לדלג לתוכן

פיטר מותריקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ארתור פיטר מותריקה
Arthur Peter Mutharika
צילום מ-2014 שצולם בפסגת מנהיגי אפריקה–ארצות הברית
צילום מ-2014 שצולם בפסגת מנהיגי אפריקה–ארצות הברית
צילום מ-2014 שצולם בפסגת מנהיגי אפריקה–ארצות הברית
לידה 1940 (בן 84 בערך)
צ'יסוקה, תיאולו, ניאסאלנד
מדינה מלאווימלאווי מלאווי
השכלה
מפלגה החזית הדמוקרטית המאוחדת (לפני 2004)
המפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית (החל משנת 2004)
בת זוג כריסטופיין (מתה ב-1990)
גרטרוד מסקו
נשיא מלאווי ה־5
31 במאי 201428 ביוני 2020
(6 שנים)
סגן נשיא מלאווי סולוס קלאוס צ'ילימה (Saulos Klaus Chilima)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארתור פיטר מותריקהאנגלית: Arthur Peter Mutharika;‏ נולד ב-1940) הוא פוליטיקאי מלאוי, מחנך ועורך דין, היה נשיא מלאווי בין במאי 2014 ליוני 2020. הוא מומחה במשפט כלכלי בינלאומי, משפט בינלאומי ובמשפט חוקתי השוואתי שכיהן למשך 39 שנה כפרופסור באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, מיזורי, בארצות הברית. הוא כיהן בעבר כשר המשפטים, שר החינוך ובשנים 20112012 כשר החוץ של מלאווי. פיטר מותריקה סייע בעבר לאחיו, הנשיא המנוח בינגו וה מותריקה, כיועץ בלתי פורמלי בענייני מדיניות חוץ ופנים עד למותו של זה ב-5 באפריל 2012. פיטר מותריקה נבחר לנשיא מלאווי בשנת 2014 מטעם המפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית והחליף בתפקיד הרם את ג'ויס באנדה.

ילדות וצעירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארתור פיטר מותריקה נולד בשנת 1940 ביישוב צ'יסוקה במחוז תיולו באזור הדרומי של המושבה הבריטית ניאסאלנד, בימינו מלאווי. יישוב הולדתו נמצא באזור הקהילה המסורתית צ'ימלירו. הוריו רייסון תום מותריקה ואלן תום מותריקה, היו חברים בעדת המיסיון של הכנסייה של סקוטלנד באזור, לימים הכנסייה הפרסביטריאנית של מרכז אפריקה. האב, רייסון, עבד למשך 37 שנה כמורה בבית ספר יסודי, והיה צאצא של משפחת מלכי לומווה ממוזמביק. בשנות ה-80 של המאה ה-19 סביו הגיע עם כמה מבני משפחתו לניאסאלנד והתיישב במחוז תיולו. אמו, אלן תום, עסקה גם היא בחינוך בקרב נשות מוואנו. אחיו של פיטר, בינגו וה מותריקה, שנהיה כלכלן ופוליטיקאי ונבחר ב-2004 לנשיא מלאווי, היה ב-6 שנים מבוגר ממנו. מותריקה למד בבית ספר יסודי פרסביטריאני במולנג'ה, אחר כך בבית הספר ליקולזי בפלומבה, בית הספר צ'ינגולי במולנג'ה, ובית הספר נטבניאמה בתיאולו. בהמשך למד בתיכון בדדזה. לאחר מכן נסע מותריקה לאנגליה ולמד משפטים באוניברסיטת לונדון. ב-1966 סיים תואר שני ובשנת 1969 דוקטורט באוניברסיטת ייל.

קריירה מוקדמת בחו"ל בתחום ההוראה והמשפטים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מותריקה לימד באוניברסיטת דאר א-סלאם בטנזניה, באוניברסיטת היילה סלאסי באדיס אבבה (אתיופיה), באוניברסיטת ראטגרס בארצות הברית, אחר כך במסגרת תוכנית האו"ם ללימודים והמחקר לקציני שירותי החוץ באוניברסיטת מקררי בקמפלה באוגנדה. למשך 39 שנה לימד כפרופסור באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס בארצות הברית. כמו כן היה מצרה אורח בלונדון סקול אוף אקונומיקס היה יועץ של איגוד המשפטנים האמריקאי בנושא שלטון החוק באפריקה. כיהן כיושב ראש המכון לדמוקרטיה ולמדעי המדינה של מלאווי.

הקריירה במלאווי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשובו למלאווי נבחר מותריקה במאי 2009 כחבר בפרלמנט מטעם מפלגת השלטון של אחיו הנשיא - המפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית. מותריקה שימש בשנת 2009 ליועץ במערכת הבחירות של אחיו בינגו וה מותריקה לצורך בחירתו מחדש כנשיא מלאווי. בהמשך כיהן כשר המשפטים והעניינים החוקתיים, אחר כך כשר החינוך, המדע והטכנולוגיה. למשך חצי שנה בספטמבר 2011 - אפריל 2012 כיהן כשר החוץ של מלאווי. בשנת 2010 תכנן הנשיא בינגו וה מותריקה למנות את אחיו פיטר כסן נשיא במקום ג'ויס באנדה. במפלגה פרצו מתחים עקב תקיפה בפומבי של חברת הפרלמנט אניטה קלינדה על ידי תומכי הנשיא בגלל תמיכתה בג'ויס באנדה. בסופו של דבר סולקה ג'ויס באנדה מהמפלגה והקימה מפלגה משלה, מפלגת בעם. היא נשארה פורמלית סגנית הנשיא בהתאם לחוקי מלאווי.

באוגוסט 2011 החליטה המועצה הלאומית המושלת של המפלגה DPP על מועמדות פיטר מותריקה בבחירות העתידיות לנשיאות מלאווי בשנת 2014. הועלו ספקות לגבי זכותו להיבחר בגלל שהותו הארוכה בארצות הברית. שגרירות ארצות הברית במלאווי אישרה שהוא אינו מחזיק באזרחות אמריקאית אלא בתושבות קבע אמריקאית בלבד עם גרין קארד בלחץ דעת הקהל ויתר מותריקה בשנת 2014 על מעמדו כתושב בארצות הברית ועל הגרין קראד.

פיטר מותריקה נבחר כנשיא בבחירות בשנת 2014 עם 36.4% מקולות הבוחרים, מול לזרוס צ'אקוורה - שזכה ב-27.8%, הנשיאה ג'ויס באנדה - 20.2%. באנדה הכירה לבסוף את תוצאות הבחירות והעבירה את השלטון לפיטר מותריקה. לפני כן התלוננה על "זיופים" אולם בית המשפט הגבוה דחה טענות אלה.[1] פיטר מותריקה הושבע כנשיא ב-31 במאי 2014. ביוני הוא הרכיב ממשלה, שבה מחזיק גם את תיק הביטחון. כשר האוצר הוא מינה את הכלכלן הוותיק גודול גונדווה וכשר משאבי הטבע את אטופלה מולוזי, שהיה אחד מועמדים היריבים לנשיאות. ביוני 2014 החליט הנשיא החדש לתמוך בגיוון ענף החקלאות במלאווי לגידולים נוספים מעבר לתעשיית גידול הטבק.

באוגוסט 2021, בית המשפט החוקתי בוחן ערעור שהגישה המפלגה הדמוקרטית המתקדמת של פיטר מוטריקה. הוא קורא לבטל את הבחירות לנשיאות 2020 כיוון שנאסר על ארבעה מנציגיו לשבת בוועדת הבחירות.

חיים פרטיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מותריקה היה נשוי לראשונה בעבר לאשה קתולית מקריבים ונולדו להם 3 ילדים - 2 בנות - מויינדה מותריקה קנאפ ומוניק מותריקה, ובן, מהופלה מותריקה. היא נפטרה בשנת 1990 מסרטן.[2] מותקריקה נשוי כעת לחברה בפרלמנט לשעבר מבאלאקה, גרטרוד הנדרינה.

פרסים ואותות הוקרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 2008 - פרס בינלאומי למשפטנים מטעם המועצה הבינלאומית של המשפטנים שמושבה בבריטניה
  • 2016 - פרס המנהיגות האפריקאית ומדליית כבוד מטעם קבוצת המנהיגות האפריקאית בלונדון - מנהיגות מצטיינת ואימפקט חיובי על החיים
  • 2016 - דוקטור לשם כבוד של אוניברסיטת אדיס אבבה
  • "Foreign Investment Security in Sub-Saharan Africa: The Emerging Policy and Legal Frameworks"

הספר מתאר מאמציהן של 48 מדינות אפריקאיות מדרום לסהרה ליצור תנאים שיביאו למשיכת השקעות ישירות באזור. החלק הראשון נוגע למסגרות המדיניות הנחוצות והחלק השני בהופעת מסגרות חוקיות חדשות למשיכת השקעות זרות.

  • "Accountability for Political Abuses in Pre-Democratic Malawi: The Primacy of Truth" – Third World Legal Studies, 2003.
  • "Approaches to Restorative Justice in Malawi", 13th Commonwealth Law Conference, Melbourne, Australia, April 2003.
  • "Legal System of Malawi", 3 Legal Systems of the World 949 (2002)
  • "Some Thoughts on Rebuilding African State Capability," 76 Washington University Law Quarterly 281 (1998)
  • "Creating an Attractive Investment Climate in the Eastern and Southern Africa (COMESA) Region," 12 Foreign Investment Law Journal 1 (1997)
  • "The Role of the United Nations Security Council in African Peace Management: Some Proposals," 17 Michigan Journal of International Law 537 (1996)
  • "The 1995 Democratic Constitution of Malawi," 40 Journal of African Law 205 (1996)
  • "The Role of International Law in the Twenty-First Century: An African Perspective," 18 Fordham International Law Journal 1706 (1995) and reprinted in 21 Commonwealth Law Bulletin 601 (1995).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פיטר מותריקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ BBC News 31.05.2014
  2. ^ באתר my heritage