סטרואידים אנאבוליים
סטרואידים אנדרוגניים אנאבוליים הם הורמונים סטרואידיים סינתטיים וטבעיים אשר מעודדים גידול וחלוקת תאים, וכתוצאה מכך גידול של מספר סוגי רקמות ובעיקר שרירים ועצמות. טסטוסטרון הוא אחד מהסטרואידים האנאבוליים הטבעיים החזקים ביותר.
הורמונים אלו נתגלו בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-20, ושימשו מאז למגוון שימושים רפואיים בבעיות תיאבון, התבגרות מינית ואף טיפול בסרטן ואיידס. סטרואידים אנאבוליים מאיצים סינתזת חלבונים בגוף, מעלים את מסת השריר, הכוח הפיזי והתיאבון. תופעות לוואי שליליות הן עלייה ברמת ה-LDL וירידה ברמת ה-HDL עד כדי הצטברות משקעי "פלאק" עבים בדופן כלי דם שעלולים להגדיל מאוד את הסיכון להתקף לב (משתמשי סטרואידים רבים נפטרו עקב התקף לב בגיל צעיר יחסית, למרות עיסוקם האינטנסיבי בספורט), חטטת, עלייה בלחץ הדם, נזק רעלתי לכבד, תופעות פסיכולוגיות שונות (כגון תוקפנות, קיצונית לעיתים), גידולים סרטניים בכבד ובכליות ושינויים במבנה החדר השמאלי בלב. בזכרים עלולה להופיע עקרות קבועה או זמנית וניוון של האשכים. בנקבות עלול להופיע שיעור יתר, הצטמקות השדיים ופגיעה במחזור הווסת.
שימוש בספורט
[עריכת קוד מקור | עריכה]שימוש מסוג אחר נעשה בסטרואידים אנאבוליים - כסמים בספורט - על ידי ספורטאים ומפתחי גוף, מתוך דחף תחרותי, למרות איסור חמור על כך מצד ארגוני הספורט. לפרסום רב זוכים מקרים שבהם נתפסים ספורטאים במהלך המשחקים האולימפיים בשימוש בחומרים אסורים. בין המקרים המפורסמים ביותר הוא זה של בן ג'ונסון, שאיבד את שיאו העולמי בריצת 100 מטר במהלך אולימפיאדת סיאול. מקרה מפורסם נוסף הוא של לאנס ארמסטרונג, שלתקופה נחשב גדול רוכבי האופניים בהיסטוריה לאחר שזכה בשבעה תוארי טור דה פראנס רצופים. לאחר חשיפת הפרשה ארמסטרונג הודה בשימוש בסטרואידים וכל תאריו נשללו ממנו.
השפעות בריאותיות
[עריכת קוד מקור | עריכה]מאז ותמיד השימוש בסטרואידים אנאבוליים עלה יחד עם החשש מההשפעות השליליות על גוף האדם. משרדי בריאות שונים כמו בארצות הברית[1] ובישראל[2] הוציאו אזהרות רשמיות על השימוש בחומרים אלה.
במחקר מטא-אנליזה נמצא כי שימוש בסטרואידים אנאבוליים מוריד את רמות הגונדוטרופין והטסטוסטרון. בעוד שרמות הגונדוטרופין מתאוששות לאחר 13–24 שבועות, הטסטוסטרון אינו מתאושש, ונשאר מופחת לאחר 16 שבועות לאחר הפסקת השימוש. בנוסף נמצא קשר לשינויים במאפייני הזרע, הפחתה בנפח האשכים וגינקומסטיה אצל גברים, כמו גם השפעות על תפקוד הדגדגן ואי-סדירות במחזור החודשי בנשים ותת-פוריות בשני המינים[3].
שימוש לרעה בתוספי סטרואידים עלולה לגרום פגיעה כלייתית חריפה ומחלת כליות כרונית. בנוסף נמצא כי שימוש בסטרואידים אנבוליים נקשר עם היפרקלצמיה, הפרעות גלומרולריות ופרוטאינוריה[4].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- סטרואידים אנאבוליים, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- ליאור שנהב, שימוש בסטרואידים אנאבוליים, באתר ליאור שנהב דיאטן קליני
- סטרואידים אנאבוליים, באתר משרד הבריאות
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Office of the Commissioner, Caution: Bodybuilding Products Can Be Risky, FDA, 2022-05-11
- ^ משרד הבריאות, משרד הבריאות מזהיר משימוש בסטרואידים אנאבוליים והורמוני גדילה, באתר משרד הבריאות, 11 בנובמבר 2013
- ^ Maria A. Christou et al., Effects of Anabolic Androgenic Steroids on the Reproductive System of Athletes and Recreational Users: A Systematic Review and Meta-Analysis, Sports Medicine 47, 2017-09-01, עמ' 1869–1883 doi: 10.1007/s40279-017-0709-z
- ^ Sérgio Luiz Arruda Parente Filho et al., Kidney disease associated with androgenic–anabolic steroids and vitamin supplements abuse: Be aware!, Nefrología 40, 2020-01-01, עמ' 26–31 doi: 10.1016/j.nefro.2019.06.003