אדגר לונגו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אדגר לונגו
Edgar Chagwa Lungu
לידה 1 בנובמבר 1956 (בן 67)
נדולה שבזמביה
שם מלא אדגר צ'אגווה לונגו
שם לידה Edgar Chagwa Lungu עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה זמביה
השכלה אוניברסיטת זמביה עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה החזית הפטריוטית עריכת הנתון בוויקינתונים
נשיא רפובליקת זמביה ה־6
25 בינואר 201524 באוגוסט 2021
(6 שנים ו־30 שבועות)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אדגר צ'אגווה לונגואנגלית: Edgar Chagwa Lungu, נולד ב-11 בנובמבר 1956 בנדולה, מחוז קופרבלט) הוא פוליטיקאי זמבי, שכיהן ב-25 בינואר 2015 - 24 באוגוסט 2021 כ-נשיא זמביה השישי. מוצאו בקבוצה האתנית נסנגה. הוא עורך דין וקצין בהכשרתו.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראשית חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

אדגר לונגו נולד בשנת 1956 בבית החולים נדולה במחוז קופרבלט, בשטח זמביה של ימינו, אז במושבה רודזיה הצפונית וגדל בפרבר צ'ימוומווה של העיר קיטווה. אחרי לימודי תיכון במוקובה, סיים אדגר לונגו בשנת 1981 תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת זמביה. בנוסף עשה קריירה צבאית וסיים לימודים ואימונים במכללה הצבאית MILTEZ ‏ (Military Establishment of Zambia) בקאבווה. עבד בתחום עריכת הדין במשרד המשפטים, בתעשיית הנחושת ZCCC‏ (Zambia Consolidated Copper Mines) ובבנק ברקליס בזמביה. בשנת 1983 זכה בהסמכה כעורך דין מהמכון לחינוך משפטי מתקדם של זמביה ZIALE. עבד בהמשך במשרד עורכי הדין אנדרה מאסייה ושו'. הוא הצטיין בכמה פרשות משפטיות מפורסמות כולל תביעת הפיצויים של 30 משפחות של קורבנות תאונת המטוס של חברת גבון אייר משנת 1993.

קריירה פוליטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי שהיה פעיל בעבר במפלגה המאוחדת למען פיתוח לאומי UPND, בשנת 2001 הצטרף לחזית הפטריוטית, PF, מפלגה חדשה בראשות מייקל סאטה. בשנת 2011 הצליח (אחרי כישלון בבחירות הקודמות) להיבחר כחבר בפרלמנט מטעם המחוז צ'וואמה. בעקבות ניצחונו של סאטה בבחירות לנשיאות בשנת 2011 כיהן לונגו כשר הפנים ובתוקף תפקידו נקט באמצעי דיכוי כלפי הומוסקסואלים בארצו. בשנים 20132015 כיהן כשר המשפטים ושר ההגנה.

נשיא[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי מות הנשיא מייקל סאטה באוקטובר 2014 ותקופת הנשיאות הזמנית של סגן הנשיא ד"ר גאי סקוט, ניסה האחרון להחליש את מעמדו של לונגו ולהדיח אותו מתפקיד מנהיג המפלגה PF. בין היתר נבדקו שמועות לפיהן הוריו של לונגו לא היו ילידי זמביה (צפון רודזיה) אלא ילידי ניאסלנד, מלאווי של ימינו, שמועות שהופרכו. כמו כן נפוצו שמועות שהוכחשו על ידו, על מצב בריאותו - על היותו חולה סוכרת ומכור לאלכוהול. בסופו של דבר הצליח לונגו לשמור על מעמדו כמנהיג המפלגה וניצח בבחירות לנשיאות שהתקיימו ב-24 בינואר 2015 מול יריבו מ-UPND, מגדל הבקר המיליונר הקאינדה היצ'ילמה, עם 48,33% מהקולות מול 46,67%. נכנס לתפקיד הנשיא ב-9 בפברואר 2015. בטקס השבעתו נכחו ראשי מדינה רבים. אינונגה ווינה נבחרה על ידו כסגן נשיא, האישה הראשונה שכיהנה בזמביה בתפקיד זה.

אדגר לונגו הגיע לשלטון בתקופה של משבר כלכלי קשה של ארצו, שנפגעה בגלל הבצורת המתמשכת בתפוקת החשמל המבוססת במידה רבה על תחנות כוח הידרואלקטריות (למשל סכר קריבה) וירידה במחירי הנחושת בגלל הירידה בביקוש בסין. חלק גדול מתושבי המדינה חיים בעוני ומרוויחים בסביבות דולר ביום. באוקטובר 2015 הצהיר הנשיא לונגו על יום לאומי לתפילה למען מניעת נזקים נוספים לכלכלת המדינה.[1]

בבחירות לנשיאות בשנת 2021 הוא הפסיד ליריבו הוותיק האקאינדה היצ'ילמה.

בחייו הפרטיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אדגר לונגו נשוי לאסתר והוא אב לשישה ילדים וסב לשמונה נכדים. הם משתייכים לכנסייה הרומית-קתולית. בתו, טסילה לונגו, היא חברת פרלמנט מטעם צ'אוואמה.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Anthony Mukwit Against All Odds, Partridge Africa, 2017

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אדגר לונגו בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]