לדלג לתוכן

ציתר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ZITHER

Zither: כְּלִי פְּרִיטה בַּעַל 17 מֵיתָרִים. עַל חֲמִשָּׁה מֵהֶם מְנַגֶּנֶת הַבֹּהֶן הַיְּמָנִית אֶת הַנְּעִימָה וְעַל שְׁנֵים עָשָׂר הַנִּשְׁאָרִים מְנַגְּנוֹת שָׁאר הָאֶצְבָּעוֹת שֶׁל הַיָּד הַיְמָנִית אֶת הַלִּוּוּי. אֶצְבְּעוֹת הַיָּד הַשְׂמָאלִית לוֹחֲצוֹת עַל הַמֵּיתָרָים כְּדֵי לְהַאֲרִיכָם אוֹ לְקַצְּרָם.


מתוך מִלּוֹן לְמוּסִיקָה לוֹעֲזִי עִבְרִי מֵאֵת מְנַשֶּׂה רַבִינָא, הוצאת מִזְמוֹר, תֵּל אָבִיב, תרצ"ח, 1938

ציתר בעל סריגים
ציתר ללא סריגים
שייטהולט (Scheitholt), ציתר מאזור גרמניה והרי האלפים

צִיתָר[1] (גרמנית: Zither) הוא כלי מיתר קורדופוני אשר שימושו העיקרי הוא במוזיקת העם של ארצות דוברות גרמנית באירופה האלפית.

לציתר שתי גרסות עיקריות:

  • ציתר בעל סריגים
  • ציתר ללא סריגים

מקורו המשוער של השם ציתר הוא במילה היוונית קיתרה (κιθάρα), כלי נגינה בעת העתיקה אשר נוגן גם בארצות ערב (قيثارة). המילה גיטרה אף היא מאותו מקור.

לרוב, הציתר מכוון לסולם גדול או פנטטוני, בהתאם למספר המיתרים ולסגנון המוזיקה.

כל מיתר יכוון לתו ספציפי לפי הסולם הרצוי.

בתחום הבידור, מוכר הציתר בעיקר בזכות פסקול סרט הפילם נואר הקלסי "האדם השלישי". לציתר תפקיד סולו בולט באחד מהוולסים הידועים ביותר של המלחין יוהאן שטראוס הבן - "סיפורים מיערות וינה".

המילה ציתר משמשת גם כמונח כולל למשפחה גדולה של כלי נגינה בהם המיתרים אינם מתמשכים מעבר לתיבת התהודה. במשפחה זו הקאנון, הסנטור, הקנטלה, הדולצימר ועוד כלים רבים. ישנו סוג של ציתר מאפריקה שנקרא ציתר אדמה. הכנתו פשוטה ביותר: חופרים בור גדול באדמה ומותחים בין שני קצוות הבור מיתר, חלל הבור משמש כתיבת תהודה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ע"פ מילון מוזיקה (תשט"ו, 1955) של האקדמיה ללשון העברית
ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.