פירקוי בן באבוי
פירקוי בן באבוי (סוף המאה ה-8 — תחילת המאה ה-9) היה חכם בבלי בתקופת הגאונים, ידוע בשל האיגרת הפולמוסית שחיבר נגד מנהגי ארץ ישראל של תקופתו, וכלפי תורתם של בני ארץ ישראל בכלל. על חכם זה נודע לראשונה משרידי האיגרת שנתגלו בגניזה הקהירית.
פירקוי היה תלמידו של מר רבא שהיה תלמידו של רב יהודאי גאון (ראש ישיבת סורא בשנת 760), מראשוני הגאונים שפעלם ידוע לנו, ואחד מן המוערכים שבהם.
על פי עדותו של פירקוי באיגרתו, כבר רב יהודאי גאון ניסה לתקוף את מנהג ארץ ישראל, על ידי שליחת איגרות לארץ ישראל גופה. נראה שניסיון זה לא צלח, ובדורו של פירקוי המאבק כבר אינו מופנה כלפי ארץ ישראל ישירות, אלא לקהילה מחוצה לה, המתלבטת בין שני מרכזי התורה המתחרים, שאליה נשלחה איגרתו של פירקוי - ככל הנראה קירואן שבצפון אפריקה.
באיגרתו מאריך פירקוי בשבח התורה שבעל פה ומדגיש שתורה זו מצריכה רציפות של לימוד התורה, שהייתה לדבריו רק בבבל, עוד מימי גלות יהויכין ואילך. לפי פירקוי, מכיוון שבארץ ישראל היה "שמד" וגזרות נגד היהודים, רצף לימוד התורה שבעל פה נפסק, ומנהגי ארץ ישראל הם "מנהגי שמד", דהיינו מנהגים שהונהגו בלחץ המאורעות, ואסור לנהוג בהם לאחר שחלפו הגזרות.
איגרת זו פתחה בפני החוקרים פתח ייחודי לפולמוס הסוער שהיה במאה ה-8 ובמאה ה-9 בין המרכז התורני שבבבל לבין זה שבארץ ישראל, פולמוס שנמשך גם בתקופה מאוחרת יותר, כגון במחלוקת על קידוש החודש בין הגאון הבבלי רב סעדיה גאון לבין גאון ארץ ישראל אהרן בן מאיר.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אנציקלופדיה יודאיקה, Pirkoi ben Baboi באתר Jewish Virtual Library
- הרב מאיר אליהו ליכטנשטיין, רציפות מסירת תושבע"פ בהגות גאונים ורמב"ם, באתר ישיבת עתניאל
- לוי גינצבורג, פירקוי בן באבוי תלמידיה דראבא, גנזי שכטר עמ' 504 ואילך (הקישור אינו פעיל)
- משה וייס, מבוא לתורה שבעל פה, עמ' 180, האוניברסיטה הפתוחה
- נחמן דנציג, "בין ארץ ישראל לבבל: דפים חדשים מחיבור "פירקוי בן באבוי'", בתוך שלם: מחקרים בתולדות ארץ - ישראל ויישובה היהודי - ספר שמיני, יוסף הקר (עורך), ירושלים: יד יצחק בן-צבי, תשס"ט - 2008, עמ' 1–32
- חננאל מאק, פירקוי בן בבוי, הפוסט-ציוני הראשון, באתר הארץ, 29 בספטמבר 2010
- תשובות פרקוי בן באבוי, באתר המילון ההיסטורי ללשון העברית
- פירקוי בן בבוי, דף שער בספרייה הלאומית