לדלג לתוכן

פון ראיין אקספרס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פון ראיין אקספרס
Von Ryan's Express
כרזת הסרט
כרזת הסרט
כרזת הסרט
מבוסס על רומן של דניאל וסטהיימר
בימוי מייקל רובסון
הופק בידי סול דייוויד
תסריט וונדל מאייס, ג'וזף לנדון
עריכה דורותי ספנסר
שחקנים ראשיים פרנק סינטרה
טרוור הווארד
מוזיקה ג'רי גולדסמית'
צילום ויליאם דניאלס
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
חברת הפקה P-R Productions Picture, פוקס המאה ה-20 עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה פוקס המאה ה-20
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 23 ביוני 1965
משך הקרנה 117 דקות
שפת הסרט אנגלית
איטלקית
גרמנית
סוגה סרט מלחמה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקציב 5,760,000 דולר
הכנסות 17,100,000 דולר
הכנסות באתר מוג'ו vonryansexpress
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פון ראיין אקספרסאנגלית: Von Ryan's Express) הוא סרט מלחמה והרפתקאות אמריקאי משנת 1965 בבימויו של מייקל רובסון, עם פרנק סינטרה וטרוור הווארד בתפקידים הראשיים.

התסריט מבוסס בחלקו על הרומן "פון ראיין אקספרס" (1964) של דייוויד וסטהיימר (אנ') שהיה עצמו שבוי מלחמה בסטלאג לופט III אך עלילת הספר והסרט היא פיקטיבית.

הסרט היה מועמד לפרס אוסקר לעריכת הקול הטובה ביותר.

הצילומים נערכו באלפים האיטלקיים באזור קורטינה ד'אמפצו בצפון איטליה והעלילה היא על בריחה נועזת של מאות שבויי מלחמה ממחנה שבויים באמצעות רכבת לשווייץ. הסרט מסתיים בקרב כבד בין הבורחים וחיילים גרמנים הרודפים אחריהם. אחת הסצנות הידועות של פרנק סינטרה היא כשהוא בורח במהירות כדי לעלות לרכבת וכדורי הגרמנים משיגים אותו מרחק קצר לפני הגבול עם שווייץ. זה אחד הסרטים הרווחיים ביותר של סינטרה.

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוגוסט 1943, מטוס לוקהיד P-38 לייטנינג של חילות האוויר של צבא ארצות הברית מוטס על ידי קולונל ג'וזף ראיין (פרנק סינטרה), מופל באיטליה. הוא נשבה על ידי חיילים איטלקיים שמסתירים אותו מהגרמנים ומסיעים אותו למחנה שבויים איטלקי.

מפקד המחנה הוא מייג'ור בטליה (אדולפו צ'לי) וסגנו הוא קפיטן אוריאני (סרג'יו פנטוני). מפקד השבויים הוא הקצין הבריטי מייגור פינצ'מן (טרוור הווארד). השבויים מארגנים שביתת מחאה לאחר שהמפקדם הקודם מת בתא עונשין שנקרא "תא זיעה". ראיין מתקבל בחשדנות אך נוטל את הפיקוד בתוקף דרגתו הגבוהה ומסיים את השביתה.

פינצ'מן עוין את ראיין בעיקר לאחר שראיין מגלה מחסן עם ציוד, מזון ותרופות אנטי מלריות למקרה של בריחה. הוא מוסר את המחסן לאיטלקים במחשבה שכוחות הברית מתקרבים למקום ואין טעם בבריחה. פינצ'מן לועג לו ומכנה אותו פון ראיין. ראיין פוקד על השבויים להתפשט ולשרוף את בגדיהם המלוכלכים ושורצי הכינים ובטליה מסכים לתת להם בגדים נקיים לאחר שהוא פוקד להכניס את ראיין ל"תא זיעה".

לאחר שהאיטלקים עוזבים עורך פינצ'מן משפט לבטליה במטרה לגזור עליו מוות אך ראיין פוקד לשחרר אותו לתא זיעה. האמריקאים נוחתים בסלרנו והאיטלקים בורחים. ראיין מארגן את כל 400 השבויים והם הולכים בכיוון לאמריקאים ביחד עם קפיטן אוריאני. הגרמנים נכנסים למחנה, מוצאים את בטליה והוא מוליך אותם לשבויים.

הגרמנים מקיפים אותם ומעלים אותם על רכבת משא צפונה לכיוון אינסברוק. על כל הקרונות נמצאים חיילים גרמנים חמושים. ראיין מארגן השתלטות על הרכבת על ידי שבירת רצפת הקרון, עלייה למעלה, קטילת השומרים ולבישת בגדיהם. הם אוסרים את מפקד הרכב פון קלמנט (וולפגנג פרייס) ואת פילגשו גבריאלה (רפאלה קרה).

הם מצליחים לעבור את כל נקודות הבקרה הגרמניות בעזרת הכומר קוסטנזו (אדוארד מאלהר) שמדבר גרמנית שוטפת ומתחזה לקצין המפקד של הרכבת. ראיין כמעט נתפס כשאיש גסטפו מזהה את שעונו כשעון אמריקאי אך קנסטנזו משכנע אותו בגרמנית שזה של טייס אמריקאי שהופל וראיין מסכים לתת לו את השעון תמורת כמה קופסאות סיגריות.

פון קלמנט ופילגשו מנסים לברוח, וראיין נאלץ להרוג אותם. בהמשך הם מזייפים מכתב המורה להם לעבור למסילה בכיוון שווייץ כי ברכבת יש מטען המיועד להרמן גרינג. בדרך הם מופצצים על ידי מטוסי אוורו לנקסטר בריטיים וחלק מהקרונות עולים באש.

לבסוף מבינים הגרמנים כי זאת רכבת שבויים בדרכה לשווייץ. שלושה מטוסי מסרשמיט מפציצים אותם והשבויים מצליחים להפיל אחד מהם. לבסוף יוצא ראיין בראש קבוצה על מנת לעצור את הגרמנים שבראשם קולונל גורץ (ג'ון ון דרילן). מתחולל קרב קשה בתוך מנהרה שבו הם מצליחים לחסל גרמנים רבים הם רצים לרכבת שמתחילה לנסוע אך ראיין נפגע ונהרג לפני שהוא מצליח לעלות על הרכבת (בספר הוא מצליח לעלות על הרכבת ולהגיע לשווייץ).

צוות השחקנים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שם השחקן/ית שם הדמות הערות
פרנק סינטרה קולונל ג'וזף ראיין טייס אמריקאי שבוי
טרוור הווארד מייג'ור פינצ'מן קצין בריטי שבוי
רפאלה קרה גבריאלה פילגש של קצין גרמני
סרג'יו פנטוני קפיטן אוריאני קצין איטלקי
אדולפו צ'לי מייגור בטליה מפקד מחנה שבויים
וולפגנג פרייס מייג'ור פון קלמנט מפקד רכבת השבויים
אדוארד מאלהר קפטיין קוסטנזו כומר
בראד דקסטר סרג'נט בוסטיק שבוי
ג'ון לייטון לוטננט אורד שבוי
ג'ון ון דרילן קולונל גורץ
ויטו סקוטי פפינו נהג הקטר

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פון ראיין אקספרס בוויקישיתוף