לדלג לתוכן

בוריילופלטה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןבוריילופלטה

תקופה
קרטיקון תחתון, 110 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי עוף
תת־סדרה: תיראופורה
אינפרא־סדרה: אנקילוזאוריה
משפחה: נודוזאוריים
סוג: בוריילופלטה
מין: Borealopelta markmitchelli
שם מדעי
Borealopelta
‏בראון, 2017
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בוריילופלטה (שם מדעי: Borealopelta) הוא סוג של דינוזאור במשפחת הנודוזאוריים - מקבוצת הדינוזאורים המשוריינים. בסוג זה יש מין טקסונומי יחיד: בוריילופלטה מארקמיצ'לי (Borealopelta markmitchelli). פירוש שם הסוג הוא "מגן צפוני" ואילו שם המין "מארקמיצ'לי" נקרא על שם הפלאונטולוג מארק מיצ'ל שהכין את המאובן שלו למחקר מדעי.

הבוריילופלטה היה מכוסה במעטפת שריון עצם (אוסטאודרמים) וקשקשים גרמים בתוספת דוקרנים קרניים שהגנו על כתפיו וצווארו. גם ראשו היה מכוסה במעטה שריון. למרות מעטה השריון המרשים הזה, לבוריילופלטה היו גם נקודות תורפה. בטנו, לדוגמה, חסרה מעטה שריון ומשום כך נותרה חשופה לחלוטין לתקיפות. המאובנים השתמרו היטב ונמצאו בהם אף חומרים אורגניים ובהם שרידים של הפיגמנטים שקבעו צבע עורם. החוקרים גילו שצידו העליון של הבוריילופלטה היה בצבע ג'ינג'י (אדמדם-חום) ואילו בטנו הייתה בהירה יותר וחיוורת. לסכמת צביעה כזו קוראים "נוגדת הצללה" ומטרתה לשפר את ההסוואה של בעל החיים בתאורת יום, בה השמש מאירה את הגב ואילו הבטן מוסתרת בצל. דבר זה מעיד שכנראה מעטה השריון שלו לא הספיק להגנה מלאה מול טורפים דוגמת הטירנוזאוריים.

אורכו היה 5.5 מטר ומשקלו מספר טונות. רגליו היו קצרות למדי. הגולגולת שלו הייתה קטנה ועבה, ומוחו היה קטן יחסית.

הבוריילופלטה חי כ-110 מיליון שנה לפני זמננו, באמצע תקופת הקרטיקון. הוא חי באמריקה הצפונית והיה אוכל צמחים.

מאובן של בוריילופלטה נתגלה בשנת 2011 במכרה המילניום של חברת Suncor בקנדה. המאובן השתמר היטב וכולל את הגולגולת ורוב השלד ואת האוסטאודרמים שלו כשהם מחוברים למקום שבו היו כאשר היה עדיין חי. בנוסף, השתמרה טביעת העור וכן חומרים אורגניים בהם מלנוזומים ופיגמנטים שקבעו את צבע עורו. מאובן זה של בוריילופלטה נחשב למאובן הטוב והמשומר ביותר של דינוזאור משוריין.

צוות פלאונטולוגים של מוזיאון טירל המלכותי באלברטה, קנדה, הגיע למקום וקבע כי המאובן הוא של דינוזאור משוריין ולא של זוחל ימי, כפי שנתגלו קודם באתר זה. עם זאת, היה קשה מאוד לחלץ את המאובן מגוש הסלע בו היה קבור. אחרי מאמצים רבים, שבהם המאובן כמעט נשבר, הובא גוש הסלע עם המאובן למעבדות המוזיאון.

הטכנאי והפלאונטולוג מארק מיצ'ל עבד במשך 5 שנים על הכנת המאובן למחקר מדעי, חילוצו מגוש הסלע וניקויו מאבן ועפר (במימון נשיונל ג'יאוגרפיק).

בשנת 2016 החל המחקר ובו אושר שמדובר בדינוזאור משוריין ואף במין חדש למדע, שנקרא Borealopelta markmitchelli. בשנת 2017 פורסם מאמר מדעי המתאר ומגדיר מין זה, והמאובן הוצב בתצוגה במוזיאון טירל המלכותי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בוריילופלטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]