חלון ארכאולוגי
חלון ארכאולוגי משמש לחשיפה לציבור של שרידים ארכאולוגיים או ממצאי חפירה ארכאולוגית באתר שבו נמצאו.
תפקוד
[עריכת קוד מקור | עריכה]חלון ארכאולוגי מוקם כשמבקשים להנגיש לציבור מבנים בעלי עניין ארכאולוגי שאינם ניתנים לחפירה מהקרקע מבלי להיהרס או שחפירתם כרוכה בהוצאות גדולות, או שהושארו במתכוון במקום. חלון ארכאולוגי בנוי לרוב כך שהוא מוגן מפני מזג אוויר או מגע וכך מוגן מנזק מקרי או מכוון, מתאפשרת צפייה בתכניו מבחוץ דרך זכוכית או סורג.
חלון ארכאולוגי הוא גם מקום שבו ניתן לצפות בממצאים ארכאולוגיים באתר, גם אם אינן מוגן במעטפת מיוחדת, למשל אתר שנמצא בתוך מבנה, ובינו לבין הצופה אין מכשול.
שימור מבני של אתרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]במחקר בנייה ושימור אתרים, חלקים קטנים משכבות הטיח והצבע מקירות, תקרות ורכיבים אחרים מוסרים בשכבות על מנת לקבוע את הסטרטיגרפיה ואת צורת המבנה המקורי. ציורים נחשפים בסדר כרונולוגי במספר רצועות סמוכות, שנקראת מדרגות חשיפה או חתך רוחב. [1]
דוגמאות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אאכן: לחלונות הארכאולוגיים באאכן יש צורות שונות: זכוכית פשוטה ברצפה, ויטרינה עם חלון זכוכית, ויטרינה ארכאולוגית עם קירות זכוכית וגלריה מקורה. מעל הכל מוצגים שרידי יישובים קלטיים ורומיים וקירות יסוד מהתקופה הקרולינגית ותקופת שטאופן. בחלון הראווה הארכאולוגי באליסנגרטן מוצגות יותר מ-5,000 שנות היסטוריה של העיר, עם ממצאים מתקופת האבן והתקופה הקלטית, מהתקופה הרומית, התקופה הקרולינגית, ימי הביניים והעת החדשה.
- באד וינדסהיים (Bad Windsheim): החלון הארכאולוגי מורכב משלוש פירמידות זכוכית בכיכר השוק של העיירה, דרכן נראים מרתפי גבס היסטוריים מימי הקמת היישוב. במרתפי הגבס, הנגישים במסגרת סיורים, מוצגים בוויטרינות ממצאים מההיסטוריה של היישוב מהמאה ה-10 עד המאה ה-14.
- ברלין: חלון ארכאולוגי במלון Capri by Fraser ברובע מיטה מציג יסודות של בית ספר לטיני מימי הביניים שנחפר ב-2007. יסוד המגדל של בקתת הציד מתקופת הרנסאנס נראה בחלון אחר באי הטירה קופניק. בשפנדאו יש חלון ארכאולוגי של טירת שפנדאו, יש מרתף ארכאולוגי בכיכר הרפורמציה, ושרידי בית גותי בברייטה שטראסה (32 Breite Straße) יש חלון ארכאולוגי בכנסיית העלייה בפארק הומבולדטהיין, שבו אובטחו היסודות המשומרים של הבניין הקודם, שהיה קיים בין השנים 1894–1954.
- המבורג-הרבורג: בקומת הקרקע של בית מספר 39 בהרבורגר שלוסשטראסה (Harburger Schloßstraße) הוקם חלון ארכאולוגי בן שלושה חלקים על ידי המוזיאון הארכאולוגי של המבורג, בו מוצג מידע על ההיסטוריה של הרחוב העתיק ביותר בהרבורג ותוצאות החפירה בו, שנמצאו בעומק 4.5 מ', הכוללת ממצאים מהתיישבות מהמאה ה-13 ואילך.
- ייליך: בחנות ספרים בקלנשטראסה (Kölnstraße 9), מתחת לזכוכית יש בסיס של מבצר רומי מצולע, שנחשף בעבודות שיפוץ להרחבת החנות. הממצא הוא אנדרטה ארכאולוגית וניתן לצפות בו בשעות הפתיחה של חנות הספרים.
- לאנדסהוט (Landshut): בכנסייה סנט ניקולה (St. Nikola) יש אזור פתוח ברצפה בין העמוד הראשון והשני משמאל, הנותן נוף של שרידי הבניין הרומנסקי שעמד שם קודם. בין היתר ניתן לראות חלקים מרצפת הכנסייה הקדומה הזו, המורכבת מלוחות לבנים מלבניים, וכן שבר של הקיר הצפוני, בית האבן העתיק ביותר הידוע באזור העיר.
- מינכן: במתחם העסקים במרתף בניין עסקים בתומס וימר רינג (-Thomas-Wimmer-Ring 1), שרידי חומת צווינגר מימי הביניים נחשפים חלקית ונראים מבחוץ. יסודות חומת צווינגר וצריח (Halbschalenturm) שהתגלו במהלך חפירה הועברו לרצועה ירוקה באיסרטור (Isartor) ונבנו מחדש כך שיהיו נגישים לציבור. ממצאים ארכאולוגיים אחרים, כגון קירות היסוד של הקאופינגרטור (Kaufingertor) או קטע מחומה וצריח של מינכן מימי הביניים בשם Lueg ins Land, אינם גלויים לעין, אך ניתן לזהות את מיקומם על ידי תבנית מתאימה בריצוף.
- ציריך: החלונות הארכאולוגיים בציריך פרוסים על פני העיר העתיקה ויוצרים מעין מוזיאון עיר מבוזר. יש בהם חורבות מבצר רומי, בית יהודי מימי הביניים, וסמטאות (Ehgraben) הממחישות את בעיות הפסולת והביוב של העיר בימי הביניים.
- הקארדו בעיר העתיקה בירושלים מכיל שרידים של מבנים ורחוב שהתקיימו בתקופה הרומית והביזנטית.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Jacky Beumling: Möglichkeiten und Grenzen der Befunderhebung am Baudenkmal – Vorgehensweise und Fallbeispiele von farbiger Architekturdekoration, S. 47ff, Aufsatz in der Publikation "Farbbefunde am Baudenkmal: Bedeutung – Methodik – Auswirkung", Dokumentation zum 26. Kölner Gespräch zu Architektur und Denkmalpflege in Köln, 7. Mai 2018; Mitteilungen aus dem LVR-Amt für Denkmalpflege im Rheinland - Heft 32; LVR-Amt für Denkmalpflege im Rheinland, Landschaftsverband Rheinland