קלמן גוטנבוים
קלמן גוּטנבוים (ביידיש נכתב לעיתים גוטענבוים; ? – 1941) היה סופר יידי פולני.
קורות חיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]קלמן גוטנבוים נולד וחי בקובל (תחילה בתחום האימפריה הרוסית ואחר כך פולין), שם נשא לאשה את אידה בת הרב אליעזר ניצברג. גוטנבוים ניהל חיים צנועים וסגפניים, היה אדם צנוע וענוותן. פרש מן הציבור ושקד על יצירותיו יומם ולילה. פרסם שירים, רשימות וציורים וכתב ספרי פילוסופיה ומדע בשפת היידיש.
באחד מספריו ניתח גוטנבוים לעומק, ועם זאת בפשטות ובבהירות, את פילוסופיית ארתור שופנהאואר. בספר אחר חקר לעומק את משמעותה של תורת היחסות של אלברט איינשטיין. בשנת 1936 העתיק את מגוריו מקובל לווילנה (אז בתחום פולין). גוטנבוים היה אדם ציוני בהשקפתו. ניסה להתקבל לקתדרות בארץ ישראל, אך היות שהיה אוטודידקט לא נמצא מי שימליץ עליו. היה בקשרי ידידות עם מלומדים רבים מרחבי העולם. שלט ברוסית, אנגלית, צרפתית וגרמנית. ניהל חליפת מכתבים אינטנסיבית עם הפיזיקאים היהודים אלברט איינשטיין ואלברט אברהם מייקלסון.
החל לפרסם רשימות וציורים ביומון "ווילנער טאָג" שבעריכת זלמן רייזין. עבד על ספר בו פיתח שיטה פילוסופית מקורית, אותה לא זכה להשלים. גוטנבוים הסתייג מהקומוניזם ומהגבלת המחשבה בברית המועצות שווילנה סופחה לתחומיו בשנת 1939. עם פרוץ המלחמה בין ברית המועצות לגרמניה נשאר בלית ברירה בווילנה. כבר בימים הראשונים של הכיבוש הגרמני הוא נלקח מביתו. מאוחר יותר נודע כי הוא נורה בפונאר.[1] אשתו של גוטנבוים ובתם היחידה, מוּסיה,[2] נספו בגטו וילנה.
ספריו
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פרעמדע: (נאָוועלן), ורשה: א' גיטלין, 1922.
- ארטור שאָפּענהויער: זיַין לעבען און פילאָזאָפיע, ורשה: א' גיטלין, 1922. (הספר, בארכיון האינטרנט)
- ספּעציעלע און אלגעמיינע רעליאטיוויטעטס טעאָריע ---, ורשה: א' גיטלין, 1923.
- מיסטעריען: ראָמאן, ורשה: (דפוס וויציקביץ), 1924.
- דער סוד פון טויט, ורשה: א' גיטלין, 1928.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קלמן גוטנבוים באתר WorldCat Identities
- יצחק עוגן, 'קלמן גוטנבוים ז"ל', בתוך: אליעזר לאוני-צופרפין (עורך), קובל: ספר עדות וזיכרון לקהילתנו שעלה עליה הכורת, תל אביב: ארגון יוצאי קובל בישראל, תשי"ז, עמ' 213–215 (ספר יזכור לקהילת קובל, בספריית העיר ניו יורק, תמונה 217 ואילך) (הכותב הוא אחיינה של אשתו של גוטנבוים, אידה)
- קלמן גוטנבוים, דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ שמערקע קאטשערגינסקי, חורבן ווילנע, ניו יורק: ביכער פארלאג, 1947, עמ' 185.
- ^ אידה גוטנבוים: דף עד במאגר המרכזי של שמות קרבנות השואה באתר יד ושם; קלמן גוטנבוים באתר Geni.