לדלג לתוכן

מוזאיק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מוזאיק
Mosaic
מפתח המרכז הלאומי ליישומי מחשוב-על, מרק אנדרסון, אריק בינה עריכת הנתון בוויקינתונים
מחזור חיים ינואר 1993 – 7 בינואר 1997 (כ־4 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסה אחרונה 3.0 (7 בינואר 1997) עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת הפעלה Microsoft Windows, Mac OS Classic, AmigaOS, Unix, OpenVMS עריכת הנתון בוויקינתונים
נכתבה בשפות C עריכת הנתון בוויקינתונים
סוג רישיון non-commercial activity עריכת הנתון בוויקינתונים
אתר רשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מוזאיק (NCSA Mosaic) היה דפדפן האינטרנט הראשון בתפוצה משמעותית (מחוץ למכוני מחקר).[1] הדפדפן פותח ללא מטרת רווח על ידי אוניברסיטת אילינוי באורבנה-שמפיין בתמיכת המרכז הלאומי ליישומי מחשוב-על (National Center for Supercomputing Applications (NCSA)) וגרסתו הציבורית הראשונה הוכרזה באפריל 1993. הפצתו לפלטפורמות מחשב אישי כגון Windows 3.1, ממשק המשתמש האינטואיטיבי שלו והתקנתו הקלה סייעו לחשיפה הציבורית אל ה-WWW ולהתפתחות האינטרנט.

ב-1997 הופסק פיתוח הדפדפן, לאחר שדפדפנים כנטסקייפ ואינטרנט אקספלורר, ששילבו חלק מהקוד שלו, תפסו את רוב נתח השוק.

דפדפן האינטרנט ViolaWWW, שפותח עבור מחשבי UNIX ב-CERN, הוצגה ב-1990 לאנשי NCSA והיה ההשראה למרק אנדרסן ואריק בינה, שני עובדי המרכז, לפתח דפדפן אינטרנט אינטואטיבי. הדפדפן תוכנן עבור מערכת החלונות X. ב-1991 הבטיח הסנטור דאז, ובהמשך סגן נשיא ארצות הברית, אל גור, את מימון הפרויקט כחלק מהמשימה הלאומית לפיתוח האינטרנט.

השם "מוזאיק" נבחר כיוון ששיקף את התמיכה במגוון פרוטוקולים כגון File Transfer Protocol, Network News Transfer Protocol, גופר ו-HTTP, שהיו בשימוש כפתרונות אפשריים לפני שה-HTTP הפך לסטנדרט.

גרסה לבדיקות בטא יצאה בינואר 1993 וגרסה ציבורית ראשונה ל-UNIX הוכרזה באפריל אותה שנה. מאוחר יותר הופצו גרסאות גם לאפל מקינטוש, קומודור אמיגה ו-OpenVMS. ב-11 בנובמבר 1993 הוכרזה גרסה 1.0 למיקרוסופט ווינדוס.

ב-1994 ייסדו מנהל צוות הפיתוח של מוזאיק, מרק אנדרסן, יחד עם ג'יימס קלארק, ממייסדי סיליקון גרפיקס, את "חברת מוזאיק תקשורת" (Mosaic Communications Corporation), אשר הפכה לנטסקייפ, הדפדפן המסחרי הראשון. הפופולריות של נטסקייפ הובילה לירידה בנתח השוק של מוזאיק.

מוזאיק לא היה פרויקט קוד פתוח. הוא נמסר לשימוש חופשי של צרכנים פרטיים ללא תשלום וללא כוונת רווח. אולם רישוי קוד המקור שלו ושימושים מסחריים נמכרו לחברות.

רישיון ההפצה המסחרי שנרכש על ידי חברת .Spyglass, Inc נרכש ב-1995 תמורת חלוקת רווחים על ידי מיקרוסופט והיווה את הבסיס לדפדפנה אינטרנט אקספלורר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]