אולוג בג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אולוג בג
الغ‌بیگ
לידה 22 במרץ 1394
סולטאניה, איראן עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 27 באוקטובר 1449 (בגיל 55)
סמרקנד, אוזבקיסטן עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה גור-י אמיר עריכת הנתון בוויקינתונים
השושלת הטימורית
אב שאהרוח' עריכת הנתון בוויקינתונים
אם גוהרשאד בגום עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים עבד א-לטיף מירזא
Rabiya Sultan Begim
Abd al-Aziz ibn Ulugh Beg עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אולוג בג (בפרסית: الغ‌بیگ;‏ 13941449[1]) מתמטיקאי ואסטרונום אשר ייסד את המצפה הכוכבים בסמרקנד ואת המרכז המדעי בנושא אסטרונומיה[2], היה הבן הבכור של שאה-רוח' ונכדו של הכובש טימור לנג, אשר ביסס את השושלת הטימורית ושלט על אימפריה רחבה מאוד. לאחר מות טימור, אביו של אולוג (שאה-רוח') השיג שליטה על רוב שטח האימפריה כולל איראן וטורקיסטן.

אולוג ייסד מרכז מדע חשוב בסמרקנד שבאוזבקיסטן ביחד עם גדולי המדענים באותה התקופה. עבודתו בתחום הטריגונומטריה בנושא האסטרונומיה התפרסמה בחשיבותה.

המרכז המדעי של אולוג בג[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי לפרוץ ולהפיץ את נושא האסטרונומיה התחיל אולוג בג בשנת 1417 לבנות מרכז מדעי ברמה גבוהה. המרכז המדעי הוקם ברובע הרג'יסטאני בסמרקנד ובנייתו הושלמה בשנת 1420[3]. אולוג בג הזמין למרכז המדעי כ-60 מדענים כולל את קאדי זאדה (מתמטיקאי מוסלמי שכתב פרשנויות ועבודות על מתמטיקה ואסטרונומיה) ואת אל-קאשי (מתמטיקאי מוסלמי). אולוג בג ארגן מפגשים בנושא חקר האסטרונומיה.

מצפה הכוכבים של אולוג בג[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – מצפה הכוכבים אולוג בג

אולוג בג בנה מצפה כוכבים בעיר סרמקנד, בנייתו התחילה בשנת 1428. המצפה, שצורתו הייתה עגולה, היה בעל שלוש קומות. קוטרו היה 50 מטר וגובהו 35 מטרים. מנהל המצפה היה עלי קושג'י, אסטרונום מוסלמי. ג'משיד אל-כאשי ומתמטיקאים ואסטרונומים אחרים שפעלו במרכז המדעי של אולוג עבדו גם במצפה. קטלוג הכוכבים (Zig-i sultani) שהם חיברו פורסם ב-1437, והוא היה טוב לשימוש עד המאה ה-17. הקטלוג הצביע על מיקומם של 992 כוכבים וכלל גם טבלאות תצפיות. עבודה זו כוללת בתוכה לוח שנה וחישובים טריגונומטריים.

תוצאות מטבלאות התצפיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

התוצאות הטריגונומטריות שהוצגו על ידי אולוג בג כוללות טבלאות של סינוס וטנגנס בהפרשים של מעלה אחת. הטבלאות הללו מציגות רמת דיוק גבוהה, עם דיוק נכון של עד 8 ספרות אחרי הנקודה העשרונית. החישוב מורכב מביטוי מדויק של סינוס של מעלה אחת שאולוג בג פתר באמצעות המשוואה הריבועית. הוא מצא

sin 1° = 0.017452406437283571

הביטוי המדויק הוא:

sin 1° = 0.017452406437283512820

שמראה את הדיוק המדהים שאולוג בג השיג.

תצפיות שנעשו במצפה הוציאו לאור כמה טעויות חישוביות שנעשו על ידי תלמי (האסטרונום היווני המשפיע ביותר בתקופתו) שלא הועלו על הדעת בזמנו.

חישוב השנה הקלנדרית[עריכת קוד מקור | עריכה]

נתוניו של אולוג עזרו לו לחשב את אורכה של השנה הקלנדרית, 365 ימים, 5 שעות, 49 דקות ו-15 שניות, תוצאה מדויקת מאוד. הוא הפיק את הנתונים שלו מהשמש, מהירח ומכוכבי הלכת. נתוניו על תזוזת הכוכבים בשנה הם מאוד מדויקים, כך שהוא מפספס רק בין 2 ל-5 שניות.

מותו [עריכת קוד מקור | עריכה]

אולוג בג נרצח על ידי בנו עבד א-לטיף בגלל סכסוך שפרץ ביניהם על רקע רצון לשלוט באימפריה. הקבר שלו נמצא ב-1941 בבניין קברות מלכותי בסרמקנד, הוא נקבר עם בגדיו, דבר המעיד על כך שהוא נחשב ל-מרטיר (קדוש מעונה), מכיוון שנחשב בין המדענים המשפיעים ביותר באותה תקופה. פצעיו מהרצח היו גלויים אחרי שהסירו ממנו את הבגדים[4].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אולוג בג בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Samarkand: Ulugh Beg's Observatory, depts.washington.edu
  2. ^ Ulugh_Beg biography, www-groups.dcs.st-and.ac.uk
  3. ^ Samarkand: Ulugh Beg's Observatory, depts.washington.edu
  4. ^ Ulugh_Beg biography, www-groups.dcs.st-and.ac.uk