קארל מקל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קארל מקל
Karl Ernst Möckel
לידה 9 בינואר 1901
קלינגנתל, ממלכת סקסוניה, הקיסרות הגרמנית עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה להורג 24 בינואר 1948 (בגיל 47)
קרקוב, רפובליקת פולין עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הקיסרות הגרמנית, רפובליקת ויימאר, גרמניה הנאצית עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות ואפן אס אס, אס אס עריכת הנתון בוויקינתונים
פעולות ומבצעים
מלחמת העולם השנייה עריכת הנתון בוויקינתונים
עיטורים
אות הזהב המפלגתי עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קארל ארנסט מקלגרמנית: Karl Ernst Möckel 9 בינואר 190128 בינואר 1948) היה קצין נאצי בדרגת אובר-שטורמבנפיהרר (דרגה מקבילה לסגן-אלוף) ששימש כמנהל אדמיניסטרטיבי במחנה ההשמדה אושוויץ. הוא הועמד לדין במסגרת משפט אושוויץ הראשון, נמצא אשם ונידון למוות בתלייה[1].

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקל נולד בקלינגנתל שבגרמניה, למד והתפרנס מראיית חשבון. בשנת 1926 הצטרף לשורות המפלגה הנאצית ולאס אס. בין השנים 19331941 עבד במשרדים של המטה המרכזי של האס האס, ה-WVHA (בגרמנית SS-Wirtschafts- und Verwaltungshauptamt "המשרד הראשי למנהל וכלכלה של האס אס"). בשנת 1941 הצטרף לוואפן אס אס ושירת בגדוד מילואים. באביב 1943 הגיע למחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ, שם נהיה למנהל אדמיניסטרטיבי[2].

באושוויץ[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקל שירת במחנה עד לפינוי האסירים וצעדת המוות ממנו בינואר 1945. תפקידו במחנה כלל אחריות על תקצוב מזון וביגוד לאסירים וכן רישום ומעקב על רכושם. כמו כן, האגף עליו מקל פיקד היה אחראי על ספירת ושליחת רכושם של הנרצחים, תחזוקת המחנה ובכללם אספקת הגז למשרפות ולקרמטוריום, כך שמקל הואשם גם בביצוע רצח וסיוע לפשע השואה.

בשל השלל הרב שנגזל מן האסירים (בעיקר תכשיטים ושעונים מזהב וממתכות יקרות אחרות), אנשי האס אס עמלו קשה כדי לרשום את כל הפריטים, לאמוד את שוויים ולמיין אותם. מקל הצהיר שמדי רבעון בין 15 ל-20 ארגזים נשלחו למטה המרכזי של האס אס.

משפט[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקל נשפט בפני בית הדין העליון בקרקוב, נמצא אשם בפשעי מלחמה ונידון למוות. גזר דינו בוצע בכלא מונטלופיך ב-28 בינואר 1948 והוא נתלה למוות.

בתור קצין שהחזיק בדרגת ס.ס אובר-שטורמבנפיהרר (דרגתו של מפקד מחנה אושוויץ, רודולף הס), הוא היה מהנשפטים בעלי הדרגה הגבוהה ביותר במשפט אושוויץ, יחד עם מפקדו הנוסף של המחנה ארתור ליבהנשל.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קארל מקל בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]