לדלג לתוכן

תנועת הצופים של קזחסטן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תנועת הצופים של קזחסטן
Скауттык Қoзғaлыс Ұіымы Қазақстан
Организация Скаутского Движения Казахстана
מדינה קזחסטן עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1992–הווה (כ־32 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.scouts.kz
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארגון תנועת הצופים של קזחסטןקזאחית: Скауттык Қoзғaлыс Ұіымы Қазақстан; ברוסית: Организация Скаутского Движения Казахстана) הוא ארגון נוער מעורב של בנים ובנות בקזחסטן אשר נוסד רשמית בשנת 1992, וקיבל את ההכרה מארגון הצופים העולמי ב-16 בינואר 2008.[1] ב-2011 היו בארגון 1,223 חברים.[2]

ככל הידוע, הצופים לא היו קיימים באופן רשמי בקזחסטן בתקופת ברית המועצות.

בשנת 1990 התקיימה במוסקבה ועידה (או קונגרס) של אנשים המתעניינים בצופים. ויקטור דיימונד (כיום נשיא תנועת הצופים של קזחסטן) ייצג את קזחסטן בקונגרס. הקונגרס הקים את האגודה לרנסאנס הצופים הרוסי. קבוצות הצופים המקומיות בתוך קזחסטן הצטרפו בתור חברות באזור הצופים של אורל.

ויקטור דיימונד ואולג מוז'ייקו ארגנו את שבטי הצופים הראשונים בקזחסטן ב-1991. עיתונים ברחבי הרפובליקה פרסמו את המאמרים הראשונים על פעילות הצופים ב פבלודר. זמן קצר לאחר מכן הגיעו לפבלודר מאות מכתבים מאנשים שביקשו עזרה ביצירת קבוצות צופים נוספות. מנהיגי הצופים של פבלודר פרסמו ושלחו ספרות צופים, ושבטי צופים נוצרו בערים ובחלקים שונים של קזחסטן.

ב-28 בדצמבר 1992 נרשם ארגון תנועת הצופים של קזחסטן במשרד המשפטים, ובשנת 1993 הועמדו לרשותם קורסי הכשרה למדריכי צופים. ג'מבורי הצופים הארצי של קזחסטן, שנקרא "החץ של ג'סיביי" נערך בקיץ במחנה לאומי ליד הפארק הלאומי ביינאול, במחוז פבלודר, על שמו של גיבור מיתולוגי קזחי. בשנת 1994 יצאה לאור חוברת ההדרכה "צופיות לכולם" ונציגי צופי קזחסטן השתתפו במועצה אינפורמטיבית של ועדת הצופים העולמית בנושא צופים בחצי האי קרים. במהלך המועצה, הנשיא דיימונד דן בפיתוח הצופים בקזחסטן עם דוקטור ז'אק מוריון, המזכיר הכללי של הארגון העולמי. בשנת 1995, הצופים של קזחסטן היו מיוצגים בג'מבורי הצופים העולמי ה-18 בהולנד על ידי קבוצה קטנה.

מאז 1994 ארגון תנועת הצופים של קזחסטן קיבל תמיכה כספית וארגונית מאחד מארגוני הצופים בגרמניה Bund der Pfadfinderinnen und Pfadfinder (BdP), איתו הם חולקים תוכנית חילופי נוער. 20 צופים וצופות מה-BdP נסעו לקזחסטן למחנה הלאומי ב-2002. מדי שנה נפגשים צופים מקזחסטן ומגרמניה זה עם זה במחנות או בקורסי הכשרה בגרמניה או בקזחסטן, עוזרים ולומדים אחד מהשני. בשנת 2006 נסעה שוב משלחת של 8 צופים מה-BdP לקזחסטן למחנה הלאומי.

ב-1999 קיימה קזחסטן את מחנה הצופים הבינלאומי הראשון "Khharman-99", וב-2003 קיימה את WINGS2003, תת-מחנה לבני 10 עד 14. ב-5 באוקטובר 2004, תוכנית הגישה וההדרכה לאינטרנט (IATP) ריכזה 20 צופים מקזחסטן ומאוזבקיסטן לדיון מקוון בן שעתיים על פעילותם מאתרי הגישה של IATP בחמש ערים בקזחסטן ושלוש באוזבקיסטן, שמטרתו הייתה להפגיש נציגים של תנועות הצופים ממדינות אלו כדי לקדם ידידות ושיתוף פעולה. צופים מקזחסטן הגדירו כאתגר העיקרי שלהם את חוסר המימון ואת הקושי לבנות מבצע גיוס כספים מוצלח.

עם התפרקות ברית המועצות ב-1991, הוצע שתנועת הצופים של טורקיה תסייע ביצירת תנועות צופים ברפובליקות הטורקיות של מרכז אסיה של קזחסטן, קירגיזסטן, טורקמניסטן ואוזבקיסטן, אך תוכנית זו לא התממשה עד היום.

הכרה בארגון הצופים העולמי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוקטובר 2007, ארגון הצופים העולמי קיבל בקשה לחברות מארגון תנועת הצופים של קזחסטן. בהתאם לדרישות חוקת הארגון העולמי, ועדת הצופים העולמית שקלה בקשה זו בישיבתה בין ה-28 ל-30 בספטמבר 2007, והמליצה לקבל את הארגון כחבר. ה-OSMK הוכרז כחבר רשמי בארגון העולמי ב-16 בינואר 2008. בהיותו חבר בארגון הצופים העולמי, ניתנה לצופי קזחסטן האפשרות לבחור אם להיות חלק מאזור הצופים של אירואסיה או לחלופין לבקש להיות חלק מאזור צופי אירופה, מכיוון שגרמניה הייתה אחראית לתמיכה בצופי קזחסטן. צופי קזחסטן בחרו להצטרף לאזור צופי אירואסיה וכך היה עד לפירוק של אזור זה בשנת 2023.

באוקטובר 2023, צופי קזחסטן הצטרפו לאזור צופי אסיה פסיפיק, מכיוון שאזור אירו-אסיה נסגר.[3]

תוכנית וערכים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

צופי קזחסטן מחזיקים בערכים רוחניים ובנאמנות לאומית, והארגון אינו מפלה על פי אמונה או מוצא אתני. כמו כן, מצפים מחברי תנועת הצופים לעמוד בשבועת הצופים ובחוקת הצופה ולשרת את הקהילות שלהם, דבר שהם משיגים באמצעות פעילויות כמו עבודה עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים וניקוי שטחים טבעיים. מטרת התוכנית היא לחזק אופי ולקדם גוף ונפש בריאים אצל המשתתפים.

לארגון צופי קזחסטן אין כרגע נכסים מלבד משרדי מטה התנועה. הארגון מעדיף חברות נוער ומעורבות נוער באמצעות אסטרטגיה פעילה לגיוס בני נוער. תפקידם של המבוגרים הוא לתמוך במנהיגות הצעירה ובגיוס של מתנדבים.

צופי קזחסטן פתוחים לבנות ובנים, נשים וגברים, בארבעה מדורי גיל:

  • צופים צעירים מגיל 7 עד 10
  • צופים מגיל 11 עד 14
  • צופים בכירים בגילאי 15 עד 17
  • מדריכי הצופים הם מעל גיל 18

המוטו של הצופים הוא Dayyin Bol, המתורגם כ-"היה נכון" בקזחית, ו-Bud'Gotov ברוסית. שם העצם של צופה יחיד הוא Скаут בשתי השפות. צופים קזחים לובשים מדים ירוקים כהים.

תג החברות של ארגון תנועת הצופים של קזחסטן משלב אלמנטים של דגל קזחסטן המוצב בתוך רוב אל חיזב (۞).

המועצה הלאומית, המורכבת מאחד עשר חברים, כוללת שבע נשים וארבעה גברים. לארגון הצופים שלושה עובדים מקצועיים המועסקים באופן קבוע. ראש המועצה הוא ויקטור ג'ורג'יביץ' דיימונד, והנציבה הבינלאומית היא הגברת איינור שייחימובה אביליייבנה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "World Scouting welcomes a new member country: Kazakhstan". ארגון הצופים העולמי. אורכב מ-המקור ב-2008-07-25. נבדק ב-2008-01-25.
  2. ^ "Triennal review: Census as at 1 December 2010" (PDF). World Organization of the Scout Movement. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2012-05-08. נבדק ב-2011-01-13.
  3. ^ "📣 World Scout Committee Meeting Highlights - March 2023". mailchimp. World Scout Bureau.