שיחת עזרה:גרפים
הוספת נושאגרפים בוויקיפדיה
[עריכת קוד מקור]- הועבר מויקיפדיה:מזנון
הצגת מידע כמותי באופן גרפי הוא נושא חוזר ושב. בוויקיפדיה אנו נאבקים בבעיה כמעט מראשיתה. הפתרון הראשון, שעדיין נמצא בשימוש אולי יותר מכל פתרון אחר, הוא להשתמש בכלי חיצוני כדי לייצר את ההצגה הגרפית, ללכוד את הגרף כתמונה, להעלות לשרת התמונות, ואז להציגו בערך כמו שמציגים כל תמונה אחרת. לצורת עבודה זו יש חסרונות רבים - זה דורש עבודה מרובה, מסתמך על כלים חיצוניים שלא זמינים לכל העורכים, יוצר ניתוק בין התמונה למידע עצמו (תיקון המידע לא מתקן את התמונה), לא ניתן למעשה לעדכון, ועוד. במשך הזמן נוספו כלים כדי לאפשר הצגת מידע באופן גרפי כך שהדף יכיל את המידע, ותשתית ויקיפדיה תייצר את התמונה: הכלי הראשון היה הרחבת easytimeline, וסביבו נוצרו בוויקיפדיות השונות תבניות וכלים כדי להקל את השימוש. למרבה הצער, גם עם הכלים, יצירת גרפים בעזרת הכלי הזה נשארה מלאכה מורכבת ומסובכת (אנו משתמשים בכלי הזה בין השאר בתבנית:ציר זמן), והשימוש בו מועט.
במשך השנים היו עוד ניסיונות לתת פתרונות בעזרת תחביר התבניות של ויקיפדיה, למשל תבנית:גרף, תבנית:גרף עמודות שנים ועוד. בגלל מגבלות התחביר, הגרפים הללו מוגבלים, והשימוש בהם מסורבל, והם לא זכו לשימוש נרחב בערכים.
לפני כמה שנים, נוספה לוויקיפדיה הרחבת "סקריבונטו", ואז ניסיתי גם אני את כוחי, ויצרתי את יחידה:גרפים, שיכולותיה מרובות קצת יותר מהגרפים הקודמים, וגם השימוש בה היה קצת יותר נוח (לדעתי). כמו התבניות שהזכרתי קודם, גם הגרפים שהיחידה הזו יצרה לא היו תמונות, אלא הורכבו מאלמנטים של HTML. מסיבות כאלו ואחרות, עורכי ויקיפדיה לא אימצו את היחידה בהתלהבות, והשימוש בה מועט.
לפני כשנה נוספה לוויקיפדיה הרחבה נוספת בשם graph. להרחבה הזו יש יכולות פנטסטיות - בעזרתה אפשר לצייר (תוך שימוש בקוד ויקי) גרפים, תמונות, מפות, ועוד ("גרף הצפיות" שמוזכר כמה סעיפים אחורה עשוי בעזרתה). הבעיה היא שמדובר למעשה בשפה שלמה, ולצייר גרף פשוט בעזרת הרחבת graph זה יותר מסובך אפילו משימוש ב-easytimeline. להצלתנו בא משתמש:Yurik (ויקיפד ותיק שעובד בפרויקט), ויצר יחידה בסקריבונטו שמטפלת בסיבוך, ומאפשרת ליצור גרפים מסוגים שונים (קווים, שטח, עמודות ועוגה) בעזרת תבניות פשוטות ותחביר ברור. ייבאתי לוויקיפדיה בעברית את היחידה והתבנית שמשתמשת בה, והיום ניתן סוף סוף ליצור בקלות ועזרת תחביר פשוט וברור גרפים בוויקיפדיה בעברית. ראו תבנית:גרף. (התלבטתי אם להוסיף דוגמה או שתיים למזנון, והחלטתי לא - דף התבנית מכיל יותר מתריסר דוגמאות שמכסות את רוב היכולות של התבנית). קיפודנחש 19:37, 11 במרץ 2016 (IST)
- תודה רבה. יפה מאד. חנה Hanay • שיחה • מיזם אוניברסיטת חיפה כבר שנה רביעית 19:43, 11 במרץ 2016 (IST)
- אני אגיד שוב, כמו שאמרתי בדף שיחתך, "אדיר", אבל אני חושב שאתה טועה. תמונה אחת שווה אלף מילים. רוב האנשים לא יגיעו עד סוף של מה שכתבת. אז אני אוסיף דוגמה במקומך. יגאל (בקשת עזרה, IKhitron ושיחה) 19:54, 11 במרץ 2016 (IST)
- אכא"כ - הרחבתי את הדוגמה שיגאל הוסיף כדי להדגים חלק מהמודים (יש עוד כמה - ראו בדף התבנית). פיתחו במצב עריכה כדי לראות עד כמה פשוט להשתמש בתבנית. קיפודנחש 20:20, 11 במרץ 2016 (IST)
- אני אגיד שוב, כמו שאמרתי בדף שיחתך, "אדיר", אבל אני חושב שאתה טועה. תמונה אחת שווה אלף מילים. רוב האנשים לא יגיעו עד סוף של מה שכתבת. אז אני אוסיף דוגמה במקומך. יגאל (בקשת עזרה, IKhitron ושיחה) 19:54, 11 במרץ 2016 (IST)
לא ניתן להציג את הגרף באופן זמני – |
לא ניתן להציג את הגרף באופן זמני – |
(שימו של שהסקאלה לא מתחילה ב-0. כמובן, גם על כך ניתן לשלוט) לא ניתן להציג את הגרף באופן זמני – |
לא ניתן להציג את הגרף באופן זמני – |
- I wish i could reply, but google translate is a bit weird at times. Please poke me if there is a problem, I will try to help. --Yurik - שיחה 20:10, 11 במרץ 2016 (IST)
- Don't worry, Yurik it was a big thank you for your great work in template:graph:chart. יגאל (בקשת עזרה, IKhitron ושיחה) 20:14, 11 במרץ 2016 (IST)
- מצוין. העסק נעשה קל ופשוט. אולי השם של התבנית החדשה יכול להיות easygraph במקום Graph:Chart. למעשה ראיתי שאפשר ליצור גרפים בgraph באמצעות העורך הויז'ואלי, רק שיש שם רק שלושה סוגי גרפים, אבל מצד שני קל לשנות את הנתונים אחרי שהם כבר קיימים ואף את סוג הגרף באמצעות העורך. --אפי ב. • התחברו ל♥ • 21:27, 12 במרץ 2016 (IST)
כל הכבוד. עכשיו יש לנו "אנציקלופדיה שכל אחד יכול לערוך, עם גרפים שכל אחד יכול לערוך". חסר רק תעוד בעזרה:גרפים. עוזי ו. - שיחה 22:54, 13 במרץ 2016 (IST)
- @עוזי ו.: ראה נא את הדף תבנית:גרף/תיעוד. זה לא בדיוק "תיעוד", אבל יש בדף דוגמאות שמכסות את רוב האופציות, ובראשו יש קישורים לשני דפי תיעוד, בגרמנית ובאנגלית. עבור רוב העורכים, בחירת סוג הגרף הרצוי מדף הדוגמאות והעתקת הקוד כנראה תספיק. יש מספר פרמטרים אזוטריים, שמופיעים בתיעוד, בהם לא נעשה שימוש בדוגמאות. קיפודנחש 20:05, 14 במרץ 2016 (IST)
- הוספתי את ההפניה לעזרה:גרפים, כדי שהמידע יימצא במקום שבו יחפשו אותו. עוזי ו. - שיחה 20:57, 14 במרץ 2016 (IST)