לדלג לתוכן

דיונון הומבולדט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןדיונון הומבולדט
מצב שימור
מצב שימור: אין מספיק נתונים
[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: רכיכות
מחלקה: סילוניות
סדרה: דיונוני רחף
משפחה: Ommastrephidae
סוג: Dosidicus
מין: דיונון הומבולדט
שם מדעי
Dosidicus gigas
ד'אורביני

דיונון הומבולדט הידוע גם כדיונון ג'מבו (שם מדעי: Dosidicus gigas) הוא מין רכיכה ימית גדולה החיה באוקיינוס השקט. זהו מין דיונון יחידי בסוג Dosidicus והוא הדיונון הגדול ביותר באזור מחייתו.

זהו אחד ממיני הדיונונים הגדולים ביותר ואורך גלימתו כולה להגיע ל-1.9 מטרים (6.2 רגל) ולשקול 50 קילוגרם (110 ליברות). הם ידועים בכך שתקפו צוללים, אך רק בעת טירוף אכילה הם פונים אל בני האדם. לא ידוע מקרה של טריפת אדם על ידי מינים אלה.

הדיונון הוא אוכל בשר תוקפני הצד במהירות על ידי קרסים מחודדים בזרועותיו דגים, סרטנים, חסילונים ויצורי ים קטנים אחרים. הוא ניזון מדיונוני הומבולדט אחרים באופן תדיר ורבים מהצעירים נאכלים על ידי הבוגרים. גם פרט שנפצע במהלך ציד ייאכל על ידי חבריו. הם עצמם נטרפים על ידי דגים כמו דג-החרב, מפרשניים גדולים, טונה, כלבי ים שונים, כרישים ודולפינים וגם לווייתן הראשתן גדול-הראש.

בדומה לרוב הדיונונים, הם מומחים בהחלפת צבעים למטרות הסוואה, אזהרה ותקשורת. הם עוטים בעת הציד צבעי אדום כהה שמוחלפים במהירות בלבן בהיר, העוזרים להם לבלבל את טרפם ולהזהיר את חבריהם שהם עומדים לעוט קדימה ולאחר הציד הם חוזרים לצבעים חיוורים העוזרים להסוואה בעומק הים. בעזרת מערכת ההנעה שלהם הם יכולים לעוט קדימה אחורה, למעלה ולמטה במאמץ מזערי. הם רואים אור מצוין גם כשכמעט איננו ויכולים לפלוט דיו להגנתם מטורפים.

דיונונים אלה חיים עתים בחבורות ונצפו באוקיינוס השקט בעומק 200–700 מטרים (660–2,300 רגל) בשטח שמשתרע מארץ האש לקליפורניה. עם זאת עקב התחממות כדור הארץ והתמעטות דגי טרף כתוצאה מדיג יתר, הם החלו לאחרונה להתפשט צפונה לאורך אורגון, וושינגטון, קולומביה הבריטית ואלסקה.

הם ניצודים על ידי דייגים במקסיקו ובפרו למאכל.

הדיונון קרוי על שמו של חוקר הטבע אלכסנדר פון הומבולדט[2].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ דיונון הומבולדט באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ "המדען שעורר השראה בדרווין, ונשכח". הארץ. נבדק ב-2024-01-16.