אדולף לוס
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אדולף לוס (נולד ב-10 בדצמבר 1870 ונפטר ב-8 באוגוסט 1933) היה אדריכל אוסטרי בתחילת המאה ה-20, מחלוצי האדריכלות המודרנית.
לוס התפרסם בעיקר בזכות ספרו "קישוט ופשע" ("Ornament und Verbrechen") מ-1908, בו הוא התנגד נחרצות לסגנון הנאו-קלאסי הקישוטי שהיה נהוג עד תקופתו. את המילה פשע הוא בחר משום שלטענתו הזמן והמשאבים היקרים של אומנים ביצירת קישוטים לאדריכלות מתבזבזים ואינם תורמים דבר לחברה ולתרבותה. לטענתו חברה מתקדמת אינה זקוקה לקישוטיות היתר הזו.
ללוס הייתה השפעה ניכרת על האדריכלים שייסדו את תנועת המודרניזם באדריכלות ואת הסגנון הבינלאומי. השפעתו הייתה ניכרת על וולטר גרופיוס, לה-קורבוזיה ומיס ואן-דר-רוהה ובאדריכלות הארץ ישראלית על לאופולד קרקואר.
לוס נודע יותר כהוגה ופחות בזכות עבודותיו המעשיות כאדריכל. עם זאת, הוא תכנן מספר לא קטן של מבנים, עיקרם נמצאים בווינה, אוסטריה.
[עריכה] כתבי לוס בעברית
תרגומים של לוס בעברית לזכרו של אדולף לוס, מאת פאול אנגלמן ויוסף שכטר יצא לאור בשנת 1946 ובהוצאה חוזרת 1986.
י' שכטר, אדולף לוס מתוך "אף על פי כן", בתוך: י' שכטר, ממדע לאמונה, תל אביב 1962. אלה התרגומים הראשונים של לוס בעברית
בשנת 2004, הוצאו לאור לראשונה בעברית שני ספריו החשובים ביותר שלוס בתרגום לעברית בהוצאת בבל."דיבור לריק" (פורסם במקור בשנת 1921) ו"למרות הכל" (פורסם במקור בשנת 1931). לספר זה נוסף פתח דבר מאת שרון רוטברד ואחרית הדבר, "אדולף לוס - נגד הזרם", מאת יהודה ספרן.
תרגומים של לוס בעברית טקסט לא מעוצב
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|

