לדלג לתוכן

גולגולת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך ללא מקורות
ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, ואף שהמידע בו כנראה אמין רצוי להוסיף לו מקורות.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה. (13 ביוני 2024)
ערך ללא מקורות
ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, ואף שהמידע בו כנראה אמין רצוי להוסיף לו מקורות.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה. (13 ביוני 2024)
גולגולת
תמונה תלת־ממדית של גולגולת. אפשר להקיש על התמונה ולסובב עם מקש שמאלי בעכבר לכל הכיוונים, כדי לראות את המבנה המדויק
שיוך שלד צירי עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום אנטומי ראש עריכת הנתון בוויקינתונים
אספקה עורקית העורק התרדמני הפנימי, העורק התרדמני החיצוני, העורק התרדמני הימני עריכת הנתון בוויקינתונים
תיאור ב האנטומיה של גריי (מהדורה 20) (128) עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהים
FMA 54964 עריכת הנתון בוויקינתונים
קוד MeSH A02.835.232.781 עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהה MeSH D012886 עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת השפה הרפואית המאוחדת C0037303 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גֻּלְגֹּלֶת (TA: Cranium) היא מבנה אנטומי העשוי עצם ושבתוכו נמצא המוח ביצורים בעלי חוליות, ובכללם האדם. בעלי גולגולת היא תת-מערכה של מיתרניים המתאפיינים, כמשמעות השם, בקיום גולגולת של עצם או סחוס.

הגולגולת מגינה על המוח מפני פגיעות. התפתחותה האבולוציונית של הגולגולת אפשרה במקביל למוח לגדול ולהתפתח במרוצת הדורות, וכתוצאה מזאת – אפשרה ליצורים להפוך מפותחים ונבונים יותר. התפתחות הגולגולת אפשרה גם התפתחות משופרת של כל האיברים והמבנים המצויים בַפּנים: העיניים, הפה, השיניים, האף. הגולגולת מהווה נקודת משען וחיבור לשרירים המפעילים איברים אלו.

הגולגולת היא המבנה המוכר ביותר בשלד האדם, ולפיכך המזוהה ביותר עם מוות. סמלים ושלטים רבים הבאים להזהיר מפני סכנה מציגים באופן מסורתי תמונה של גולגולת (ראו גולגולת (סמל)).

אנטומיה של גולגולת האדם

[עריכת קוד מקור | עריכה]
גולגולת אנושית בהדמיה תלת־ממדית

גולגולת האדם מורכבת מ-22 עצמות (לא כולל עצמות השמע והשיניים). בתינוקות שזה עתה נולדו מכילה הגולגולת 45 עצמות, כאשר חלקן מתאחה במשך הזמן. שמונה מהעצמות מהוות את עצמות הגולגולת המחוברות במפרקי תפר, המקיפות את המוח. ארבע עשרה עצמות הפנים מורכבות משישה זוגות של עצמות ועוד שתי עצמות שאינן חלק מזוג (אחת מהן היא הלסת התחתונה). יש המחשיבים את 6 עצמות השמע גם כן בספירה.

בגולגולת ישנם מספר פתחים המאפשרים לעצבי הגולגולת (העצבים הקראניאלים), לחוט השדרה ולכלי דם לצאת מהגולגולת לכוון אברי המטרה שלהם. הפתח הגדול נמצא בבסיס הגולגולת ושמו נקב העורף הגדול (Foramen Magnum - "הפתח הגדול" בלטינית). דרך נקב יוצא חוט השדרה וכן מספר כלי דם גדולים ורצועות.

בין הגולגולת למח נמצאים קרומי המח, אשר עוטפים אותו ומספקים לו שכבת הגנה נוספת יחד עם הנוזל המוחי-שדרתי. הקרום החיצוני והעבה מהשלושה, הקרום הקשה (Dura mater), מורכב משתי שכבות כאשר החיצונית מביניהן צמודה ודבוקה לצידה הפנימי של הגולגולת.

הגולגולת מספקת גם תמיכה למבני הפנים ונותנת להם את צורתם הפיזיונומית.

פגיעות מכניות בראש עלולות להוות סכנת חיים. פגיעה בראש עלולה לעיתים לגרום לשטף דם פנימי, דבר היוצר לחץ רב על הגולגולת, וכל זאת מבלי שהנפגע יחוש בבעיה כלשהי. על נפגעי ראש להיבדק ביסודיות על ידי רופא, כדי לשלול נזק לגולגולת או למוח, גם אם הם לא חשים ברע.

בחלקה התחתון של הגולגולת נמצא הזיז הפטמי (Processus mastoideus). ניתן לחוש אותו כבליטה מאחורי האוזן. דלקת הזיז הפטמי (מסטוידיטיס, Mastoiditis) נגרמת מהתפשטות של דלקת אוזניים, עקב הקרבה הפיזית בין שני האזורים. במסטוידיטיס קשה לטפל, עקב המיקום הלא נוח; הדלקת עלולה להתפשט בקלות אל המוח. בעבר נהגו להסיר את הזיז הפטמי בניתוח כדי למנוע דלקת קרום המוח באנשים שחלו במסטוידיטיס לעיתים קרובות. כיום מקובל לטפל באמצעות אנטיביוטיקה.

חמש עצמות בגולגולת מכילות חללים בתוכן המכונים סינוסים פרנאסליים (Paranasal Sinuses). דפנות הסינוסים מצופות ריר. תפקידם של הסינוסים הוא להפוך את האוויר הנשאף לחם ולח. בנוסף מהווים הסינוסים מעין תיבת תהודה המגבירה את הקול הנוצר בלוע, וכן הם תורמים להורדת משקלה הכולל של הגולגולת. סינוסיטיס, מהווה סיבוך של הצטננות. היא גורמת לכאבי ראש, לנזלת רבה, לחום ולחולשה כללית. גם בסינוסיטיס קשה לטפל, ולעיתים היא נשארת למשך רוב החיים ומהווה מחלה כרונית.

גולגולות של בעלי חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לחולייתנים מהקבוצה בעלי גולגולת יש מגוון רחב של גולגולות השונות בצורה ובגודל. אצל חלק מהחולייתנים יוצאות מעצמות הגולגולת בליטות שונות, כגון קרניים או חטים, המשמשות להגנה ולחימה, אך גם לצרכים חברתיים. אצל חולייתנים רבים, בעיקר טורפים, הנשק העיקרי הוא לא קרניים אלא לסתות חזקות החמושות בשיניים מחודדות.

הגולגולת בתרבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ציור של אישה המחזיקה גולגולת מהמאה ה-17
ציור של אישה נשענת על גולגולת מהמאה ה-17

לגולגולת יש ייצוג מגוון בתרבות. בתחום הקולנוע היא מוצגת בסרטים כמו אינדיאנה ג'ונס וממלכת גולגולת הבדולח.

גולגולת קריסטל הוא השם שניתן לגבישי קווארץ שקופים שגולפו בדמות גולגולת אדם. במאה התשע עשרה ובמחצית הראשונה של המאה העשרים סברו כי כמה מגולגלות הקריסטל הן אצטקיות ומקורן בתקופה הפרה-קולומביאנית במרכז אמריקה.

גולגולות מכוירות הן גולגולות שנותקו מגוף המת ופוסלו תוך שימוש בטין כחלק מפולחן המתים. הן התגלו בחפירות ארכאולוגיות בתקופה הנאוליתית בקדם קרמית ב' (8,000–9,500 שנים לפני זמננו).

סמל הגולגולת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – גולגולת (סמל)

הגולגולת בצורותיה השונות משמשת כסמל למספר דברים, לרוב דברים הקשורים למוות. למשל: סימון רעלים וחומרים מסוכנים, הדגל שמופיע בסרטים ובספרים אודות שודדי הים, ועוד.

מס גולגולת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – מס גולגולת

מס גולגולת הוא מס המוטל בסכום אחיד על אדם באופן בלתי-תלוי בהכנסתו, רכושו, או הוצאותיו. מס גולגולת, או "מס בסכום קבוע" (lump-sum tax), מהווה אחת הדרכים שבאמצעותן מדינה יכולה לגבות מיסים מתושביה. כיום, הדרך הנפוצה לגביית מיסים היא כאחוז מסוים מבסיס המס (למשל ההכנסה, ההוצאה, או הנכס שעליהם מוטל המס). להבדיל, מס גולגולת אינו נגבה על פי בסיס כלשהו, אלא על עצם קיומו של משלם המס.

גלריית תמונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עצם הקודקודעצם המצחעצם הרקהעצם העורףעצם היתדעצם הלחיעצם הכברהעצם הדמעותעצם האףלסת עליונהלסת עליונהלסת תחתונהשינייםעצם המצחעצם הקודקודעצם האףעצם הכברהעצם הדמעותעצם היתדעצם העורףעצם הרקהעצם הלחילסת עליונהלסת תחתונה
עצמות הגולגולת. לקריאה על כל אחת מהעצמות, ניתן להקיש עליהן באיור.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.