תלמי פילדלפוס (בנה של קלאופטרה) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
הגהה
שורה 1: שורה 1:
'''תלמי פילדלפוס''' (ביוונית '''Πτολεμαῖος ὁ Φιλάδελφος,''' שמשמעותו היא "תלמי אוהב האחים"; נולד בסוף בשנת 36 לפנה"ס, מת כנראה בין השנים 26-29 לפנה"ס). היה נסיך מ[[בית תלמי]] ובנם הצעיר של [[קלאופטרה השביעית]] מלכת מצרים ו[[מרקוס אנטוניוס]] שהיה [[מצביא]] [[רומא העתיקה|רומי]]. מוצאו היה [[התקופה ההלניסטית|הלניסטי]] וגם רומי. הוא נולד ב[[אלכסנדריה]] וחי שם עד לכיבושה של אלכסנדריה בשנת 30 לפנה"ס.
'''תלמי פילדלפוס''' (ביוונית '''Πτολεμαῖος ὁ Φιλάδελφος,''' שמשמעותו היא "תלמי אוהב האחים"; נולד בסוף בשנת 36 לפנה"ס, מת כנראה בין השנים 26-29 לפנה"ס) היה נסיך מ[[בית תלמי]] ובנם הצעיר של [[קלאופטרה השביעית]] מלכת מצרים וה[[מצביא]] ה[[רומא העתיקה|רומי]] [[מרקוס אנטוניוס]]. מוצאו היה [[התקופה ההלניסטית|הלניסטי]] וגם רומי. הוא נולד ב[[אלכסנדריה]] וחי שם עד לכיבושה של אלכסנדריה בשנת 30 לפנה"ס.


==משפחתו==
==משפחתו==
אמו הייתה קלאופטרה השביעית, השליטה האחרונה של [[מצרים התלמיית]]. לאחר מותה הפכה מצרים להיות [[פרובינקיה רומית]]. אביו היה מרקוס אנטוניוס [[מצביא]] ו[[מדינאי]] [[רומא העתיקה|רומאי]], מתומכיו החשובים של [[יוליוס קיסר]]. וחבר ב{{ה|טריאומווירט השני}}
אמו הייתה קלאופטרה השביעית, השליטה האחרונה של [[מצרים התלמיית]]. לאחר מותה הפכה מצרים להיות [[פרובינקיה רומית]]. אביו היה מרקוס אנטוניוס, [[מצביא]] ו[[מדינאי]] [[רומא העתיקה|רומאי]], מתומכיו החשובים של [[יוליוס קיסר]] וחבר ב{{ה|טריאומווירט השני}}.
* [[קיסריון]] - נולד ב-47 לפנה"ס, אחיו למחצה, אביו היה יוליוס קיסר, בגיל 4 הוכתר למלך תלמי החמישה עשר לצידה של אמו.
* [[קיסריון]] - אחיו למחצה (אביו היה יוליוס קיסר), נולד ב-47 לפנה"ס. בגיל 4 הוכתר למלך תלמי החמישה עשר לצידה של אמו.
* [[קלאופטרה סלנה השנייה]] - נולדה בשנת 40 לפנה"ס
* [[קלאופטרה סלנה השנייה]] - אחותו, נולדה בשנת 40 לפנה"ס.
* [[אלכסנדר הליוס]] - אחיה התאום של קלאופטרה סלנה, נוד בשנת 40 לפנה"סץ
* [[אלכסנדר הליוס]] - אחיה התאום של קלאופטרה סלנה, נולד בשנת 40 לפנה"ס.


בנוסף היו לאביו ילדים נוספים מנשותיו הקודמות.
בנוסף, היו לאביו ילדים נוספים מנשותיו הקודמות.
==ביוגרפיה==
==ביוגרפיה==
אלכסנדר נולד מרומן האהבים של הוריו ב[[אנטיוכיה בתקופה ההלניסטית|אנטיוכיה]] ב[[סוריה]] של היום. לאחר מספר שנים בהם הוריו לא היו בקשר, הם חזרו ונפגשו בשנת 37 לפנה"ס באנטיוכיה לאחר שאנוןניוס הזמין אותה לשם כדי לקבל ממנה סיוע למלחמתו בפרתים. בעקבות המפגש הם חידשו את הקשר ביניהם, בעקבות כך העביר אנטוניוס לקלאופטרה השביעית נחלות שונות. לקראת סוף החורף הייתה קלאופטרה בהריון עם תלמי פילדלפוס.{{הערה|Adrian Goldsworthy, '''Antony and Cleopatra''', Yale University Press, 2010, p. 597-598}} אנטוניוס יצא לקרב ב{{ה|אימפריה הפרתית}}. במסעו השני נגדם הצליח לכבוש את ארמניה. את [[טריומף (מצעד ניצחון)|מצעד הניצחון]] קיים בשנת 34 לפנה"ס באלכסנדריה. במסגרתו בהיותו בן שנתיים, הוכתר לשליט [[פניקיה]], [[סוריה]] עד נהר הפרת ו[[קיליקיה]].{{הערה|דוד גולן, '''תולדות העולם ההלניסטי''', עמ' 781}}
אלכסנדר נולד מרומן האהבים של הוריו ב[[אנטיוכיה בתקופה ההלניסטית|אנטיוכיה]] שב[[סוריה]]. לאחר מספר שנים בהם הוריו לא היו בקשר, הם חזרו ונפגשו בשנת 37 לפנה"ס באנטיוכיה לאחר שאנטוניוס הזמין אותה לשם כדי לקבל ממנה סיוע למלחמתו בפרתים. בעקבות המפגש הם חידשו את הקשר ביניהם ובעקבות כך העביר אנטוניוס לקלאופטרה השביעית נחלות שונות. לקראת סוף החורף הייתה קלאופטרה בהריון עם תלמי פילדלפוס.{{הערה|Adrian Goldsworthy, '''Antony and Cleopatra''', Yale University Press, 2010, p. 597-598}} אנטוניוס יצא לקרב ב{{ה|אימפריה הפרתית}} ובמסעו השני נגדם הצליח לכבוש את ארמניה. את [[טריומף (מצעד ניצחון)|מצעד הניצחון]] קיים בשנת 34 לפנה"ס באלכסנדריה, במסגרתו, בהיותו בן שנתיים, הוכתר תלמי פילדלפוס לשליט [[פניקיה]], [[סוריה]] עד נהר הפרת ו[[קיליקיה]].{{הערה|דוד גולן, '''תולדות העולם ההלניסטי''', עמ' 781}}


בשנת 31 לפנה"ס נוצחו אנטוניוס וקלאופטרה השביעית ב[[קרב אקטיום]], הפסד זה היה תחילת הסוף. בסופו של דבר כבש אוקטביאנוס בשנת 30 לפנה"ס את אלכסנדריה. ובאוגוסט של שנת 30 לפנה"ס התאבדו הוריו. אחיו קיסריון נרצח על ידי אוקטביאנוס. תלמי אחיו ואחותו נלקחו לרומא שם השתתפו במצעד הניצחון שהתקיים בשנת 29 לפנה"ס. הם צעדו אזוקים בשרשראות הזהב שהקשו עליהם את ההליכה. אוקטביאנוס נתן את שלושת האחים ל[[אוקטביה]] אשתו של אביהם לשעבר. והם גדלו במשק ביתה.
בשנת 31 לפנה"ס נוצחו אנטוניוס וקלאופטרה ב[[קרב אקטיום]], הפסד שהיה תחילת הסוף. בסופו של דבר, בשנת 30 לפנה"ס, כבש אוקטביאנוס את אלכסנדריה ובאוגוסט של שנת 30 לפנה"ס התאבדו הוריו של תלמי. אחיו קיסריון נרצח על ידי אוקטביאנוס ותלמי, אחיו ואחותו נלקחו לרומא, שם השתתפו במצעד הניצחון שהתקיים בשנת 29 לפנה"ס. הם צעדו אזוקים בשרשראות הזהב שהקשו עליהם את ההליכה. אוקטביאנוס נתן את שלושת האחים ל[[אוקטביה]], אשתו לשעבר של אביהם, והם גדלו במשק ביתה.


לא ידוע מה עלה בגורלו של תלמי לאחר מכן. המקור היחיד הנוסף המזכיר אותו הוא דיו קסיוס המציין אותו ואת אחיו אלכסנדר הליוס כשהוא מספר על נישואיה של קלאופטרה סלנה, ובאותה עת הם היו כבר בין המתים. ייתכן וחלה ומת, ייתכן גם שאוקטביאנוס שחס על חייו בעת הכיבוש של אלכסנדריה, דאג להורגו מאוחר יותר כדי שלא יהווה איום בעת התבגרותו.
לא ידוע מה עלה בגורלו של תלמי לאחר מכן. המקור היחיד הנוסף המזכיר אותו הוא [[דיו קסיוס]], המציין אותו ואת אחיו אלכסנדר הליוס כשהוא מספר על נישואיה של קלאופטרה סלנה, ובאותה עת הם היו כבר בין המתים. ייתכן וחלה ומת, ייתכן גם שאוקטביאנוס, שחס על חייו בעת הכיבוש של אלכסנדריה, דאג להורגו מאוחר יותר כדי שלא יהווה איום בעת התבגרותו.


==הערות שוליים==
==הערות שוליים==

גרסה מ־16:41, 16 בינואר 2014

תלמי פילדלפוס (ביוונית Πτολεμαῖος ὁ Φιλάδελφος, שמשמעותו היא "תלמי אוהב האחים"; נולד בסוף בשנת 36 לפנה"ס, מת כנראה בין השנים 26-29 לפנה"ס) היה נסיך מבית תלמי ובנם הצעיר של קלאופטרה השביעית מלכת מצרים והמצביא הרומי מרקוס אנטוניוס. מוצאו היה הלניסטי וגם רומי. הוא נולד באלכסנדריה וחי שם עד לכיבושה של אלכסנדריה בשנת 30 לפנה"ס.

משפחתו

אמו הייתה קלאופטרה השביעית, השליטה האחרונה של מצרים התלמיית. לאחר מותה הפכה מצרים להיות פרובינקיה רומית. אביו היה מרקוס אנטוניוס, מצביא ומדינאי רומאי, מתומכיו החשובים של יוליוס קיסר וחבר בטריאומווירט השני.

  • קיסריון - אחיו למחצה (אביו היה יוליוס קיסר), נולד ב-47 לפנה"ס. בגיל 4 הוכתר למלך תלמי החמישה עשר לצידה של אמו.
  • קלאופטרה סלנה השנייה - אחותו, נולדה בשנת 40 לפנה"ס.
  • אלכסנדר הליוס - אחיה התאום של קלאופטרה סלנה, נולד בשנת 40 לפנה"ס.

בנוסף, היו לאביו ילדים נוספים מנשותיו הקודמות.

ביוגרפיה

אלכסנדר נולד מרומן האהבים של הוריו באנטיוכיה שבסוריה. לאחר מספר שנים בהם הוריו לא היו בקשר, הם חזרו ונפגשו בשנת 37 לפנה"ס באנטיוכיה לאחר שאנטוניוס הזמין אותה לשם כדי לקבל ממנה סיוע למלחמתו בפרתים. בעקבות המפגש הם חידשו את הקשר ביניהם ובעקבות כך העביר אנטוניוס לקלאופטרה השביעית נחלות שונות. לקראת סוף החורף הייתה קלאופטרה בהריון עם תלמי פילדלפוס.[1] אנטוניוס יצא לקרב באימפריה הפרתית ובמסעו השני נגדם הצליח לכבוש את ארמניה. את מצעד הניצחון קיים בשנת 34 לפנה"ס באלכסנדריה, במסגרתו, בהיותו בן שנתיים, הוכתר תלמי פילדלפוס לשליט פניקיה, סוריה עד נהר הפרת וקיליקיה.[2]

בשנת 31 לפנה"ס נוצחו אנטוניוס וקלאופטרה בקרב אקטיום, הפסד שהיה תחילת הסוף. בסופו של דבר, בשנת 30 לפנה"ס, כבש אוקטביאנוס את אלכסנדריה ובאוגוסט של שנת 30 לפנה"ס התאבדו הוריו של תלמי. אחיו קיסריון נרצח על ידי אוקטביאנוס ותלמי, אחיו ואחותו נלקחו לרומא, שם השתתפו במצעד הניצחון שהתקיים בשנת 29 לפנה"ס. הם צעדו אזוקים בשרשראות הזהב שהקשו עליהם את ההליכה. אוקטביאנוס נתן את שלושת האחים לאוקטביה, אשתו לשעבר של אביהם, והם גדלו במשק ביתה.

לא ידוע מה עלה בגורלו של תלמי לאחר מכן. המקור היחיד הנוסף המזכיר אותו הוא דיו קסיוס, המציין אותו ואת אחיו אלכסנדר הליוס כשהוא מספר על נישואיה של קלאופטרה סלנה, ובאותה עת הם היו כבר בין המתים. ייתכן וחלה ומת, ייתכן גם שאוקטביאנוס, שחס על חייו בעת הכיבוש של אלכסנדריה, דאג להורגו מאוחר יותר כדי שלא יהווה איום בעת התבגרותו.

הערות שוליים

  1. ^ Adrian Goldsworthy, Antony and Cleopatra, Yale University Press, 2010, p. 597-598
  2. ^ דוד גולן, תולדות העולם ההלניסטי, עמ' 781