אבא מרי בן אליגדור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אבא מרי בן אליגדור
Abba Mari ben Eligdor
השקפה דתית יהדות עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רבי אַבָּא מָרִי בֶּן אֶלִיגְדוֹר שֶׂן נַגָּרִי (לעיתים: סן או סניור, אשתרוק דה נובס) היה מלומד יהודי פרובנסלי, ומחכמי פרובנס ברבע הראשון של המאה ה-14. מלבד עיסוקו בתלמוד היה אבא מרי גם פילוסוף, אסטרונום ורופא.

אבא מרי חי בעיר סלון (אנ'). שנות לידתו ופטירתו המדויקות אינן ידועות, ואולם נכתב כי בשנת ה'צ"ה, 1335, כבר היה זקן בא בימים.

יצירתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

יצירתו של אבא מרי בן אליגדור חבקה את כל תחומי העניין שלו, לפי רבי אברהם אבן לטיף,[1] חיבר אבא מרי ספרים בחכמת הטבע, ההיגיון, הפילוסופיה, פירושים על המקרא ועל ספר איוב, חידושים על כמה ממסכתות התלמוד הבבלי ועל פרקי דרבי אליעזר. חלק מכתביו אלו השתמרו ונמצאים בספריות ברחבי אירופה.

משה שטיינשניידר הסתפק אם לייחס לאבא מרי את כתיבת המבוא ליסודות, ספרו של אוקלידס, אך לדעת לוי גינצבורג בערכו של אבא מרי באנציקלופדיה היהודית, אין מקום לספק בנושא זה, ואבא מרי הוא אכן מחבר המבוא.

תלמידיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבין תלמידיו של אבא מרי נודעו: קלונימוס בן קלונימוס והאסטרונום שמואל בן יהודה ממרסיי. האחרון כתב עליו בהקדמתו לעותק של אלמגסט: ”יגעתי בחכמת התכונה עם החכם הישיש השלם מורנו הרב אבא מרי יצ"ו הידוע בהמון שן אשטרוג דנובש... במגדל שלון יע"א”.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ בספרו "שערי שמים", עמ' 76.