ארנבת הערבה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןארנבת הערבה
ארנבת הערבה
ארנבת הערבה
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: ארנבאים
משפחה: ארנביים
סוג: ארנבת
מין: ארנבת הערבה
שם מדעי
Lepus townsendii
בקמן, 1839
תחום תפוצה
מפת תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארנבת הערבה (שם מדעי: Lepus townsendii) היא מין של ארנבת החיה במרכז אמריקה הצפונית באזורים ממוזגים. במראה היא דומה לארנבת השלג, לארנבת אלסקה ולארנבת ארקטית.

זוהי ארנבת גדולה יחסית, הגדולה מבין הארנבות המכונות "Jackrabbit" (ביניהם ארנבת האנטילופה וארנבת שחורת-זנב). היא מגיעה לאורך 56–65 סנטימטרים, עם זנב באורך 6–10 סנטימטרים ולמשקל 2.5–4.3 קילוגרם. הארנבות החיות בתחומים הצפוניים גדולות יותר מאלה שדרומיות מהן, והנקבות השרויות בהריון מתקדם נוטות לעלות במשקלם כשרובן מגיעות למשקל 3,600 גרם עד 3,800 גרם. בססקצ'ואן דווח על ארנבת מסוג זה במשקל של 9 קילוגרם.[דרוש מקור]

ארנבת זו צבועה בחודשי האביב והקיץ באפור, אפור-חום או חום כהה עם בטן וחלקים תחתונים לבנים. לארנבת אוזניים גדולות ושחורות עם פנים ורודות ורגליים ארוכות מאוד, העוזרות לה לנתר במהירות ולברוח מאויביה. בחורף הארנבת משירה את פרוותה ומצמיחה פרווה לבנה ומעט אפרפרה כדי להסתוות מאויביה. הארנבת ממליטה בחודשי הקיץ 4 עד 5 גורים מפותחים יחסית.

תפוצה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הארנבת נפוצה במרכז-דרום קנדה ב:קולומביה הבריטית, אלברטה, ססקצ'ואן, מניטובה ואונטריו ובמרכז-מערב ארצות הברית בוושינגטון, אורגון, קליפורניה, נבדה, יוטה, איידהו, מונטנה, ויומינג, קולורדו, ניו מקסיקו, דקוטה הצפונית, דקוטה הדרומית, נברסקה, קנזס, מינסוטה, ויסקונסין, איוה, מיזורי ואילינוי.

הארנבת מצויה סביב מישורים ממוזגים, מורדות הרים עד לגובה 3,000 מטר כמו בהרי הרוקי, ולעיתים גם ביערות מחטניים פתוחים יחסית. חלק מתפוצתה היא נמצאת עם קרובתה - ארנבת שחורת-זנב, אך לרוב האחרונה מעדיפה אזורים נמוכים וחמימים יותר.

התנהגות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארנבת זו פעילת לילה. היא אוכלת צמחים, בעיקר עשב, עלים ונצרים.

הארנבת מתגוננת באמצעות ההסוואה, תוך שהיא קופאת בין הצמחייה בשקט ומצמידה את אוזניה לקרקע. אם היא מתגלה היא תרוץ במהירות של עד 55 קמ"ש ותקפץ בזגזוגים, לעיתים עד לגובה 5 מטרים.

טורפים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לארנבת טורפים רבים, ביניהם שונרים, פומה, קויוט, זאב אפור, גירית אמריקאית, שועל אדום, שועל אפור מצוי וגם נחשים כמו עכסנים יצודו את הצעירים. גם עופות דורסים כמו עיטים, נצים, בזים וינשופים שונים אך רובם מתמקדים בצעירים. עם זאת עקב פרוגינוס, אוח וירג'יניה מאיימים גם על הבוגרים. עיט זהוב מתעלם מהצעירים ומתמקד בבוגרים. חלקם נצדות גם מהאדם.

תת-מינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לארנבת זו 2 תת-מינים:

  • Lepus townsendii townsendii
  • Lepus townsendii campanius

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארנבת הערבה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ארנבת הערבה באתר הרשימה האדומה של IUCN