פילאטיס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

פילאטיס היא שיטת אימון גופני הנועדה לשפר את היציבה ואת התפקוד היומיומי של הגוף. השיטה קרויה על-שם ממציאה הגרמני-אמריקאי, יוזף פילאטיס.

מטרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מטרת השיטה היא אימון הגוף כך שיוכל לבצע את המטלות היומיומיות במינימום מאמץ, ללא שחיקה מיותרת, וללא פגיעות גופניות. פילאטיס מנסה להשיג את המטרה הזו על ידי סדרה של תרגילים המפעילים את השרירים המייצבים ומתרגלים את הגוף לגייס את השרירים הנכונים לכל תנועה. פילאטיס מנסה לאפשר טווחי תנועה גדולים יותר במפרקים ולאורך כל עמוד השדרה, ובכך למנוע לחץ שנוצר על חוליות ומפרקים מתנועה בלתי יעילה.

שרירים מייצבים[עריכת קוד מקור | עריכה]

השרירים המייצבים הם שרירים הנמצאים עמוק מתחת לעור, קרוב למפרקים, סביב החוליות וברצפת האגן. שרירים אלו מסייעים לשרירים המניעים ומבודדים את התנועה. פילאטיס מייחסת חשיבות יתירה לשרירים אלו, מתוך מחשבה ששימוש נכון בהם יאפשר תנועה חלקה יותר וימנע עומס על חלקים אחרים בגוף.

הדבר המיוחד בשיטת הפילאטיס הוא שתרגול בשיטה דורש הפעלת כוח רב בפחות חזרות על כל תרגיל. האימון מתמקד בחיזוק שרירי הליבה והיציבה, כמו שרירי הבטן, תוך כדי מתיחה והארכה של שרירים אחרים. אימון בַּשיטה יכול להיות רוטינה של תרגילים עם זרימה תנועתית ביניהם, או לחלופין יש אפשרות לבצע תרגילים אחדים בעצימות גבוהה יותר.

כיצד מתרגלים פילאטיס[עריכת קוד מקור | עריכה]

תרגילים המבוצעים במספר קצר של חזרות, מתוך רצון לאפשר ריכוז במהלך כל חזרה ולהימנע מלהתיש את השריר. תרגילי פילאטיס נעשים בדרך כלל עם גב בהקשתה טבעית. כל תרגיל פילאטיס ידרוש ייצוב של חלקים מסוימים, ותנועה מאוזנת מהחלקים האחרים. הדרישה לשמור על יציבות מרבית של חלקים מסוימים אמורה לאתגר את השרירים המייצבים באותו אזור. הדרישה לתנועה הרמונית בכל הטווח אמורה להפעיל שרירים רבים יותר ולא רק את השרירים המורגלים בהפעלה. לעיתים משתמשים מתרגלי פילאטיס בכדור התעמלות בתרגיליהם.

תרגילים אופייניים הם:

  • Shoulder Bridge: התחלה ממצב של שכיבה על הגב ברגליים כפופות, הרמת האגן בנשיפה וייצוב הגוף על כפות הרגליים והשכמות בלבד. ניתן להוסיף רמות קושי לתרגיל זה בניתוק רגל אחת בכל פעם ויישורה ובהפעלה של הידיים עם משקולות או גומייה - מה שהופך את התרגיל כבר ל״לג פול דאון״.
  • Roll Up: התחלה ממצב של שכיבה על הגב, ידיים מתוחות לאחור בהמשך לקו האזניים, הושטת הידיים לפנים ועלייה בעקבותיהן - חוליה אחרי חוליה על ידי כוח קונצנטרי של שרירי הבטן למצב ישיבה שלמה עם גו זקוף, המשך כפיפת גו קדימה עד לצורת C.
  • "Hundreds": התחלה ממצב שכיבה על הגב, עמוד שדרה ואגן נייטרלים, זרועות ארוכות לצידי הגוף כאשר כף היד מונחת על הרצפה, כפות הרגליים דורכות ברצפה ברוחב אגן הירכיים וברכיים כפופות - עלייה לכפיפת גב עליון, התרוממות של הידיים ושאיפת אוויר בעת העלייה.

עקרונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

פיליפ פרידמן וגייל אייזן היו שני סטודנטים של רומנה קריזנובסקה, שפרסמו את הספר המודרני הראשון על פילאטיס, הנקרא: "שיטת הפילאטיס של מיזוג גופני ונפשי", בשנת 1980. בספר זה נכתבו ששת העקרונות של שיטת ה"פילאטיס" שאומצו על ידי הקהילה. ששת העקרונות המקוריים היו: ריכוז, שליטה, מרכז, זרימה, דיוק ונשימה.

ממציא השיטה[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוזף פילאטיס, גרמני, המציא שיטת אימון לאנשים עם מוגבלויות תנועה. פילאטיס עזב את גרמניה והיגר לארצות הברית ב-1926, שם הקים פילאטיס סטודיו ללימוד השיטה ליד הבלט של ניו יורק (New York City Ballet). השיטה הפכה פופולרית בקרב רקדנים במהלך שנות השישים של המאה העשרים, ולאחר מכן הופצה גם בציבור הכללי.

פילאטיס שם דגש על נשימות ושליטה של המוח בגוף. הוא קרא לשיטתו Contrology. בתחילת דרכו פיתח פילאטיס 34 תרגילים ואליהם התלווה ספר שכתב בנושא. מאוחר יותר, בשנות ה-40, פיתח גם את מכשיר הפילאטיס, שמבוסס על רצועות וקפיצים, המאפשר לאתגר את גוף האדם בתנוחות שונות אל מול כוח הכבידה.

מצב משפטי[עריכת קוד מקור | עריכה]

אין בישראל הסדרה מקצועית לפילאטיס.

בארצות הברית, הסוגיה הגיעה לבית המשפט הפדרלי בארה"ב ובאוקטובר 2000 נקבע ש"פילאטיס" הוא "מונח כללי", דהיינו, השימוש במונח אינו מוגבל וכל אדם רשאי לעסוק בו.[1] בשל העובדה שמקורו של המונח הוא שמו הפרטי של מייסד השיטה, מוגבל השימוש באותיות גדולות, באנגלית.

לאחר פסיקת בית המשפט, הוקם בארה"ב, האיגוד המקצועי PMA - Pilates Method Alliance , מה ברית שיטת הפילאטיס כאיגוד מקצועי לקהילת הפילאטיס. מטרת הארגון בינלאומי שיחבר בין מורים, מכשירי מורים, אולפנים ומתקנים, המוקדשים לשימור ושיפור המורשת של ג'וזף ה. פילאטיס ושיטת האימון שלו על ידי ביסוס סטנדרטים, עידוד אחדות וקידום מקצועיות.[2]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:צ-מאמר

    פרמטרי חובה [ מחבר ] חסרים
    , Pilates, Inc. v. Current Concepts, Inc, V.LEX, 2000
  2. ^ About the PMA, PMA, ‏brtv c 28 bucncr 2013