לדלג לתוכן

צערו העתיק של הירח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
צערו העתיק של הירח
מידע כללי
מאת נעמה דעי
שפת המקור עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה עלילתי
הוצאה
הוצאה בשפת המקור הוצאת ספרים עם עובד
תאריך הוצאה 2019
מספר עמודים 282
מהדורות נוספות
מספר כרכים 1
קישורים חיצוניים
מסת"ב מסת"ב 9789651327605
הספרייה הלאומית 005076718
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

צערו העתיק של הירח הוא ספר מאת נעמה דעי העוסק בדרמה משפחתית על רקע תאונה של בן המשפחה, ונכתב על רקע מקרה אמיתי של אפזיה אליו נחשפה המחברת.[1]

הספר יצא לאור בעברית בשנת 2019, בהוצאת עם עובד. הספר נכנס לרשימת המועמדים לפרס "ספיר ביכורים" 2019.

העלילה עוסקת במשפחת קהן, משפחה דתית לאומית נורמטיבית וברוכת ילדים המתגוררת ביישוב קהילתי ביו"ש, שחייה משתנים בבת אחת כשבן המשפחה, אריאל בן ה-16, נפגע קשות בתאונת אופנוע בליל שבת.

הספר מתאר את תהליך שיקומו של אריאל מבעד לעיניהם של חבריו ובני משפחתו, כשכל פרק נכתב בצמוד לתודעה של דמות אחרת. הדמות הפותחת וסוגרת את הספר, והיחידה המדברת בגוף ראשון היא האחות הגדולה מרים. אריאל עצמו, שנפגע פגיעת ראש קשה שכתוצאה ממנה לקה באפזיה ונפגעה יכולתו לדבר, אינו זוכה לפרק משלו אלא מתואר רק מבחוץ, למעט קטעי ביניים עילגים אותם מביאה בשמו מרים אחותו.

תהליך שיקומו של אריאל מטלטל את הקרובים לו ואת היחסים ביניהם, ובמהלכו מתגלים קשרים עמוקים, מתחים, קנאות ומחלוקות בתוך המשפחה, חברים מתגלים ואובדים ונחשף סיפור אהבה מורכב ומתמשך בין אחיו ובין נערה חילונית מעמק חפר אותה הביא הוא לביתם.

במקביל לתיאור העלילתי, עולות שאלות אמוניות לצד שאלות פילוסופיות בהן ההבחנה בין טיפוס מסוג השמש שמאיר בכוחות עצמו, לבין טיפוס מסוג הירח שזקוק לגורם חיצוני בשביל לקבל את האור. מקור השם "צערו העתיק של הירח" בפרק השביעי בספר, פרקו של הרב שלום, אביו של אריאל. בפרק זה מובאת האגדה ממסכת חולין על שני המאורות. לפי אגדה זו נהגו להקריב בבית המקדש מדי ראש חודש קרבן חטאת על האל בגלל שמיעט מאורו של הירח. אביו של הרב שלום ראה באגדה התייחסות לצמצום האלוהות שמהווה עדות מרגשת לאהבת האל את ברואיו, אך הרב שלום היה מסוגל לראות רק את החיסרון ולכאוב עליו, כפי שאינו מסוגל להתגבר על כאבו על בנו המתקשה להשתקם. ההתמודדות עם הפער בין הרצוי למצוי, בין העבר להווה, מצויה לאורך הספר ובאה לידי ביטוי גם בשמות שלושת חלקיו הלקוחים משירה של לאה גולדברג "הסתכלות בדבורה".

הדמויות הבולטות בספר:

  • אריאל - נער בן 16 שנפצע קשה וסביבו מתרקמת העלילה
  • יותם - בן דודו של אריאל, שיצא בשאלה וגר מאז מות אביו אצל משפחת קהן
  • הרב שלום - אב המשפחה
  • רות - אם המשפחה
  • אבישג - חברתו של אריאל
  • מרים - אחותו הבכורה של אריאל
  • איתמר- אחיו הגדול של אריאל
  • שי - צעירה חילונית שפגש אריאל והביא אל המשפחה

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אתר למנויים בלבד חן ארצי-סרור, על הציפיות, באתר "ידיעות אחרונות", 30 באפריל 2019