ג'ונסטאון – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
שורה 24: שורה 24:
ג'ונס עצמו תכנן כנראה להישאר בחיים, אך גופתו נמצאה ירויה יום למחרת מרחץ הדמים. עד היום לא ברור אם בוצעה התאבדות או [[התנקשות]].
ג'ונס עצמו תכנן כנראה להישאר בחיים, אך גופתו נמצאה ירויה יום למחרת מרחץ הדמים. עד היום לא ברור אם בוצעה התאבדות או [[התנקשות]].


==סופה של ג'ונסטאון==
==סופו של ג'ונסטאון==
מרחץ הדמים התגלה עוד באותו לילה. מאוחר יותר הועברו גופות ההרוגים ל[[סן פרנסיסקו]], שם נקברו או נשרפו. עם הסתלקות המשלחות נבזזה הקומונה בידי הכפריים במקום, ונותרה [[עיר רפאים]] למשך שנים רבות.
מרחץ הדמים התגלה עוד באותו לילה. מאוחר יותר הועברו גופות ההרוגים ל[[סן פרנסיסקו]], שם נקברו או נשרפו. עם הסתלקות המשלחות נבזזה הקומונה בידי הכפריים במקום, ונותרה [[עיר רפאים]] למשך שנים רבות.



גרסה מ־18:19, 4 באוקטובר 2015

ג'ונסטאון הייתה קומונה מבודדת בגיאנה שבה התרחשה אחת ההתאבדויות ההמוניות הגדולות והמפורסמות בהיסטוריה. היא הוקמה בידי ג'ים ג'ונס, מנהיגה הכריזמטי של הכת "מקדש העם" (באנגלית: "People's Temple") שפעלה בסן פרנסיסקו בשנות השבעים.

היסטוריה

ג'ונסטאון הוקמה באמצע שנות השבעים על ידי ג'ים ג'ונס, מנהיגה של "מקדש העם", ויושבה בהדרגה עד לסופה המר ב-1978. היא הוקמה בלב הג'ונגלים של צפון מערב גיאנה, כ-10 ק"מ מהעיירה פורט קאיטומה. הכת עצמה נוסדה באינדיאנפוליס בשנות החמישים, ועברה לקליפורניה מאוחר יותר. עם השנים הכת גדלה והתבססה, וג'ונס החליט להעביר את מקום מושבה לסן פרנסיסקו. הוא אף פתח סניף נוסף שלה בלוס אנג'לס.

עם ההתרחבות במספר מאמיניו של ג'ונס בשנות השבעים, הופיעו בתקשורת מספר שערוריות שנקשרו לשמו ולכת אותה הנהיג, בראשן האשמה חריפה כנגדו וכנגד כנסייתו בדבר חשד להעלמת מס. הוא החליט שהמקום הבטוח ביותר להיות בו הוא מחוץ לארצות הברית, ועל כן מצא מקום מושב אחר - ג'ונגל טרופי בדרום אמריקה. הוא הקים שם קומונה קטנה וארעית וקרא לה על שמו - ג'ונסטאון.

עקרונות המחייה בקומונה החדשה היו מבוססים על עקרונות קומוניסטיים ושיתופיות. חזונו של ג'ונס היה להפוך אותה להתיישבות נקייה מגזענות.

אוכלוסייתה של ג'ונסטאון עשתה קפיצה משמעותית כאשר ב-1977 כללה 50 תושבים, ואילו ב-18 בנובמבר 1978, עת התרחשותה של ההתאבדות ההמונית המפורסמת, גרו ביישוב למעלה מ-900 תושבים, גברים, נשים וטף, חברי "מקדש העם".

פרויקט החקלאות של מקדש העם

מטרתו של היישוב הייתה, בין השאר, לקיים את "פרויקט החקלאות של מקדש העם". לפי האג'נדה של ג'ונס, הקומונה הייתה מחויבת לדאוג לעצמה ולהוות למעשה מעין משק סגור המספק לעצמו את כל צרכיו.

התזונה היומיומית של תושבי היישוב הייתה אלמנטרית, וכללה אורז, לחם עם שמן ולעתים פירות וירקות. ג'ונס עצמו דאג לתפריט מאוזן יותר עבורו, שכלל "מותרות" כגון בשר ודברי מתיקה.

התאבדות המונית

ב-14 בנובמבר 1978 נחת הסנאטור הדמוקרטי ליאו ראיין בגיאנה כדי לבדוק את הטענות של עריקי "מקדש העם" בארצות הברית. לאחר שלושה ימים בהם ראיין הסנאטור את תושבי הכפר, עזב את המקום יחד עם צוות תקשורת של רשת החדשות NBC. שומרי ראשו החמושים של ג'ונס עקבו אחריהם לשדה התעופה, שם ירו והרגו חמישה מהם, ביניהם הסנאטור ראיין, בטרם המריאו.

ב-18 בנובמבר 1978 הורה ג'ונס לכל תושבי הכפר ללגום משקה קל בטעם פירות, מהול בציאניד. הוא כינה את ההתאבדות הזו כ"התאבדות מהפכנית" - הגשמת חזונו האפוקליפטי כמחאה נגד הפשיזם והגזענות. 909 מתושבי הקומונה נהרגו, ספק התאבדו ספק נרצחו, מתוכם 276 ילדים ותינוקות. התושבים שהתנגדו לביצוע המעשה אולצו לבצעו בכוח, לרוב באמצעות זריקת רעל. מי שניסה לברוח ליערות נורה על ידי שומרי ראשו החמושים של ג'ונס.

ג'ונס עצמו תכנן כנראה להישאר בחיים, אך גופתו נמצאה ירויה יום למחרת מרחץ הדמים. עד היום לא ברור אם בוצעה התאבדות או התנקשות.

סופו של ג'ונסטאון

מרחץ הדמים התגלה עוד באותו לילה. מאוחר יותר הועברו גופות ההרוגים לסן פרנסיסקו, שם נקברו או נשרפו. עם הסתלקות המשלחות נבזזה הקומונה בידי הכפריים במקום, ונותרה עיר רפאים למשך שנים רבות.

בשנות ה-80 פרצה שריפה בחורבותיו של הכפר וכילתה את המעט שנותר בו. כיום נותרו מג'ונסטאון שרידים מעטים בלבד, המסמנים את המקום שבו התרחשה אחת מפעולות ההתאבדות ההמונית הגדולות והמזעזעות בכל הזמנים. עד היום המקומיים מסרבים להתיישב שם בגלל אמונות טפלות הקשורות בהיסטוריה של המקום.

קישורים חיצוניים