גבוה, והוגדלו עבודות החובה ליהודים. כץ, פילר והמזכירה נמצאו אשמים בארגון המרד, הגסטפו לקח אותם לכלא מונטלופיץ' בקרקוב, המזכירה מתה במהלך בדרך, לאחר שננעלה בתא המטען של מכונית הגסטפו. במהלך החקירה מסר פילר 15 שמות של תושבי קרשוביץ הקשורים לשלטונות שלפני ספטמבר, אנשים אלה נעצרו אף הם על ידי הגסטפו.

במאי 1940 הוקם בקירבת קרשוביץ מחנה-עבודה, בו רוכזו בו יהודים מכל הסביבה, אסירי המחנה עבדו במפעלים ובמשקים חקלאיים.

תושבי קרשוביץ היהודים, שהיו כפופים בתחילה לתקנות הכלליות ולפקודות השלטונות הגרמניים, קיבלו הוראה מטעם הנציב הנאצי העללנשטל לעזוב את העיירה ב -1 באפריל 1941 ולנסוע לאחד הגטאות הסמוכים בקרקוב, טרנוב, בוכניה או סקאלה, בהתאם. מלבד 150 היהודים אותם הותיר נציב האדמות במקום כחקלאים העובדים בחוות משלו, כל היהודים עמדו בצו זה.

בראשית יולי 1942 גורשו יהודי קרששוביץ שנותרו לסקווינה. כאן "התייחד" ראש העיר קרששוביץ, ברונו קוצ'נסקי, שלא רק הסתובב בין דירות יהודיות ופיקח על העזיבה, אלא גם לאחר שהיהודים עזבו, החל לחפש משפחות הקשורות אליהן.


כמעט כל 481 יהודי הקהילה בקשוביץ נרצחו במהלך השואה.

אחרי מלחמת העולם השנייה

לאחר המלחמה חזרו 46 איש מהקהילה לשעבר לקרששוביץ. עם זאת, הקהילה לא בנתה את עצמה מחדש

בתי כנסת בקרשוביץ

בית הכנסת לגברים בקרשוביץ
בית הכנסת לנשים בקרשוביץ

בסוף המאה ה -19 נבנה בקרשוביץ בית כנסת ובית מדרש לגברים, ברחוב וונסקה 4, בית המבנה הוקם בצורה מלבנית, עד היום נשמרו חלק מהקישוטים החיצוניים, כולל חלונות קצה חצי עגולים.

במהלך מלחמת העולם השנייה הרסו הנאצים את פנים בית הכנסת. ולאחר תום המלחמה הוא הותאם לצרכי מחסן. בראשית המאה ה-21 שימש המבנה כמרכז תרבות, שם נערכו הקרנות וקונצרטים.

בית כנסת שני נבנה גם הוא בסוף המאה ה-19, המבנה הוקם כבית תפילה לנשים, ברחוב וונסקה 1 לא רחוק מהבנה הראשון.

לאחר המלחמה נבנה הבניין מחדש לצרכי תחנת הכיבוי.

היה בקרשוביץ גם בית תפילה של אגודת ביקור חולים, גם הוא נהרס על ידי הנאצים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים