שאול בן שמחון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שאול בן שמחון
בן שמחון, 1960
בן שמחון, 1960
לידה 1929
פאס, מרוקו עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 12 ביולי 2017 (בגיל 88 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלישראל ישראל
מפלגה מפא"י, רפ"י והמערך
פרסים והוקרה
  • יקיר ישראל יפה
  • יקיר העיר אשדוד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שאול בן שמחון (1929 - 12 ביולי 2017) היה איש ציבור ופעיל חברתי. ממקימי העיר אשדוד, זוכה באות 'יקיר ישראל יפה' ונבחר כיקיר העיר אשדוד.

בן שמחון שנשלח על ידי דוד בן-גוריון להקים את אשדוד, היה מזכיר מועצת הפועלים הראשון של אשדוד, בהמשך, חבר הוועדה המרכזת של ההסתדרות במשך כ-30 שנה ברציפות, כיהן כיו"ר ברית יוצאי מרוקו, ויו"ר הארגון העולמי של יוצאי צפון אפריקה.

חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בן שמחון נולד בפאס שבמרוקו בשנת 1929, בשם שרל בן סימון, בן לסוליקה ולחיים. הוא עלה לארץ באוגוסט 1948, התגייס לצה"ל ושרת בגדוד השמיני של חטיבת הנגב. אחרי שחרורו התגורר בירושלים, שם הצטרף למשמרת הצעירה של מפא"י. בן שמחון עבד כשומר, כפועל בנין, כמדריך חברתי במושבי העולים יכיני ונס הרים במסגרת השירות החלוצי לישראל, וכפקיד במשרד המסחר והתעשייה.[1] הוא עסק בפעילות מפלגתית וציבורית כחבר בוועד העובדים, חבר מזכירות המשמרת הצעירה, ומזכיר התאחדות עולי צפון אפריקה בירושלים. בשנים 19551956 למד במחזור הראשון של המכון למחקר כלכלי-חברתי בבית ברל.

בהסתדרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנובמבר 1956 נשלח בן שמחון לאשדוד, מיד אחרי הקמתה, בתפקיד מזכיר מועצת הפועלים, מטעם המחלקה לקליטה ופיתוח בהסתדרות. הוא נאלץ לעזוב את התפקיד פעמיים, ב-1961 וב-1965, כאשר הצטרף לרפ"י.

בשנים 19621963 שהה בן שמחון בשליחות ההסתדרות בסנגל, וסייע שם לאיגודים המקצועיים.[2] באותה תקופה נפצע בתאונת דרכים.

ב-1966 נבחר בן שמחון כנציג רפ"י לוועדה המרכזת של ההסתדרות, וכיהן בה עד 1994. כחבר הוועדה המרכזת היה אחראי לתחומי הבטיחות והגיהות, ההכשרה המקצועית, ומטה "כחול לבן".

בבחירות לרשויות המקומיות ב-1973 היה בן שמחון מועמד מטעם המערך לראשות עיריית אשדוד.[3] בבחירות לכנסת התשיעית, ב-1977, היה מועמד במקום ה-41 ברשימת המערך.

בארגונים של יוצאי מרוקו[עריכת קוד מקור | עריכה]

שאול בן שמחון בחגיגת המימונה באשדוד עם שגריר ארצות הברית, דן שפירו (במרכז בלבוש מסורתי) ויחיאל לסרי (מימין), אפריל 2014

בן שמחון הוביל את חידוש חגיגות מימונה החל בשנת 1965. הוא נמנה עם מקימי ברית יוצאי מרוקו, והיה יושב הראש הראשון שלה. הוא יזם את הקונגרס העולמי של יוצאי מרוקו, שהתכנס לראשונה ב-1972,[4] ואת הקמת הארגון העולמי של יוצאי צפון אפריקה.[5]

הוקרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בן שמחון היה יקיר העיר אשדוד לשנת תשנ"ז.[6]
  • ב-2012 הוענק לו אות יקיר ישראל יפה.[7]
  • הקרן למחקר יהדות צפון אפריקה, המשותפת לאוניברסיטת בן-גוריון ולארגון העולמי של יהודי צפון אפריקה, מעניקה החל משנת 2017 פרס שנתי על שמו.[8]
  • בית האבות אשדוד ייקרא על שמו "בית שאול".[9]

משפחתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בן שמחון היה נשוי לז'קלין בן שמחון ואב לארבעה, בהם בתו הבכורה גלית בן שמחון, רן בן שמחון ואייל בן שמחון.[10]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]