המרחב הקיברנטי
המרחב הקִיבֶּרְנֵטִי או סביבת רשת[1] (באנגלית: Cyberspace; סייברספייס) הוא מרחב מטפורי של מערכות מחשב ורשתות מחשב בו נאגרים נתונים אלקטרוניים ומתבצעת תקשורת מקוונת ואינטראקטיבית, ללא תלות במיקום הגאוגרפי של המשתמשים בו. המרחב הקיברנטי הוא קונספט חוזר ונשנה בספרות המדע הבדיוני.
המונח הוטבע לראשונה על ידי סופר המדע בדיוני ויליאם גיבסון בשנת 1982 בספרו "Burning Chrome" והפך בהמשך פופולרי ברומן "נוירומנסר" אותו הוא הוציא לאור בשנת 1984. בשנות ה-90 הפך המונח למילה נרדפת ל-World Wide Web, במיוחד בקרב חוגים אקדמיים.
מבחינה חברתית, המרחב הקיברנטי מאפשר למשתמשים בו לקיים דרכו אינטראקציה, להחליף רעיונות, לשתף מידע, לספק תמיכה חברתית, לקיים עסקים ומסחר, ליצור אמנות, לשחק במשחקים, לעסוק בדיון פוליטי וכן הלאה.
אין להתבלבל בין המונח לרשת האינטרנט עצמה. המונח מתייחס לעיתים רבות לאובייקטים ולזהויות הקיימים ברשת האינטרנט, כך שניתן לומר, מבחינה מטאפורית, כי אתר אינטרנט נמצא במרחב הקיברנטי. לפיכך, האירועים אשר מתרחשים באינטרנט אינם לוקחים חלק במדינות בהן המשתתפים או השרתים נמצאים פיזית, אלא "במרחב הקיברנטי".
אזכורים בתרבות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- "המטריקס" בסדרת סרטי מטריקס הוא מרחב קיברנטי מורכב אליו נולדים בני האדם, ואינם מודעים כלל כי המציאות אותה הם חווים היא וירטואלית.
- בסרט טרון, מתכנת נשאב באופן פיזי לתוך עולם המחשב, שם הוא נאלץ להתחרות בסדרת משחקים כמו מרוץ אופנועים וירטואלי נגד תוכנות אחרות.
- סדרה בשם "קוד ליוקו" מספרת על ילד בשם ג'רמי המוצא מחשב על המאחסן עולם וירטואלי בשם ליוקו.
- בסדרת הטלוויזיה "טוויפסי" מקום מגוריו של טוויפסי נקרא סייבר ספייס .
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- המרחב הקיברנטי, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- מרחב וירטואלי, דף שער בספרייה הלאומית
- דוד גורביץ' ודן ערב, הערך "סייברספייס", באתר אנציקלופדיה של הרעיונות
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ על פי האקדמיה ללשון העברית