לדלג לתוכן

ליפאז

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

ליפאז הוא אנזים אשר מזרז הידרוליזה (פירוק) של שמנים ושומנים (ליפידים). הליפאז הוא חלק מקבוצת אנזימים שנקראת אסטרזות - אנזימים המפרקים אסטרים.

תפקיד בבני אדם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בבני אדם, הלבלב משחרר ליפאז אל תוך המעי הדק, האחראי לפירוק השומנים שבמזון וספיגתם בגוף. הלבלב משחרר אנזימים נוספים אל המעי הדק ובהם עמילאז ופרוטאז. כמויות קטנות של האנזים מופיעות גם ברוק.

חוסר בהפרשת האנזים עלול לגרום להפרשת השומן בצואה, ריבוי שלשולים שומניים, עד לכדי תופעה המכונה סטיאטוריאה, תוך פגיעה ברירית המעיים.

שחרור פגום של אנזימי הלבלב עשוי להגרם למשל על ידי דלקת כרונית של הלבלב והטיפול הרפואי מתבצע באמצעות תחליפי אנזימים, המופקים מלבלב חזיר. תחליפים אלה אינם מרפאים את המחלה, אך מחזירים את מחזור העיכול לסדרו. השם הכללי לתכשירים אלה הוא פאנקריאטין[1]. ברוב המקרים ימליץ הרופא המטפל על תזונה דלת שומן ועשירה בחלבון ובפחמימות.

בעיה בהפרשת אנזים הליפאז ניתן לגלות באמצעות בדיקת דם.

שימושים בתעשייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לליפאז שימושים רבים בתעשיות המזון (מסומן על אריזות מזון במספר EE1104), הכימיה והביוטכנולוגיה. מספר דוגמאות הן ייצור ביו דיזל (דלק חלופי משמן צמחי); בתעשיית המזון, שינוי הרכב ומיקום חומצות שומן למטרת ייצור תרכובת מזון לתינוקות, שימושים שונים בייצור מוצרי חלב, וכן ייצור חומרי טעם וריח; ייצור תרכובות כימיות שונות למטרות רפואיות, לחקלאות וכחומרי ניקוי. חומרים כמו תרופות הם לעיתים קרובות תרכובות כירליות כאשר רק אחת מהצורות רצויה, והשימוש בליפאז מאפשר לייצר את הצורה הרצויה בלבד[2][3]. מקורם של אנזימי ליפאז תעשייתיים רבים הוא במיקרואורגניזמים כמו חיידקים או פטריות[2].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ליפאז בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ מיטס דינה, לוי יצחק, אנגל אסתי, תרופות - המדריך השלם החדש, הוצאת ספרי חמד, 2001.
  2. ^ 1 2 Jaeger, Karl-Erich, and Thorsten Eggert. "Lipases for biotechnology." Current opinion in Biotechnology 13.4 (2002): 390-397.
  3. ^ Houde, Alain, Ali Kademi, and Danielle Leblanc. "Lipases and their industrial applications." Applied biochemistry and biotechnology 118.1-3 (2004): 155-170.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.