עלמא (מערכת מידע)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עלמא
Alma
מפתח אקס ליבריס
האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עלמאאנגלית: Alma) היא מערכת מידע לניהול ספריות שנכתבה ומשווקת על ידי חברת "אקס ליבריס", חברת בת של פרוקווסט.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בינואר 2011 הציגה אקס ליבריס את "עלמא",[1][2] עליה עמלה משנת 2007.[3] המערכת היא אינטרנטית, מבוססת מחשוב ענן ומסופקת במודל של תוכנה כשירות.[4] המערכת יושבת על שרתי SAS 70 הממוקמים באמסטרדם, שיקגו וסינגפור.[5] עדכוני תוכנה בשרתים מתבצעים פעם בחודש.

מערכת עלמא מספקת פתרון מקיף לכלל התהליכים המתבצעים בספרייה, כמו בחירת חומרים, רכש ואקטוב, קיטלוג, מיון, השאלה, השאלה בין-ספרייתית, תהליכי דיגיטציה, הפקדת חומרים דיגיטליים וניהול חומרים לקורסים. המערכת מהווה פתרון לניהול משאבי מידע מסוגי חומר שונים כולל חומרים מודפסים ואלקטרוניים. הגישה לניהול המשאבים במערכת נעשית על פי הגדרת הרשאות עבור משתמשי המערכת.

המערכת כוללת כלים לניתוח נתונים שפותחו על ידי חברת אורקל. ניתוח נתונים כמו נתוני מחיר ונתוני שימוש מסייעים בקבלת החלטות לצורך שיפור השירות של הספרייה לטובת משתמשי הקצה.[5]

המערכת כוללת אזור קהילה המיועד לשיתוף מידע בין ספריות. האזור כולל קטלוג משותף שנבנה משיתוף קטלוגים פרטיים של ספריות. בין היתר האזור מכיל רשומות של ספריית הקונגרס, OCLC והספרייה הבריטית.[5]

עלמא נרכשה על ידי מוסדות רבים בעולם.[6] בספטמבר 2017, הגיע ל-אלף מספר הגופים העושים שימוש במערכת. באותו חודש, הושק ממשק משתמש חדש לתוכנה.

בישראל, השימוש במערכת החל בשנת 2015 בכמה ספריות אקדמיות, שלקחו על עצמן להיות הראשונות להטמיע את המערכת. הראשונה שבהן הייתה ספריית יונס וסוראיה נזריאן של אוניברסיטת חיפה.[7] ספריות נוספות הנמנות עם "חלוצי עלמא" הן הספריות של אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת בר-אילן, המסלול האקדמי המכללה למינהל, המרכז הבינתחומי הרצליה, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, האקדמית גורדון, מכללת אורנים ומכללת שנקר. הספרייה הלאומית החלה להשתמש במערכת עלמא בסוף שנת 2019.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]