ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/מיון נושאים: לוויקי/נפח (מקצוע)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נפחים - פרט מציור של גויה

נפח הוא אדם היוצר חפצים מברזל או מפלדה באמצעות "עיצוב" המתכת, כלומר, משתמש בכלים לעקם, לחתוך ולשנות את צורת המתכת כשהיא במצב מוצק. לרוב, הדבר נעשה באמצעות חימום המתכת עד לשלב שבו היא בוהקת בצבע אדום או כתום. נפחים מייצרים חפצי נוי (למשל פסלים או רהיטי ברזל מעוצבים); כלי עבודה, בישול וכלי נשק; וכן תשתיות כשערים, רשתות אסכלה, פסי רכבת, וכו'.

אופי המלאכה[עריכת קוד מקור]

נפחים עובדים עם "מתכות שחורות", בדרך כלל ברזל. צבען השחור מגיע משכבת התחמוצת הנוצרת על פני המתכת כשהיא מחוממת. הם מחממים את המתכת עד שהיא הופכת רכה מספיק לעיצוב עם כלי העבודה של הנפחים, כמו למשל פטיש ואזמל. את החום משיגים באמצעות חימום בגז, פחם ואמצעים דומים.

למרות שהמקצוע עתיק היומין הוחלף במדינות המתועשות במידה רבה במפעלים תעשייתיים, קיימת כיום תחייה (בעיקר באירופה) של נפחים-אומנים, אשר רואים עצמם כחלק ממקצועות העיצוב היצירתי ומספקים חפצי נוי ברמת עיצוב וגימור ממתכות "שחורות".

שם כינוי לבעלי המקצוע[עריכת קוד מקור]

שמות משפחה המעידים כי נושאם הוא נפח או צאצא של נפחים הם שמות משפחה נפוצים בשפות שונות. באנגלית: Smith (סמית') - הוא שם המשפחה הנפוץ ביותר במדינות דוברות אנגלית. זהו שם משפחתם של כחצי מיליון בריטים וכ-3 מיליון אמריקאים. בגרמנית Schmidt, Schmid, Schmidl, Schmidtke, Smid (שמידט, שמיד, שמיט) ו-Smidt הם שמות נפוצים; ברוסית Кузнецов, (קוזנצוב), Кузнецов הוא אחד משמות המשפחה הנפוצים ביותר ברוסיה. ביידיש שמידע ו-גולדשמידט; בערבית حداد (חדאד); בלדינו פררה (Ferrero, Ferreres); ברומנית: פרארו (Feraru).

בלשון חז"ל: השם "נפחא" הוא תיאור של נפח. בתלמוד מוזכרים אמוראים שייתכן שעסקו במקצוע זה, כפי ששמם מעיד על כך; כגון רבי יצחק נפחא, וכן אביו של רבי יוחנן, שבנו מכונה "בר נפחא"[1], וכן אביו של רבי מנחם בן נפח[2]. כמו כן יש ראשונים שכתבו כי התנא רבי יהושע בן חנניה היה נפח במקצועו[3]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]

  1. ^ ראה עוד בערכיהם
  2. ^ תוספתא, כתובות, ה, א.
  3. ^ פירוש ב' ברש"י מסכת ברכות, דף כ"ח, עמוד א', ד"ה שפחמי).

קטגוריה:מטלורגיה קטגוריה:מקצועות *