רוזן נורת'מברלנד
הרוזן יו פרסי, רוזן נורת'מברלנד האחרון | |
תחום שיפוט | הממלכה המאוחדת |
---|---|
ייסוד המשרה | 1377 |
איוש ראשון | הרוזן הנרי פרסי |
איוש אחרון | הרוזן יו פרסי |
תאריך ביטול המשרה | 1766 |
רוזן נורת'מברלנד (באנגלית: Earl of Northumberland), תואר אצולה שהוענק בממלכת אנגליה ובממלכה המאוחדת. תואר זה החליף את התואר רוזן נורת'מבריה שקדם לו. בעליו הידועים ביותר השתייכו לבית פרסי (Percy), בית האצולה החזק ביותר בצפון אנגליה במהלך מרבית ימי הביניים. צאצאי משפחת פרסי קיבלו לימים, בשנת 1766, את התואר דוכס נורת'מברלנד.
משפחת פרסי
[עריכת קוד מקור | עריכה]מוצאה של משפחת פרסי (House of Percy) ממשפחה ויקינגית דנית שהתיישבה בצפון מערב רואן במהלך המאה התשיעית. המשפחה הגיעה לאנגליה בשנת 1066 וסייעה לויליאם הכובש בכיבוש ממלכת אנגליה, ובתמורה קיבלה אדמות ביורקשייר. בתקופת הנרי השני, מלך אנגליה, התחתנה אגנס דה פרסי עם אחיה של רעייתו השנייה של הנרי, ג'וסלין מלוון, וצאצאיהם נחשבים בני משפחת פרסי. מרבית בני המשפחה נקראו באותו שם - "הנרי פרסי" (הנרי היה שם מועדף בקרב הרוזנים מלוון). למשפחת פרסי נודע תפקיד חשוב בהיסטוריה של אנגליה וסקוטלנד. מאחר שכמעט כל בני המשפחה החזיקו בתפקיד הלורד שעל הגבולות (Lord Warden of the Marches, השר האחראי על שמירת הגבול עם סקוטלנד), הנעשה בסקוטלנד העסיק אותם כמעט כמו הנעשה באנגליה עצמה, ואפילו יותר.
היה זה הנרי פרסי השלישי שרכש את טירת אניק ב-1309 מידיו של אנתוני בק, בישוף דורהאם. אף שהמשיכה להחזיק בנכסיה המקוריים ביורקשייר, נכסיה של המשפחה נקשרו מעתה ואילך ליישוב הקטן שלגדות נהר האלן (Aln) ולמבצר שהגן עליו. הנרי פרסי הרביעי החל לבנות את הטירה כפי שהיא מוכרת לנו כעת. למעשה, כינויו כהנרי פרסי הרביעי מעט מבלבל, שכן למעשה הוא היה הנרי פרסי השני, לורד אניק. כדי לשמור על אחידות, ספירתם של הפרסים מתחילה מהזמן בו הם קיבלו גם את התואר לורד אניק. אם כן, היה זה הנרי פרסי השני, לורד אניק, שהחל בבנייתה מחדש של הטירה. בהיעדרו של אדוארד השלישי, מלך אנגליה, שהיה עסוק במלחמות בצרפת, הנרי פרסי השני היה אחד האחראים לביטחון הממלכה, ומתוקף כף גם סייע לאנגליה לנצח בקרב נווילס קרוס. בנו הנרי נישא לגיסתו של ג'ון מגונט, דוכס לנקסטר.
הענקת 1377
[עריכת קוד מקור | עריכה]התואר הוענק לראשונה להנרי פרסי בשנת 1377 לאחר הכתרת ריצ'רד השני למלך. הנרי פרסי זה מוזכר בבולטות במחזותיו של ויליאם שייקספיר הנרי הרביעי, חלק ראשון והנרי הרביעי, חלק שני בשל מעשיו בתקופת שלטונו של המלך הנרי הרביעי. הוא היה אביו של הנרי פרסי (הוטספור) (Hotspur) אשר נהרג בקרב שרוסברי. בקרב-מרד זה הפסידו בני המשפחה לצבא שהנהיג המלך הנרי הרביעי, ובשל כך ביטל המלך את התואר.
הענקת 1416
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת 1416 התואר הוענק בשנית להנרי פרסי, הרוזן השני מנורת'מברלנד (בנו של הנרי הרתחן) על ידי המלך הנרי החמישי, על מנת לזכות בתמיכת משפחת פרסי. ואכן, המשפחה הייתה תומכת נמרצת בבית לנקסטר בזמן מלחמת השושנים: הנרי פרסי, הרוזן השלישי מנורת'מבלנד נהרג באחד הקרבות במלחמת השושנים יחד עם שלושה מאחיו. במותו ירש אותו הנרי פרסי, הרוזן הרביעי מנורת'מברלנד. זה האחרון היה מעורב במלחמת השושנים, וידוע בכך שבשל בגידה מכוונת או חוסר החלטיות, לא הגיע בזמן לקרב בוסוורת' ובכך היה בין הגורמים להפסד בן בריתו, ריצ'רד השלישי, מלך אנגליה להנרי טיודור (לימים הנרי השביעי, מלך אנגליה). הוא נרצח על ידי הואסלים שלו בשנת 1489.
בנו, הנרי אלגרנון פרסי, הרוזן החמישי מנורת'מברלנד ירש את התואר, ובמותו ירש את התואר בנו, הנרי פרסי, הרוזן השישי מנורת'מברלנד. האחרון נודע באהבתו את אן בולין ובחיזורו אחריה, לפני שהחליט הנרי השמיני, מלך אנגליה לשאתה לאישה. הוא היה בין השופטים של אן בולין, ותמך בהרשעתה ובעונש המוות שנגזר עליה. הוא נפטר ללא שהותיר אחריו יורש, אף שנישא למרי טלבוט, בתו של הרוזן משרוסברי. ב-1557 ירש את התואר אחיינו, תומאס פרסי, הרוזן השביעי מנורת'מברלנד.
בשל מעורבותם במזימת אבק השרפה, במזימה לשחרור מרי, מלכת הסקוטים ובמזימות אחרות נכלאו הנרי פרסי, הרוזן השמיני מנורת'מברלנד והנרי פרסי, הרוזן התשיעי מנורת'מברלנד שנים רבות במצודת לונדון. אלגרנון פרסי היה רוזן נורת'מברלנד בזמן מלחמת האזרחים האנגלית. במותו ירש אותו ג'וסלין פרסי, הרוזן ה-11 מנורת'מברלנד, אשר נפטר בלא בנים, ולכן התואר בוטל. בתו התחתנה עם דוכס סאמרסט, ונכדתה התחתנה עם סר יו סמית'סון אשר קיבל בשנת 1766 את התואר דוכס נורת'מברלנד בפעם הראשונה. צאצאיהם הם המייצגים כיום את המשפחה ההיסטורית הנודעת. אחד מבניו הלא-חוקיים, ג'יימס סמית'סון, השאיר במותו צוואה וירושה שהביאו להקמת מכון הסמית'סוניאן.
דוכס נורת'מברלנד הנוכחי מתגורר בטירת אניק ובבית סיון (Syon). חלקים מסרטי הארי פוטר צולמו בטירה, וסצנה בסרט שגעונו של המלך ג'ורג' צולמה בבית סיון.
הענקות 1674 ו-1749
[עריכת קוד מקור | עריכה]התואר הוענק בשנת 1674 לג'ורג' פיצרוי, רוזן נורת'מברלנד, ובשנת 1683 שונה התואר לדוכס נורת'מברלנד. במותו בלא בנים בוטל התואר. ב-1749 התואר הוענק מחדש לאלגרנון סימור, הדוכס השביעי מסאמרסט, ובמותו ירש את התואר בנו, יו פרסי אשר בשנת 1766 קיבל את התואר דוכס נורת'מברלנד, והתואר רוזן נורת'מברלנד בוטל.
רשימת מחזיקי התואר
[עריכת קוד מקור | עריכה]לפני יצירת התואר, עמד התואר רוזן נורת'מבריה.
- הענקה ראשונה (1377):
- הנרי פרסי, הרוזן הראשון מנורת'מברלנד (1341-1408) (התואר בוטל ב-1405)
- הענקה שנייה (1416):
- הנרי פרסי, הרוזן השני מנורת'מברלנד (1394-1455), נכדו של הרוזן הראשון ובנו של הנרי הרתחן.
- הנרי פרסי, הרוזן השלישי מנורת'מברלנד (1421-1461), בנו של הרוזן השני. התואר בוטל עם מותו.
- ג'ון נוויל, רוזן נורת'מברלנד (1431-1471). התואר הוענק לו בשל ניצחונותיו בשדות הקרב, והוא החזיק בו בשנים 1464–1470.
- הנרי פרסי, הרוזן הרביעי מנורת'מברלנד (1449-1489), התואר הוחזר לו סופית ב-1473, בנו של הרוזן השלישי.
- הנרי אלגרנון פרסי, הרוזן החמישי מנורת'מברלנד (1478-1527), בנו של הרוזן הרביעי.
- הנרי פרסי, הרוזן השישי מנורת'מברלנד (1502-1537), בנו של הרוזן החמישי, נפטר ללא ילדים.
- הענקה שלישית (1557):
- תומאס פרסי, הרוזן השביעי מנורת'מברלנד (1528-1572), נכדו של הרוזן החמישי.
- הנרי פרסי, הרוזן השמיני מנורת'מברלנד (?-1585), אחיו הצעיר של הרוזן השביעי.
- הנרי פרסי, הרוזן התשיעי מנורת'מברלנד (1564-1632), בנו של הרוזן השמיני.
- אלגרנון פרסי, הרוזן העשירי מנורת'מברלנד (1602-1668), בנו של הרוזן התשיעי.
- ג'וסלין פרסי, הרוזן ה-11 מנורת'מברלנד (1644-1670), בנו של הרוזן העשירי, נפטר ולו ילדה אחת; משכך במותו בוטל התואר.
- הענקה רביעית (1674):
- ג'ורג' פיצרוי, הרוזן הראשון מנורת'מברלנד (1665-1716), הפך לדוכס נורת'מברלנד ב-1683. במותו בוטל התואר.
- הענקה חמישית (1749):
- אלגרנון סימור, הדוכס השביעי מסאמרסט (1684-1759).
- יו פרסי, הרוזן השני מנורת'מברלנד (1714-1786), הפך לדוכס נורת'מברלנד ב-1766.
יו פרסי היה האחרון שהחזיק בתואר רוזן נורת'מברלנד - התואר בוטל והפך לדוכס נורת'מברלנד.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Rose, Alexander. Kings in the North: The House of Percy in British History. Phoenix/Orion Books Ltd, 2002.