אליזבת' מוריי
לידה |
6 בספטמבר 1940 שיקגו, ארצות הברית |
---|---|
פטירה |
12 באוגוסט 2007 (בגיל 66) ניו יורק, ארצות הברית |
מקום לימודים | |
תחום יצירה | ציור |
יצירות ידועות | Force of Circumstance, Blooming, Stream |
פרסים והוקרה |
|
בן או בת זוג | |
אליזבת' מוריי (באנגלית: Elizabeth Murray; 6 בספטמבר 1940 - 12 באוגוסט 2007) הייתה אמנית רב-תחומית אמריקאית, המיוחסת לזרם האמנות הנאו-אקספרסיוניזם. מוריי הייתה ידועה בייחוד בשל הקנבסים הצורניים, רב שכבתיים ובעלי הנפח בהם השתמשה, הפורשים ממסורת תולדות האמנות של חלל בעל עומק, המבוטא בדו מימד[1]. בין יצירותיה המפורסמות "Children's Meeting" (1978) ו-"Dakota Red"(1972)[2]. זכתה במענק וחברות אקדמית לשנת 1999, של קרן מקארת'ור (MacArthur Foundation))[3]. עבודותיה מוצגות באוספים חשובים רבים, כגון מוזיאון גוגנהיים בניו יורק, המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (אנ')[4], מוזיאון וויטני לאמנות אמריקאית במנהטן, ניו יורק (Whitney Museum of American Art)[5], המוזיאון לאמנות מודרנית של סן פרנסיסקו (אנ') ועוד רבים.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]מוריי נולדה בשנת 1940 בשיקגו, שבאילינוי וגדלה בבלומינגטון שבאינדיאנה. הוריה היו מהגרים אירים, אמא טיפלה במשפחה, ואילו האב עסק בעריכת דין. למרות זאת, מצבם הכלכלי היה ירוד[6]. כשרונה האמנותי של אליזבת' בלט כבר בילדותה והתבטא באהבתה לקומיקס ואנימציה. בזכות תמיכתו הכלכלית של אחד ממוריה בתיכון, התקבלה בשנת 1958 ללימודי תואר ראשון במכון לאומנויות של שיקגו (אנ'). בשנת 1964 סיימה את לימודי התואר השני בקולג' מילס (אנ') שבאוקלנד[7].
בשנת 1965 עברה מוריי לבאפלו שבמדינת ניו יורק, והועסקה כמורה בקולג' קתולי לנשים. בתקופה זו נישאה לפסל דון סונסרי (Don Sunseri) וילדה את בנה הבכור דקוטה סונסרי. בזמן זה שמרה על קרבה לציירת ג'ניפר ברלט, שהשפיעה על יצירתה[7]. בשנת 1967 עברה עם משפחתה לעיר ניו יורק, שם פיתחה את סגנונה האמנותי הבוגר[3]. בעקבות גירושיה בשנת 1973, עזבה מוריי את ניו יורק, אך חזרה בשנת 1980 ובהמשך נישאה לבוב הולמן (Bob Holman), משורר ואומן במה. אז נולדו לה שתי בנותיה - סופיה ודייזי[1]. בשנות ה-80 לימדה אמנות באוניברסיטת ייל, באוניברסיטת פרינסטון ובאוניברסיטת בארד, ושקדה על טיפוח אמנים צעירים[7].
בשלהי חייה סבלה מוריי מסרטן מוח וסרטן הריאה. ניתוח מוח מורכב הותיר אותה ללא יכולת להמשיך באומנותה. מוריי נפטרה בביתה בניו יורק בשנת 2007, בגיל 66, לאחר סיבוכים ממחלת סרטן הריאות ממנה סבלה[7].
קריירה וסגנון אמנותי
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת 1997, תיאר מגזין "Art in America" (אנ') את יצירתה של מוריי, כ"וולט דיסני פוגש את אדוארד מונק וסלבדור דאלי, אך ללא החרדה והאניגמה"[8].
סגנונה האומנותי של מוריי שואב השראה מזרמים אומנותיים מגוונים, משימוש מינימליסטי בצורה וצבע, ועד שילוב של סוריאליזם רב גוני. עבודותיה פורצות את גבולות אומנות הציור הדו-ממדי, ובוחנות את צורת וטופוגרפיית הקנבס[2]. יצירותיה בולטות החוצה מן הקיר באופן פיסולי ומשתעשעות בהבדלים שבין ציור כאובייקט, לעומת ציור כחלל המשמש להצגת אובייקטים[1].
עבודתה המוקדמת של מוריי הושפעה מהאומנים סזאן, ג'ספר ג'ונס ורוברט ראושנברג, שליצירתם נחשפה בשנות ה-60 של המאה העשרים[6]. ניכרת ביצירתה גם השפעתם של האקספרסיוניזם המופשט של ג'קסון פולוק, ויליאם דה קונינג, והקוביזם של פבלו פיקאסו[2], אותם הכירה בזמן לימודיה במכון לאומנויות של שיקגו[9]. בהמשך נחשפה גם להשפעות סגנון הפופ ארט[7].
עם הגעתה לניו יורק בשנת 1967, התמקדה מוריי בסגנון מופשט, בציורים גדולי ממדים, אבסטרקטיים ובגוונים בהירים. היא הושפעה מסביבתה, מחנויות האמנות בהן נהגה לבקר[7], ומאומנים כמו מר מרדן (Mr. Marden) וריצ'רד סרה (Richard Serra)[9]. ציוריה הוצגו ונאצרו לראשונה בשנת 1972 על ידי מרת'ה טוקר, בביאנלה של וויטני, אך ללא הצלחה מסחרית[3]. בשלהי שנות ה-70 החלה לעבוד על קנבסים גדולים יותר, לעיתים בצורות בלתי קונבנציונליות, ובצבעים עזים שהושפעו מסגנון הפופ ארט[8].
בשנת 1980, עם שובה לניו יורק, מאופיינות יצירותיה בממדים מוגזמים באופן מכוון, וכן שימוש בקנבסים קרומיים ובעלי טקסטורות[8], שבזכותן זכתה לפרסום והכרה ציבוריים. יצירות אלה מגוללות את הנרטיב על ידי הצורות המוגזמות ועיוותן. סגנונה של מוריי התרחק אז מן המופשט לעבר ייצוג צורני, כפי שניתן לראות ביצירות כמו Painters' Progress (1981), וביצירות בהן החלה לחקור את המוטיב שיהפוך לחביב עליה, ספל הקפה (Just In Time)[8].
במהלך שנות ה-80 וה-90 של המאה העשרים התרכזה מוריי בתיאור חפצים ביתיים שנדמים כחיים ונעים בתנועות בלתי אפשריות. בציור Stirring Still (1997) למשל, מתוארים שני ספלי קפה בעלי ידיות אחיזה שלובות[8]. בתקופה זו בולטים צורות ותכנים אשר "דוחפים" ואף יוצאים מתחומי הקנבס - גופים גדולים, משונים, חסרי צורה ואף שבורים לעיתים[6]. חפצים דוממים הניצבים במרחב, אך מוצגים דרך נקודת מבטה הסובייקטיבית של היוצרת, נקודת מבט הומוריסטית, צבעונית ומלאת שמחת חיים, בה שזורה תחושה של כאוס, אותה דימתה מוריי לתחושת הפאניקה שהיא חשה לפני סיום יצירה[6].
בשנת 1988 הוצגה תערוכת הסולו הגדולה הראשונה של מוריי, במוזיאון ויטני לאמנות אמריקאית במנהטן שבניו יורק, שבה התבסס מעמדה כאומנית אמריקאית מובילה, בעלת יכולת ייחודית לשזור בין המופשט לבין הייצוג הפיזי. יצירותיה נודעו כחקירה של צורניות והפשטה, שילוב המעורר תגובה רגשית מורכבת אצל הצופה[8].
בשנת 1996, הוצגה תערוכת רטרוספקטיבה של עבודותיה במוזיאון לאומנות מודרנית בניו יורק[7][10].
מורשתה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאורך שנות פעילותה של אליזבת' מוריי, תקפו מבקרים רבים את אומנותה וכינו אותה "אמנות נמוכה", ואף לעגו להומור ולשמחת החיים שהיא מעוררת, אך לביקורת זו לא הייתה כל השפעה מתמשכת. החוסן שהפגינה אל מול מבקריה, הפך את מוריי לאייקון של פמיניזם. מוריי הוכיחה, כי גוף עבודה חזק, בוטח, בעל שליטה, עשוי בהחלט להתגבר על מבקריו[11]. לדבריה של מוריי "מה שאני רוצה שהאמנות שלי תעשה, זה באמת לגרום לאנשים להרגיש דברים אחרת. האטו והסתכלו והתעוררו, כמעט בכל דרך שהיא."[6].
סרט
[עריכת קוד מקור | עריכה]Everybody Knows...Elizabeth Murray, סרט על חייה ועבודתה של מוריי, הופיע בבכורה בפסטיבל הסרטים טרייבקה ב-2016[12].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- רשימת מקורות ומאמרים נרחבת, ניתן למצוא באתר היוצרת
- אליזבת' מוריי, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ 1 2 3 Elizabeth Murray, Art21 (באנגלית)
- ^ 1 2 3 Elizabeth Murray - 90 Artworks, Bio & Shows on Artsy, www.artsy.net (באנגלית)
- ^ 1 2 3 Biography, Elizabeth Murray (באנגלית)
- ^ Elizabeth Murray | MoMA, The Museum of Modern Art (באנגלית)
- ^ Children Meeting, whitney.org (באנגלית)
- ^ 1 2 3 4 5 Elizabeth Murray, www.artchive.com
- ^ 1 2 3 4 5 6 7 Elizabeth Murray Biography, Life & Quotes, The Art Story
- ^ 1 2 3 4 5 6 A to Z of American Women in the Visual Arts (Facts on File Library of American History) - PDF Free Download, epdf.pub (באנגלית)
- ^ 1 2 Smith, Roberta (2007-08-13). "Elizabeth Murray, 66, Artist of Vivid Forms, Dies". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2019-11-28.
- ^ Solo, Elizabeth Murray (באנגלית)
- ^ An "Artist of Vivid Forms" - Elizabeth Murray | Buy the Best Curated Contemporary Abstract Art | Free Worldwide Delivery | Ideelart, www.ideelart.com (באנגלית)
- ^ אתר הבית של הסרט