פרופאן – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
ספרן (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
AlnoktaBOT (שיחה | תרומות)
מ רובוט מוסיף: sl:Propan
שורה 78: שורה 78:
[[simple:Propane]]
[[simple:Propane]]
[[sk:Propán]]
[[sk:Propán]]
[[sl:Propan]]
[[sr:Пропан]]
[[sr:Пропан]]
[[sv:Propan]]
[[sv:Propan]]

גרסה מ־05:28, 16 ביוני 2007

ציור דו ממדי של מולקולת הפרופאן
תמונה תלת ממדית של מולקולת פרופאן
ציור דו ממדי של שרשרת הפחממנים של מולקולת פרופאן

פרופאןאנגלית: Propane) הוא אלקאן בעל שרשרת של שלושה פחמנים, ונוסחתו הכימית בטמפרטורת החדר היא C3H8. מסתו המולרית היא 44 גרם למול.

בשל תגובת הבעירה האקסותרמית שלו, משמש הפרופאן כמקור חום למנועים ולגרילים וכגז הבישול בבית (ראו שימושים). לרוב, נדחס הפרופאן למצב נוזלי על מנת לייעל את השימוש בו.

הפרופאן נמצא בגז טבעי, ולרוב מופק בתהליך זיקוק הנפט. שמו של הפרופאן נגזר מהשם של החומצה פרופיאונית. הפרופאן זוהה לראשונה על ידי האדם כמרכיב בבנזין בשנת 1910.

פעמים רבות, נזכר הפרופאן כאשר הוא נמכר במצב נוזלי ומעורבב עם פרופילן, בוטאן ובוטילן (ולצירת ריחו המוכר של גז הבישול מוסיפים חומר הנקרא אתאנתיול). תערובת זו נקראת גז פחמימני מעובה (באנגלית Liquid Petroleum Gas או LPS).

שימושים

הפרופאן משמש בעיקר כמקור אנרגיה, בגלל האנרגיה המופקת כאשר הפרופאן נשרף (כ2220 קילוג'אול למול).

שימוש בייתי

מבין שימושיו הנפוצים של הפרופאן ישנם שימוש לבישול בשר בגריל, שרפה כגז בישול בבתים, בשטח, הפרופאן משמש כמרכיב העיקרי של הגזית לבישול בשטח (לפעמים, הבוטאן משמש כגז העיקרי מכיוון שתכונותיו הכימיות יותר מתאימות לתנאי שטח). בנוסף לבישול בבית, הפרופאן משמש גם לחימום, לייבוש כביסה, ולשימושים אחרים הצורכים חום.

דלק לכלי רכב

כיום, הפרופאן נצרך יותר ויותר להנעת רכבים. הפרופאן מפעיל במדינות מסוימות, קטרים, אוטובוסים, מלגזים, ומוניות. בארצות הברית, 190,000 רכבים ו-450,000 מלגזים פועלים על פרופאן להנעה.

אחרים

הפרופאן משמש כמרכיב במנגנוני תרסיסים. השימוש בפרופאן לצורך הפעולה הזאת הוגבר מאוד אחרי האיסור על שימוש בגזי הCFC. הפרופאן נמצא גם בתערובת גזים הנקראת "גז ירוק" המניע את הקליעים ברובה אוויר.

הפרופאן הוא חומר גלם בתעשיית הפטרוכימיקלים.

בחלק מהלהביורים, הפרופאן הוא חומר הדלק.

הפרופאן הוא חומר גלם ליצירת פרופנול, או בשמו האחר פרופיל אלכוהול.

מקורות הפקה

הפרופאן לא נוצר כתוצר הרצוי, אלא כתוצר לוואי של שתי תהליכים: עיבוד גז טבעי, וזיקוק נפט.

תהליך העיבוד של הגז הטבעי כרוך בהפרדה של בוטאן ופרופאן מהמרכיבים האחרים של בגז הטבעי. בנוסף, מזקקות נפט מפיקות פרופאן בתהליכי הפקת בנזין וסולר.

קישורים חיצוניים