סמנה (עיר)

סמנה
Samaná
רחוב בעיר
רחוב בעיר
מדינה הרפובליקה הדומיניקניתהרפובליקה הדומיניקנית הרפובליקה הדומיניקנית
מחוז סמנה
תאריך ייסוד 1756 עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 410.8 קמ"ר
גובה 5 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 108,179 (2012)
 ‑ צפיפות 142 נפש לקמ"ר (2010)
קואורדינטות 19°12′19″N 69°20′11″W / 19.20528°N 69.33639°W / 19.20528; -69.33639
אזור זמן UTC -4
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
הכנסייה הקתולית בסנטה ברברה דה סמנה.
La Chorcha, כנסיית פטרוס הקדוש, הכנסייה האוונגלית

סמנהספרדית: Samaná או Xamaná), או בשמה המלא סנטה ברברה דה סמנה (בספרדית: Santa Bárbara de Samaná), היא עיר בחלק הצפון-מזרחי של הרפובליקה הדומיניקנית והיא בירת מחוז סמנה. היא ממוקמת על החוף הצפוני של מפרץ סמנה. העיר היא יעד תיירות חשוב והיא המרכז הגדול ביותר לסיורי צפייה בלווייתנים (אנ') באזור הקריביים.[1]

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

סנטה ברברה דה סמנה

סמנה ממוקמת באזור מישורי קטן קרוב לחוף, אם כי כיום רוב תושבי העיר גרים בגבעות התוחמות את המישור.

רוב שטחה הוא אזור בשם סיירה דה סמנה (Sierra de Samaná), רכס הרים קצר ולא גבוה מאוד עם מדרונות תלולים. ההר הגבוה ביותר הוא מונטה מסה (605 מטר).

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

Levantado Key in Samaná

העיר יושבת על מעין חצי אי. ב-13 בינואר 1493, כאשר כריסטופר קולומבוס עצר באזור בתחנה האחרונה שלו במסע הראשון אל העולם החדש, הוא נחת באזור שנקרא היום חוף רינקון (Rincón), שם הוא פגש ילידים שכונו סיגואיוס (Ciguayos) ואשר התקיפו את המשלחת שלו כל העת. הילידים גם סירבו לסחור בקשתות ובחצים שלהם עם משלחתו של קולומבוס. קולומבוס לקח בשבי ארבעה ילידים בתקווה להראות אותם בספרד, אבל רק אחד מהם שרד את המסע. במשך רוב התקופה הקולוניאלית, הספרדים לא התיישבו בסמנה והאזור הפך לעיר מקלט עבור פליטים ופיראטים.[2][3]

בשנת 1756, בניהולו של המושל הספרדי פרנסיסקו רוביו אי פניארנדה (Francisco Rubio y Peñaranda), ייסדו משפחות מהאיים הקנריים כפר בשם סנטה ברברה דה סמנה. הכפר נקרא על שמה של המלכה ברברה מברגאנסה, אשתו של מלך ספרד פרננדו השישי. הם התיישבו גם בצד השני של המפרץ, בסבנה דה לה מאר. כחלק מהסכמי השלום של בזל כל שטחי הקפיטניה חנרל של סנטו דומינגו עברו לצרפתים בשנת 1796, אבל בשנת 1807 כוח קטן של חיל הים המלכותי הבריטי פשט על סמנה ואז השיב אותה אל הספרדים הקריאולים שנלחמו נגד המעוז האחרון הצרפתי שנותר על האי.

בשנת 1824 הזמין ז'אן-פייר בוייר, נשיא האיטי (אשר שלטה אז על כל האי היספניולה), אמריקנים שחורים להגר להאיטי. משפחות אמריקניות שונות התיישבו בסמנה והשתקעו שם. הצאצאים שלהן ידועים כ"סמנאים אמריקאים".

כלכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

עיקר הפעילות הכלכלית של סמנה מתבססת על תיירות, חקלאות ודיג.

הדחיפה הגדולה ביותר לכלכלה המקומית מתרחשת בחודשים ינואר-מרץ, עם הנדידה השנתית של אלפי לווייתנים גדולי סנפיר צפון אטלנטיים, אשר מגיעים אל מפרץ סמנה כדי ללדת. סמנה היא המרכז התיירותי של המדינה במהלך חודשים אלה.

אקלים[עריכת קוד מקור | עריכה]

כמות המשקעים השנתית הממוצעת בסמנה היא 2,349.8 מ"מ. הטמפרטורה הממוצעת השנתית היא 26.5 מעלות צלזיוס.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סמנה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Whale and dolphin watching, www.footprinttravelguides.com (ארכיון)
  2. ^ Thompson, Alvin O. Flight to Freedom: African Runaways and Maroons in the Americas. University of West Indies Press. p. 181. ISBN 9766401802.
  3. ^ Exquemelin, Alexandre Olivier (1911). The Buccaneers of America. Allen, Limited. pp. 19 and 263.