חומץ תפוחים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חומץ תפוחים
ערך תזונתי ל-100 גרם
קלוריות 22 קק"ל
חלבונים 0 ג'
פחמימות 0.93 ג'
שומן 0 ג'
סיבים תזונתיים 0 ג'
מקור: USDA

חומץ תפוחים הוא חומץ, העשוי ממיץ תפוחים מותסס, המשמש ברטבים לסלט, מרינדות, ויניגרט, שימור מזון וצ'אטני. החומץ נוצר על ידי ריסוק תפוחים וסחיטת המיץ מתוכם. חיידקים ושמרים נוספים לנוזל כדי לאתחל את תהליך התסיסה האלכוהולי, הממיר את הסוכרים לאלכוהול. בשלב תסיסה נוסף, האלכוהול מומר לחומץ בעזרת חיידקים מזן אצטובקטר שיוצרים חומצה אצטית[1], זו, יחד עם חומצה מאלית נותנות לו את הטעם החמוץ האופייני שלו.

אין הוכחות קליניות באיכות גבוהה שצריכה קבועה של חומץ תפוחים עוזרת לשמור או להוריד במשקל גוף[2], או יעילה בשמירה על רמת הסוכר בדם או היפרליפידמיה[1].

תזונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

חומץ תפוחים מורכב מ-94% מים, אחוז אחד של פחמימות ואפס שומן וחלבון. בכמות של 100 גרם (מ"ל) הוא מספק 22 קלוריות, והערכים התזונתיים בו זניחים (כך על פי הטבלה התזונתית של ה-USDA)[3].

רפואה עממית[עריכת קוד מקור | עריכה]

למרות ההיסטוריה של שימוש בחומץ תפוחים כמרכיב ברפואה המסורתית, לא נמצאו ראיות קליניות מוכחות התומכות בהשפעות רפואיות כלשהן (למשל, ירידה במשקל או טיפול בזיהומי עור)[4] והשימוש בו אינו מומלץ כחלק מההנחיות הרפואיות של ארגון בריאות הציבור. כמו כן, אין ראיות מבוססות היטב לגבי השפעה חיובית שיש לחומץ תפוחים על רמת הסוכר בדם ועל רמת הכולסטרול.[1]

בטיחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בליעה של חומץ תפוחים בתצורתו הנוזלית או בטבלייה כוללת סיכון לפגיעה ברקמות הרכות של הפה, הגרון, הבטן והכליות. גירוי ואדמומיות נפוצים כאשר העיניים באות במגע עם החומץ ועלול להיגרם נזק לקרנית במקרה כזה. שימוש בחומץ כתרופה לניקוי אוזניים או עיניים מסוכן מסיבה זו. בשל חומציותו, חשיפת השיניים לצריכת חומץ תפוחים לא-מזוקק עלולה לגרום לנזק לאמייל השן. על אף שכמות קטנה של חומץ תפוחים עשויה לשמש חומרי טעם וריח ייתכן שהיא איננה בטוחה לשימוש על ידי נשים בהריון או מיניקות וכן עבור ילדים. כאשר עושים שימוש בחומץ תפוחים כחומר ניקוי ביתי, יש לשים לב שלא לערבב אותו עם אקונומיקה. שילוב זה אשר עשוי לשחרר גז כלור הפוגע בדרכי הנשימה, בעיניים, באף ובגרון.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חומץ תפוחים בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 3 Apple Cider Vinegar Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database, Drugs.com (באנגלית)
  2. ^ Can apple cider vinegar help you burn fat?, Mayo Clinic (באנגלית)
  3. ^ FoodData Central, fdc.nal.usda.gov
  4. ^ חומץ תפוחים: משקה פלא? לא בדיוק, באתר ‏מאקו‏, 8 בינואר 2019