משמר האמזונות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

משמר האמזונות הוא כינוי שניתן על ידי עיתונאים מערביים לנזירות המהפכניותערבית: الراهبات الثوريات; אלראהבאת אלת'וריאת), יחידת עלית של שומרות הראש של נשיא לוב לשעבר, מועמר קדאפי.

מטרת היחידה, אשר שירתו בה נשים בלבד, הייתה להגן על שלומו וביטחונו של קדאפי.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תמונה של נשים במשמר, מוזיאון טריפולי

היחידה הוקמה בראשית שנות ה-80, לאחר "התפטרותו" של קדאפי ממשרת ראש המדינה של לוב שלאחריה העניק לעצמו את התואר "המנהיג–האח ומורה הדרך של מהפכת 1 בספטמבר של הרפובליקה הערבית הלובית הסוציאליסטית העממית". בפועל, המשיך להחזיק בכל סמכויות השלטון. צעד זה הפתיע רבים, לאור התבטאויותיו המיזוגיניות הרבות, ומשנתו הפוליטית שפרסם בספר הירוק, לפיה תפקידן של הנשים מוגבל לעבודות משק בית וטיפול בילדים.

לפי דיווחים שונים המהלך של גיוס שומרות ראש במקום גברים נבע מתקוותו של קדאפי שגברים ערבים יהססו לפגוע בנשים, ולכן נשים יגנו עליו יותר טוב מהתנקשות. מועמר קדאפי אף התבטא באחת הפעמים כי הגבר הערבי הפסיק להיות גבר כאשר נוצח על ידי הגבר היהודי, ולכן הוא סומך מעתה רק על נשים. אולם ההערכה הרווחת שיחידת שומרות הראש אינה אלא היבט אחד מני רבים של התנהגותו האקסצנטרית של קדאפי ורצונו להיות מוקף בנשים צעירות ונאות.

המועמדות למשמר האמזונות עברו הכשרה אינטנסיבית בשימוש בכלי נשק ואמנויות לחימה, נדרשו להצהיר על בתוליהן[1], ונבחרו אישית על ידי קדאפי. לפני הצטרפותן לכוח, נשות המשמר עוברות אימונים בשימוש בנשק ובאמצעי לחימה אחרים באקדמיה מיוחדת[1]. החברות במשמר נהנו מזכויות יתר המקנות להן רשות להתלבש ולהתאפר בסגנון מערבי, בניגוד למקובל אצל נשים מוסלמיות.

הקמת משמר האמזונות ספגה ביקורת קשה בלוב בטענה שקדאפי גורם לצעירות במשמר שלא להינשא ולהקים משפחות.

ב־1998 נהרגה עיישה, אחת משומרות ראשו של קדאפי, במהלך מארב מתוכנן של קיצונים אסלאמיים לשיירת מכוניות בה נסע קדאפי[2]. היא הטילה עצמה לפניו וספגה את כדורי הרובים, ובכך אולי הצילה את חייו. שבע שומרות נוספות נפצעו בתקרית.

בנובמבר 2006, כשקדאפי הגיע לנמל התעופה של אבוג'ה בניגריה, יחד עם יחידה של 200 שומרות ראש חמושות, נוצרה תקרית דיפלומטית כאשר המאבטחים המקומיים ניסו לפרוק אותן מנשקן. קדאפי עזב בכעס כשהוא מצהיר כי בכוונתו לגמוא את 40 הק"מ לבירה ברגל וחזר בו רק לאחר התערבותו של הנשיא הניגרי אולוסגון אובסנג'ו שהזדמן לנמל התעופה במקרה.

לאחר נפילתו של קדאפי מהשלטון ב-2011 הואשם קדאפי על ידי כמה משומרות ראשו שכפה עליהן להצטרף למשמר, ושהן היו קורבן לאונס והתעללות מינית מידיו וידי בניו ומקורביו[3].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משמר האמזונות בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 סוכנויות הידיעות, ‏כולם היו בניו, באתר גלובס, 21 בפברואר 2011
  2. ^ גיא בניוביץ', מפת הדרכים של הכובען המטורף, באתר ynet, 19 במאי 2009
  3. ^ הארץ, מאבטחות קדאפי מאשימות: הוא אנס אותנו, באתר הארץ, 28 באוגוסט 2011