מתמטיקאי

מתמטיקאי הוא אדם העוסק במתמטיקה.
הכשרה של מתמטיקאים נעשית באוניברסיטאות, במסגרת החוג למתמטיקה. החוגים למתמטיקה מפוצלים לתת תחומים, כגון מתמטיקה עיונית, מתמטיקה שימושית, אך גם הכשרתו של מתמטיקאי שימושי עודנה עיונית מאוד, וקשורה באופן רופף בלבד לעולם המעשה.
תוכן עניינים
פעילות המתמטיקאי[עריכת קוד מקור | עריכה]
מתמטיקאים פעילים באוניברסיטאות, בהוראה ובמחקר בענפי המתמטיקה הרבים. כמו ברוב תחומי המחקר האקדמי, העוסק במחקר מתמטי נדרש בדרך כלל להשלים תואר שלישי. בניגוד למדענים אחרים, שעוסקים בתיאור העולם הגשמי, המתמטיקה עוסקת בהסקת טענות חדשות, הנקראות משפטים, מתוך טענות אחרות אשר הוכחו כבר, או מתוך משפטים יסודיים הנקראים אקסיומות. הוכחת הטענות מתבצעת בחשיבה לוגית בלבד, ללא שימוש בתימוכין ניסיוניים. התוצר העיקרי של מתמטיקאי העוסק במחקר הוא הוכחות, המתפרסמות בצורת מאמרים בכתבי-עת מתמטיים. לעיתים מסתפק המתמטיקאי, מחוסר הוכחות, בהעלאת השערה, ומותיר לעמיתיו את מלאכת ההוכחה של השערה זו, או הפרכתה.
על טיבו המיוחד (והמנוגד לתדמיתו הציבורית) של המחקר המתמטי עמד נחמן גבעולי:[1]
"המתימטיקה היא עיסוק "פוליטי" וסובייקטיבי ביותר; בעוד שתקפות עבודתו של המתימטיקן ניתנת לשיפוט אובייקטיבי, ערכה נקבע רק על-ידי השבחים שהיא זוכה לה מפי עמיתיו."
בנוגע למתמטיקאים התפתח פולקלור והומור רב, הכולל בדיחות מקצוע, משחקי מילים וקריקטורות. הומור זה מתייחס בדרך כלל לנטייתו של המתמטיקאי להפשטה, דקדקנות לוגית, שיטות ההוכחה והעבודה שלו וכן שימוש בחישובים ארוכים ומסובכים. המתמטיקאים גודפרי הרולד הארדי ופאול ארדש היטיבו לקלוע לסטריאוטיפ של המתמטיקאי העיוני הטהור המנותק מהעולם.
עם זאת, מתמטיקאים פעילים גם בתעשיית ההיי-טק והפיננסים, בעיקר בפיתוח של אלגוריתמים מתקדמים ובניית מודלים מתמטיים שיתארו בעיה מהמציאות ויספקו תובנות כיצד לפתור אותה בצורה המיטבית. כמעסיק הגדול ביותר של מתמטיקאים בעולם נחשב ה-NSA, ארגון מודיעין אותות של ארצות הברית, הנזקק למתמטיקאים לשם פענוח תקשורת מוצפנת. חרף חשאיותו הגדולה מעודד ה-NSA בני נוער לעסוק במתמטיקה, כדי לטפח כוח אדם איכותי שיצטרף לשורותיו. בצה"ל מתמטיקאים משתלבים ביחידות הממר"ם, המו"פ והמודיעין, בעיקר ביחידה 8200.
פרסים[עריכת קוד מקור | עריכה]
פרסים אחדים משמשים למתן הוקרה למתמטיקאים, על הישגיהם המתמטיים. בחלק מהמקרים אלה פרסים ייחודיים למתמטיקאים, ובאחרים הפרס במתמטיקה נכלל במסגרת פרסים הכוללים ענפי מדע רבים. פרסים בינלאומיים עיקריים:
- מדליית פילדס, שנוסדה בשנת 1936 ומחולקת בכל 4 שנים, היא הפרס היוקרתי ביותר במתמטיקה.
- פרס וולף, שנוסד ב-1978 בישראל, מוענק על-סמך מפעל חיים, וכולל גם פרס במתמטיקה.
- פרס אבל, פרס בינלאומי למתמטיקה שנוסד ב-2003.
בישראל נכלל פרס למתמטיקה במסגרת פרס ישראל.
בנוסף לפרסים אלה, הניתנים על הישגים כלליים במחקר המתמטי, מוכרזים לעיתים פרסים לפותר של בעיה פתוחה מסוימת:
- פרסים אחדים הוצעו למי שיוכיח את המשפט האחרון של פרמה. (אנדרו ויילס שהצליח במשימה זכה באחד מהם, בנוסף לפרסים כלליים רבים).
- במסגרת קידום מכירות של הרומן "הדוד פטרוס והשערת גולדבך" (שיצא לאור גם בעברית, בהוצאת "ספרי עליית הגג"), הכריזו המו"ל של הגרסה האמריקאית והמו"ל של הגרסה הבריטית על פרס של מיליון דולר לראשון שיוכיח את השערת גולדבך במהלך שנתיים שהסתיימו, ללא זוכה, ב-15 במרץ 2002.
- לרשימה של שבע בעיות חשובות, בעיות המילניום של מכון קליי, הוכרז בשנת 2000 פרס כספי של מיליון דולר לכל הפותר אחת מהן (אך המתמטיקאי הראשון שפתר אחת משבע בעיות אלה, גרגורי פרלמן, סירב לקבל את הפרס).
ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- אינדקס המתמטיקאים של MacTutor, שבו ניתן לקרוא ביוגרפיות של מתמטיקאים חשובים במהלך ההיסטוריה (באנגלית)
- פרויקט הגנאלוגיה המתמטית מכיל מידע על מעל מאה אלף מתמטיקאים (באנגלית)
- Philip J. Davis and Reuben Hersh, The Ideal Mathematician
הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ^ נחמן גבעולי, טבעו המתימטי של הטבע, מחשבות 48, דצמבר 1979, עמ' 38–49