טריה לארסן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טריה לארסן
Terje Rød-Larsen
לארסן, 2017
לארסן, 2017
לידה 22 בנובמבר 1947 (בן 76)
ברגן, Bergen County, נורווגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה נורווגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מעסיק האומות המאוחדות עריכת הנתון בוויקינתונים
תפקיד Minister of Government Administration, Reform and Church Affairs (25 באוקטובר 199629 בנובמבר 1996) עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה מפלגת העבודה הנורווגית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג
פרסים והוקרה
  • פרס הספרות ע"ש פר גינט (1994)
  • קצין בלגיון הכבוד (2008)
  • מפקד בלגיון הכבוד (2017) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טֶריֶה רד-לארסן (נורווגית: Terje Rød-Larsen; נולד ב-22 בנובמבר 1947) הוא דיפלומט וסוציולוג נורווגי.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

טריה לארסן גדל בעיר ברגן שבנורווגיה. הוא למד מדעי החברה, וקיבל תואר דוקטור בסוציולוגיה. הוא לימד באוניברסיטאות נורווגיות עד שנת 1981, שבמהלכה עזר להקים את FAFO, ארגון מחקר הפועל במימון קונפרדרציית האיגודים המקצועיים של נורווגיה.

בשנת 1989 עקר לארסן לקהיר, שבה הוצבה רעייתו מונה יול, עובדת משרד החוץ הנורווגי. הוא המשיך לעבוד עבור FAFO תוך שהארגון הולך והופך בעל אוריינטציות בינלאומיות במהלך שנות ה-80. לארסן ביצע מחקר סוציולוגי מקיף על תנאי המחיה ביהודה ושומרון, בעזה ובמזרח ירושלים. במהלך עבודתו יצר לארסן קשרים שהתבררו מאוחר יותר כמועילים ביותר במגעים החשאיים בין ישראל לאש"ף. אשתו פעלה לקיום מגעים בדרגים הבכירים ביותר עם שר החוץ הנורווגי יוהאן יורגן הולסט (Johan Jørgen Holst), אשר סייע להגיע להסכמי אוסלו בשנת 1993. באותה שנה החל לארסן להיות מועסק רשמית על ידי משרד החוץ הנורווגי כיועץ מיוחד לענייני המזרח התיכון.

בין השנים 19941996 כיהן לארסן כ"מתאם מיוחד בשטחים המוחזקים" עבור מזכ"ל האו"ם דאז בוטרוס בוטרוס ראלי.

בשנת 1996 הוא כיהן למשך זמן קצר כשר המינהל (Minister of Administration) בממשלתו של תורביורן יאגלנד (Thorbjørn Jagland), בטרם אולץ להתפטר עקב שערוריית מיסים.

בשנת 1999, כאשר רעייתו כיהנה כשגרירת נורווגיה בישראל, מונה טריה לארסן לנציגו האישי של מזכ"ל האו"ם קופי אנאן לאש"ף ולרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון וברצועת עזה. כמו כן הוא כיהן כמתאם המיוחד של האו"ם למשא ומתן לשלום במזרח התיכון. הוא עזב משרה זאת בשנת 2004 כדי לשמש כנשיא האקדמיה הבינלאומית לשלום, צוות חשיבה שבסיסו בעיר ניו יורק, וכמו כן מונה לנציג המיוחד של האו"ם ליישום החלטה 1559 של מועצת הביטחון, הקוראת להסגתה של סוריה מלבנון ולפירוק חזבאללה מנשקו.

בשנת 2002 נפתחה נגד לארסן חקירה בנורווגיה בחשד שקיבל, יחד עם אשתו מונה יול, בעת היותה השגרירה בישראל, שוחד כספי בסך 100,000 דולר מ"מרכז פרס לשלום", וזאת, לפי החשד, כעמלה תמורת סיועו להעברת סכומים בסך 1.361 מיליון דולר ממשרד החוץ הנורווגי למרכז פרס לשלום בין השנים 1997 ועד 2002[1].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טריה לארסן בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]