לדלג לתוכן

מונרך

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הוקון השביעי, מלך נורווגיה, ורעייתו, הנסיכה מוד מוויילס, בשנת 1906

מונרך הוא ראש המדינה, במדינות בעלות ממשל מונרכי.

המילה "מונרך" באה מהביטוי היווני "monos archein" שמשמעותו "שליט יחיד" ושהתייחס לשליט אבסולוטי ביוון העתיקה. עם הזמן נוספו מילים כמו אוטוקרט או דיקטטור שגם הן מתארות שליט יחיד, והמילה מונרך כיום מתייחסת לרוב למערכת מסורתית של שלטון מורש.

מונרכים נשאו בתארים שונים במקומות ובזמנים שונים. תואר המונרך הנפוץ ביותר כיום הוא מלך, והוא גם התואר ששימש בעברית בתקופת התנ"ך. מקור המילה "מלך" בשפה האכדית (malku או maliku במיתוס הבריאה הבבלי), ופירושה המקורי הוא 'יועץ'.

העברת התפקיד

[עריכת קוד מקור | עריכה]
המלכה סופיה, ציור משנת 1915.

מונרך על פי רוב יורש את תפקידו, אך לעיתים נתפס תפקיד זה בהפיכה, וישנם גם מקרים בהם נבחר המונרך. המונרך שולט עד מותו, אלא אם הוא מופל ותפקיד המונרך נלקח ממנו.

רוב המונרכים גדלים בתוך משפחת מלוכה בתוכה הם לומדים על חובותיהם העתידיות ומורישים את כתרם עם מותם לאחד מחברי אותה משפחה, בדרך כלל לבן הבכור. כתוצאה מכך רוב המונרכיות היציבות נשלטות במשך מאות שנים על ידי משפחת מלוכה אחת.

ישנן מעט מדינות בהן נוהגים לבחור את המונרך, כמו מלזיה, הוותיקן או האימפריה הרומית הקדושה והאיחוד הפולני-ליטאי בעבר. יש המגדירים גם את המנהיג העליון באיראן כמונרך אבסולוטי נבחר.

סמכויות המונרך

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדרך כלל שולט המונרך בצורת שלטון יחיד. כיום ישנן מונרכיות בהן למונרך כוח אבסולוטי (ר' מונרכיה אבסולוטית), אך ישנן גם מונרכיות בהן המונרך מוגבל במערכת חוקים וזו נקראת מונרכיה חוקתית. ישנן גם בעת המודרנית מונרכיות בהן לשליט תפקיד סמלי יותר ופחות קבלת החלטות או שליטה בפועל.

נשים מונרכיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

על אף שבאירופה של ימי הביניים כמעט לא היו נשים שליטות, אין זו תופעה מודרנית. במהלך ההיסטוריה היו מנהיגות רבות ברחבי העולם. בשושלות העתיקות ביותר הידועות לנו, כמו אלו של מצרים העתיקה, ניתן למצוא נשים פרעוניות.

תארים מונרכיים באירופה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באירופה ישנם מספר תארים אותם יכול מונרך לשאת. לכל אחד מתארים אלו יש צורה זכרית ונקבית (חוץ מלאפיפיור). הצורות הנקביות משמשות לא רק במקרה שהמונרך היא אשה, אלא גם כדי לתאר את נשות המונרכים. אולם בעלה של מונרכית לא מקבל אוטומטית את תוארה (לדוגמה, פיליפ, דוכס אדינבורו לא היה מלך הממלכה המאוחדת אף על פי שהיה נשוי למלכה אליזבת השנייה).

התואר הנפוץ ביותר למונרך במהלך ההיסטוריה של אירופה היה נסיך או נסיכה, אולם במהלך המאה ה-19 וה-20 רוב המונרכיות הקטנות באירופה נעלמו והתמזגו לישויות ריבוניות גדולות יותר, ולכן התואר מלך או מלכה הפכו לנפוצים ביותר כיום.

תואר גברי תואר נשי שם הריבונות דוגמאות
אפיפיור אין אפיפיורות המונרך של מדינת האפיפיור ומאוחר יותר השליט הריבון של הוותיקן.
קיסר קיסרית קיסרות (אימפריה) בעבר האימפריה הרומית, האימפריה הביזנטית, האימפריה העות'מאנית, הקיסרות הרומית הקדושה, האימפריה הרוסית, האימפריה הצרפתית, האימפריה האוסטרו-הונגרית, האימפריה הברזילאית והאימפריה הגרמנית, כיום הקיסרות היחידה היא קיסרות יפן.
מלך מלכה ממלכה התואר המונרכי הנפוץ ביותר כיום: בריטניה, דנמרק, שוודיה, נורווגיה, הולנד, בלגיה, ספרד ועוד. מלך בריטניה נחשב גם למלך כל ממלכות חבר העמים הבריטי.
משנה למלך (ויסרוי) ויסרין מלכות משנה שימש במושבות של אימפריות קולוניאליות בעבר: האימפריה הספרדית: פרו, ספרד החדשה, גרנדה החדשה, ריו דה לה פלטה; האימפריה הפורטוגזית: הודו, ברזיל.
נסיך נסיכה נסיכות כיום: מונקו, ליכטנשטיין, אנדורה (נסיכות בשותפות).
דוכס גדול דוכסית גדולה דוכסות גדולה הדוכסות הגדולה היחידה שקיימת כיום היא לוקסמבורג. בעבר: הדוכסות הגדולה של טוסקנה, הדוכסות הגדולה של באדן, הדוכסות הגדולה של הסן, הדוכסות הגדולה של פינלנד ועוד.
ארכידוכס ארכידוכסית ארכידוכסות תואר ייחודי לחברי משפחת הבסבורג.
דוכס דוכסית דוכסות בעבר: דוכסות נורמנדי, דוכסות בורגונדיה, דוכסות לוקסמבורג, דוכסות חלרה, דוכסות בראבנט, דוכסות הולשטיין, דוכסות שלזוויג
מרקיז מרקיזה מרקיזות המרקיז דה לה פאייט
רוזן רוזנת רוזנות היה נפוץ בעיקר באימפריה הרומית הקדושה
ויקונט ויקונטית
ברון ברונית ברונות משפחת רוטשילד

לחלק מהתארים הללו ישנן מספר משמעויות שונות שלאו דווקא מתייחסות למונרך. לדוגמה, נסיך או דוכס יכול להיות פשוט חבר משפחת מלוכה.

בתוך האימפריה הרומית הקדושה היו עוד תארים רבים ששימשו למונרכים על אף שבדרך כלל הם היו תוארי כבוד בלבד, כמו מרקגראף, לנדגראף ועוד.

תארים מונרכיים באמריקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מונרכיות היו קיימות ביבשת אמריקה הרבה לפני הגעת המתיישבים האירופאים. כשהאירופאים הגיעו הם קראו למונרכיות האלו ממלכות ולמונרכים מלכים. רבים מהמונרכים באמריקה היו למעשה נשים, אך האירופאים לא הבינו זאת. דוגמאות לתוארי מונרכים באמריקה:

המונרך הראשון בצפון אמריקה לאחר ההתיישבות האירופאית היה אוגוסטין הראשון, שהכריז על עצמו כקיסר מקסיקו בשנת 1822. בברזיל מלכו קיסרים מבית המלוכה הפורטוגלי בין השנים 1822 ל-1889. מונרכים אירופאים אלו הודחו בשל סיבות רבות, בעיקר בשל לחצים מארצות הברית הרפובליקאית.

כיום קיימות 9 מונרכיות אמריקאיות רשמיות, אולם כולן נשלטות על ידי מונרך אחד - צ'ארלס השלישי, מלך הממלכה המאוחדת. מדינות אלו הן החברות האמריקאיות בחבר העמים הבריטי: קנדה, ג'מייקה, בהאמה, בליז, גרנדה, סנט לוסיה, סנט וינסנט והגרנדינים, אנטיגואה וברבודה וסנט קיטס ונוויס.

תארים מונרכיים באפריקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מנליק השני, נגוסה נגסט

תארים מונרכיים באסיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
נארוהיטו, קיסר יפן

תארים מונרכיים במזרח התיכון

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מסכת תות ענח' אמון, מלך מצרים

תארים מונרכיים באוקיאניה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוקיאניה ישנן כיום 6 מונרכיות, כולן ממלכות, כאשר 5 מהן (אוסטרליה, איי שלמה, טובאלו, ניו זילנד ופפואה גינאה החדשה) הן חלק מממלכות חבר העמים הבריטי אשר נשלטות בידי אותו מונרך - צ'ארלס השלישי, מלך הממלכה המאוחדת.

המונרכיה העצמאית היחידה באוקיאניה היא ממלכת טונגה, אשר נשלטת בידי המלך טופו השישי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מונרך בוויקישיתוף