לדלג לתוכן

שמחה קראוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
שמחה קראוס
הרב שמחה קראוס בכנס של ארגון רבני ורבניות "בית הלל - הנהגה רבנית קשובה"
הרב שמחה קראוס בכנס של ארגון רבני ורבניות "בית הלל - הנהגה רבנית קשובה"
לידה 29 ביוני 1937
רומניה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 20 בינואר 2022 (בגיל 84) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב שמחה קראוס (193720 בינואר 2022) היה רב אמריקאי, שכיהן כנשיא של תנועת המזרחי בארצות הברית עד לעלייתו לישראל ב-2005. היה חלק מצוות ישיבת ארץ הצבי, והתגורר בשכונת קטמון בירושלים. הוא בן למשפחת רבנים בה הוא היה הדור ה-13 של רבנים.

לימודיו ופעילותו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד ברומניה, היגר לארצות הברית ושם למד בישיבת חיים ברלין בניו יורק אצל הרב יצחק הוטנר (שם הוסמך לרבנות). לאחר מכן למד בישיבת רבינו יצחק אלחנן אצל הרב סולובייצ'יק. היה לתלמידו של הרב סולובייצ'יק, וכתב על משנתו מאמר בכתב העת "מסורת", בשם "הרב, על ציונות, אוניברסליות ופמיניזם".[1] בעל תואר שני מבית הספר החדש למחקר חברתי בניו יורק.

העביר שיעורים בתוכנית IBC של ישיבה יוניברסיטי במשך יותר משני עשורים, והרצה במדעי המדינה במספר מכללות. שימש שנים רבות כרב של קהילות "ישראל הצעיר" בהילקרסט ובסנט לואיס, ושל קהילת "בית יעקב" בניו יורק.

התמנה לנשיא הציונים הדתיים של אמריקה (אנ') ("המזרחי") ושימש בתפקיד זה עד שעלה לישראל בשנת 2005.[2]

עם עלייתו לישראל, הדאגה לפתרון לבעיית העגונות של הרב קראוס הגיע לעין הציבור הישראלי. בחודש אייר תשס"ח, הרב קראוס נתן את ברכתו להסכמי קדם-נישואין למניעת סירוב-גט בכתב הסכמה הלכתית שהוא העניק לספר "מנעי עיניך מדמעה" על הסכמים מעין אלו.[3] הוא חתם כיושב הראש של הוועד ההלכתי של מועצת רבני ישראל הצעיר בישראל.

הוא המשיך להתעמק בפתרונות אפשריים לבעיית העגונות וכך הוזמן להשתתף בקהל השומעים ב"פסגת העגונה" של JOFA ומרכז תקוה באוניברסיטת ניו יורק ביוני 2013.[4] עד סוף היום באותה פסגה, הרעיון להקמת בית דין מיוחד להתרת עגונות, בראשות הרב קראוס,[5] התחיל להתבסס בשיחה בין הגב' בלו גרינברג,[6] יוזמת הפסגה, והרב קראוס.[7]

הרב קראוס פירט את התייחסותו לבעיית העגונות בימינו, באירוע "יום העגונה הבינלאומי" של תנועת 'ישראל הצעיר' בישראל בירושלים בשנת 2014 וקרא לקהילות יהודיות ולרבנים המנהיגים אותן להרגיש את הכאב של העגונות ולפעול להתרתן במציאת פתרונות הלכתיים.[8][9]

כעבור שנה היוזמה יצאה לפועל, ומשנת 2014 עמד הרב קראוס בראש הרכב בית דין בינלאומי לענייני אישות[10] שהקימה בלו גרינברג, (ביזמתו של הרב דוד ביגמן), עד לפרישתו בשנת 2021. בית הדין עוסק בהתרת עגונות מכל העולם. על פי רוב בית דין פותר את התיקים הקשים על ידי ביטול הקידושין או על ידי הצהרה שהקידושין היו קידושי טעות.[11] כפי שהסביר הרב קראוס עצמו:

"בתקוה שנשתמש במתודולוגיה [ההלכתית] הנכונה כך שאפילו המצבים האלו יגיעו לפתרון".

בית הדין הבינלאומי הקדיש עמודים באתר שלו[12] למקורות הלכתיים שעליהם מבוססים פסקי הדין[13] ולמספר ניכר של פסקי דין.[14] הרב קראוס ספג ביקורת קשה מצד הרב הרשל שכטר, ראש ישיבה בישיבה אוניברסיטה.[15] את תגובת הרב קראוס פורסם בשם בית הדין.[16][דרושה הבהרה]

בשנותיו האחרונות לימד בישיבת ארץ הצבי בירושלים.[17]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ המאמר, באתר כתב העת. (באנגלית).
  2. ^ Memories of Rabbi Simcha Krauss, The Jerusalem Post Magazine, pp. 22-25, ‏Feb. 4 2022
  3. ^ רחל לבמור, מנעי עיניך מדמעה: הסכמי קדם-נישואין למניעת סירוב גט, הוצ' אריאל-מפעלי תורה ומועצת רבני ישראל הצעיר, ירושלים תשס"ט, עמ' 274.
  4. ^ https://www.jta.org/2013/06/27/culture/agunah-summit-pushes-for-answers; https://jewishweek.timesofisrael.com/time-to-act-on-agunot/
  5. ^ New religious court to address agunot, Jewish Telegraphic Agency, ‏2013-12-09 (באנגלית אמריקאית)
  6. ^ June 27, 2013, Finding Solutions to Free Agunot, eJewishPhilanthropy, ‏2013-06-27
  7. ^ כפי שדווח על ידי ד"ר רחל לבמור, אחת המרצות בפסגה, https://www.youtube.com/watch?v=gyL6pnCuLM4&t=75s; https://vimeo.com/69336476 ; https://forward.com/life/179429/historic-agunot-summit-pushes-for-jewish-divorce-c/.
  8. ^ [1]https://blogs.timesofisrael.com/rabbi-simcha-krauss-if-the-jewish-community-doesnt-feel-the-pain/
  9. ^ Dr. Rachel Levmore & Rabbi Simcha Krauss - IYIM International Agunah Day Event
  10. ^ Shira Hanau, Rabbi Simcha Krauss, who fought for women’s rights in Orthodoxy, dies at 85, www.timesofisrael.com (באנגלית אמריקאית)
  11. ^ יאיר אטינגר, ראיון עם נשיא בית הדין הבינלאומי להתרת עגונות, באתר מכון שלום הרטמן, ‏31 למרץ 2019
  12. ^ https://www.internationalbeitdin.org/
  13. ^ International Beit Din - Halakhic Resources, www.internationalbeitdin.org
  14. ^ https://www.internationalbeitdin.org/decisions
  15. ^ Rabbi Hershel Schachter and others, “Protest Letter” (Hebrew), July 2015, http://www.torahweb.org/torah/docs/ibd-machaa.pdf; https://www.torahmusings.com/2015/09/a-review-of-international-beit-din-case-105/
  16. ^ Simcha Krauss and Yehudah Warburg, Response to Rav Schachter’s Criticism of the International Beit Din on Torahweb.org, Jewish Link, Sept. 3, 2015, https://jewishlink.news/index.php?option=com_content&view=article&id=9424:response-to-rav-schachters-criticism-of-the-international-beit-din-on-torahweborg&catid=156:features&Itemid=585
  17. ^ ישיבת ארץ הצבי