פרקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפרקה
פרקה מצויה
פרקה מצויה
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: מקריני סנפיר
מחלקה: מקריני סנפיר
סדרה: דקראים
תת־סדרה: דמויי-דקר
משפחה: פרקתיים
סוג: פרקה
מין: פרקה
שם מדעי
Perca fluviatilis
ליניאוס, 1758
תחום תפוצה
מפת תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פֶּרְקָה[2] או פרקה מצויה (שם מדעי: Perca fluviatilis) הוא מין דג מסדרת הדקראים ומשפחת הפרקתיים. הוא מצוי בטבע במים מתוקים לאורך אירופה (למעט חצי האי האיברי) ובצפון אסיה עד לנהר קולימה בסיביר והופץ בידי האדם גם לאוסטרליה, ניו זילנד ודרום אפריקה, שבחלקם הוא הפך למין פולש הרסני. הוא מצוי אף במים מליחים כמו בים הארכיפלג והמפרץ הבוטני, לצד עוד מינים של מים מתוקים.

דג הפרקה הוא הדג הלאומי של פינלנד.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפרקה הוא דג קטן שאורכו עד 60 סנטימטרים, אך לרוב הוא קטן יותר. משקלו מגיע ל-2.8 עד 3.7 קילוגרם בממוצע, כשהממדים תלויים באוכלוסייה. צבע הפרקה הוא אפור עד ירוק-זהוב עם פסים אנכיים כהים לאורך גופו. הבטן בהירה והראש גדול ובעל עיניים צהובות גדולות. לפרקה ישנו סנפיר גבי גדול מורכב מחמישה קוצים בולטים. חלק מהפרקות יכולות לחיות מעל 22 שנה.

הפרקה הוא דג טורף. בעוד הצעירים ניזונים בעיקר מזואופלנקטון הם מתבגרים ומתחילים לאכול מינים שונים של חסרי חוליות מימיים כמו רכיכות, סרטני נהרות, תולעים וחרקי מים והבוגרים טורפים מגוון חסרי חוליות ודגים אחרים, כמו עוקצנוניים, קרפיוניים מתת-משפחה Leuciscinae ואף מיני פרקות אחרות. הוא עצמו נטרף בידי מגוון טורפים לרבות לוטרות, דגים טורפים כמו זאב נהרות ועופות מים כמו קורמורן גדול או שלדג גמדי.

הפרקות מגיעות לבגרות מינית בגיל שנה עד שנתיים בזכרים ושנתיים עד ארבע אצל נקבות. הביצים מוטלות מתחת לצמחי מים שונים או עצים ושיחים הגדלים בקרבת המים. ואולם רבים מהם נאכלים בידי יצורי המים, בעיקר דגים אחרים.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרקה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]