לדלג לתוכן

אוניברסיטת אדיס אבבה

אוניברסיטת אדיס אבבה
አዲስ አበባ ዩኒቨርስቲ
אוניברסיטה
על שם היילה סלאסי, קיסר אתיופיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מוטו Seek Wisdom, Elevate Your Intellect and Serve Humanity עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1950–הווה (כ־74 שנים)
מייסדים Lucien Matte עריכת הנתון בוויקינתונים
קמפוס קמפוס אדיס אבבה (6 קמפוסים כולל הקמפוס הראשי).
קמפוס דברה זית
בעלי תפקידים
נשיא פרופ' אנדרס אשטה
תלמידים
מעל 42,000[1]
מיקום
מיקום אדיס אבבה, אתיופיה
מדינה אתיופיהאתיופיה אתיופיה
קואורדינטות 9°02′48″N 38°45′31″E / 9.046613°N 38.7587357°E / 9.046613; 38.7587357
http://www.aau.edu.et
(למפת אדיס אבבה רגילה)
 
אוניברסיטת אדיס אבבה
אוניברסיטת אדיס אבבה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
שער הכניסה של אוניברסיטת אדיס אבבה

אוניברסיטת אדיס אבבהגעז: አዲስ አበባ ዩኒቨርስቲ) היא אוניברסיטה ממשלתית שנוסדה באדיס אבבה שבאתיופיה בשנת 1952. בשנת ייסודה נקראה "הקולג' האוניברסיטאי אדיס אבבה", ובשנת 1962 שונה שמה ל"אוניברסיטת היילה סלאסי" ובשנת 1975 היא קיבלה את שמה הנוכחי.

הקמפוס המרכזי של האוניברסיטה שוכן במתחם הארמון של הקיסר היילה סלאסי בצפון העיר, והארמון עצמו משמש כמשכנם של המוזיאון האתנולוגי באדיס אבבה ושל ספריית המכון ללימודי אתיופיה של האוניברסיטה. בנוסף לכך מפעילה האוניברסיטה חמישה קמפוסים נוספים ברחבי העיר וסניפים רבים ברחבי אתיופיה. עובדה זו הובילה לטענה כי המוסד הוא "האוניברסיטה הגדולה באפריקה". משמעות היות המוסד "אוניברסיטה ממשלתית" באה לידי ביטוי בהתערבות הממשל בבחירת תלמידים מוכשרים עם סיום בית ספר תיכון ובהקצאת מקומות עבורם באוניברסיטאות.

האוניברסיטה הוקמה בשנת 1950 כמכללה על ידי היילה סלאסי לבקשתו של קנדי ישועי בשם ד"ר לוסיאן מאטה, והופעלה משך שנתיים שלאחריהן הפכה למוסד אוניברסיטאי, תוך שיתוף פעולה עם אוניברסיטת לונדון.

במסגרת שינויים מרחיקי לכת שנעשו באתיופיה, החונטה הצבאית האתיופית הורתה לסגור זמנית את האוניברסיטה ב-4 במרץ 1975 ולשלוח את 50,000 הסטודנטים מכל המדינה לאזורי הכפר כדי לסייע לגייס תמיכה במשטר החדש. למרבה האירוניה, קבוצת תלמידים של הקולג' לשעבר ממחוז תיגראי, היא שייסדה את החזית העממית לשחרור תיגראי והחלה בהתנגדות לממשל הדרג. בשלב מאוחר הצטרפו התלמידים למספר קבוצות והפכו ל"חזית המהפכה הדמוקרטית של העם האתיופי".

בשנת 1979 החלה האוניברסיטה להציע את התואר מוסמך אוניברסיטה, ובשנת 1987 את התואר דוקטור.

בדצמבר 2002 שלושה ממנהליה הבכירים של האוניברסיטה התפטרו במחאה על התערבות הממשל בענייניה הפנימיים של האוניברסיטה. פקידי ממשל בקשו לשנות את שיטת הערכת הסטודנטים כדי להתאים לשיטת הביקורת העצמית, שיטה המועדפת על ידי המפלגה השלטת[2].

תוכניות הלימודים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נכון ל-2011, המוסד מציע 215 תוכניות לרכישת תארים אקדמיים, מהם 67 תוארי דוקטור ו-20 תארים בתוכניות לימודים ייחודיות. בנוסף מציעה האוניברסיטה יותר מ-70 מסלולי תעודה. באוניברסיטה שמונה פקולטות למנהל עסקים וכלכלה, מידענות, משפטים, תקשורת ועיתונות, רפואה, מדעים, טכנולוגיה ווטרינריה; ארבעה קולג'ים (מסחר, מדעי החברה, חינוך וכן אמנות הבמה ואמנות פלסטית); וארבעה בתי ספר (רוקחות, מוזיקה, עבודה סוציאלית וכן עיצוב ואמנות יפה). עוד פועלים באוניברסיטה חמישה מכונים: מחקר חינוכי, פתולוגיה, לימודי אתיופיה, בלשנות, זכויות אדם ולימודי מגדר.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Teshome G. Wagaw. The Development of Higher Education and Social Change, an Ethiopian Experience. East Lansing, Michigan. Michigan State University Press. 1990.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ נכון לשנת 2010 לפי נתוני אתר האוניברסיטה
  2. ^ "Ethiopia: Country Reports on Human Rights Practices: 2002 report", Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor, US State Department (accessed 9 July 2009)