וולוז'ין – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
ניצב (שיחה | תרומות)
ניצב (שיחה | תרומות)
שורה 24: שורה 24:
==סקירה כללית==
==סקירה כללית==


העיירה ממוקמת על אם הדרך שבין [[וילנה]] ל[[מינסק]]. היא מחולקת לשני חלקים: "השכונה התחתית" לאורך הנהר, ו"השכונה העילית" ההררית. רוב בתיה בתי עץ, ובמרכזה הכיכר הראשית המרשימה הנקראת "כיכר העיר" ובאמצעה נשתמרו שרידי מבנים מהמאה ה -12, הכוללים מגדל פעמון, ארמון, ומנזר. שאר מבני העיירה הם מהמאה ה-19.
העיירה ממוקמת על אם הדרך שבין [[וילנה]] ל[[מינסק]]. היא מחולקת לשני חלקים: "השכונה התחתית" לאורך הנחל העובר בה הקרוי בשם "וולוז'ינקא", ו"השכונה העילית" ההררית. רוב בתיה בתי עץ, ובמרכזה הכיכר הראשית המרשימה הנקראת "כיכר העיר" ובאמצעה נשתמרו שרידי מבנים מהמאה ה -12, הכוללים מגדל פעמון, ארמון, ומנזר. שאר מבני העיירה הם מהמאה ה-19.


נכון ל-[[1995]] בעיירה וולוז'ין יש 11,500 תושבים.
נכון ל-[[1995]] בעיירה וולוז'ין יש 11,500 תושבים.



==היסטוריה של העיירה==
==היסטוריה של העיירה==

גרסה מ־18:09, 16 ביולי 2015


שגיאות פרמטריות בתבנית:עיר

פרמטרים ריקים [ כתובית, נפה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים [ מחוז, שנת אוכלוסייה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

וולוז'ין
Валожын
סמל וולוז'ין
סמל וולוז'ין
דגל וולוז'ין
דגל וולוז'ין
דגל וולוז'ין
מדינה בלארוסבלארוס בלארוס
תאריך ייסוד המאה החמש עשרה
שטח 7.6832 קמ"ר
גובה 203 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיירה 11,400 (1 בינואר 2024)
קואורדינטות 54°5′N 26°31′E / 54.083°N 26.517°E / 54.083; 26.517
אזור זמן UTC +2
http://volozhin.gov.by/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אנדרטה לזכר יהודי וולוז'ין, בבית הקברות בקריית שאול

וולוז'יןכתיב בלארוסי: Валожын; בכתיב רוסי: Воложин; בכתיב יידי: וואָלאָזשין) היא עיירה המשמשת מרכז אזורי במחוז מינסק בבלארוס. מיקומה של וולוז'ין הוא 54°5 צפון 26°31 מזרח, והיא נמצאת 75 ק"מ מצפון-מערב למינסק.

סקירה כללית

העיירה ממוקמת על אם הדרך שבין וילנה למינסק. היא מחולקת לשני חלקים: "השכונה התחתית" לאורך הנחל העובר בה הקרוי בשם "וולוז'ינקא", ו"השכונה העילית" ההררית. רוב בתיה בתי עץ, ובמרכזה הכיכר הראשית המרשימה הנקראת "כיכר העיר" ובאמצעה נשתמרו שרידי מבנים מהמאה ה -12, הכוללים מגדל פעמון, ארמון, ומנזר. שאר מבני העיירה הם מהמאה ה-19.

נכון ל-1995 בעיירה וולוז'ין יש 11,500 תושבים.

היסטוריה של העיירה

וולוז'ין נוסדה בסביבות המאה החמש עשרה על ידי הגראף טישקביץ (Tyszkiewicz) כעיר פרטית שנשארה בבעלות צאצאיו עד המאה ה-20. העיירה הייתה ידועה באדמתה הפוריה, המתאימה לגידול פשתן, כמו כן היו בה שטחי מרעה רבים ובה גדלו סוסים ובקר. בשנת 1681 הוקם בה מנזר ומכללה נוצרית. בשנת 1839 הקים בה אחד מצאצאי הגראף שמשל בה פארק ציבורי גדול ובו גן חיות לאורך גדת נחל וולוז'ינקה העובר בה.

שלוש שריפות כילו את העיר התחתית, הבנויה כולה מבתי עץ, בשנת 1815, 1880 ו1886 ובכל פעם נבנתה מחדש.

מפאת מיקומה האסטרטגי, נכבשה וולוז'ין על ידי הצבא הרוסי במהלך מלחמת העולם הראשונה, ולמרות שרוב תושביה הורשו להישאר בחלקיה הכבושים של העיירה, העדיפו רוב התושבים לעזבה מפחד ההפצצות. בשנת 1919 נטל הצבא הפולני את האחריות על המקום,ומירר את חייהם של תושביה היהודים, וכך נולד הרעיון של ארגון ההגנה העצמית של יהודי העיירה.

היהודים בעיירה

העיירה הייתה בעלת אוכלוסייה מעורבת של יהודים ולא יהודים, אך התפרסמה בזכות ישיבת עץ חיים (המוכרת יותר בשם ישיבת וולוז'ין). שהיתה הישיבה הראשונה מסוגה בעולם, הישיבה הוקמה בשנת 1807 על ידי רבי חיים מוולוז'ין, רב ובעל מפעל טקסטיל, בנו של הרב יצחק בן חיים, פרנס הקהילה, ובגיבוי מלא ובסיוע של הגראף המושל.

תלמידי הישיבה שימשו מקור פרנסה משמעותי עבור תושבי העיירה. מספרם הרב של התלמידים לא אפשר את המשך מנהג אכילת ה'ימים', שבמסגרתו התנדבו בעלי הבתים להאכיל את בחורי המקום. תחת זאת, גייסה הישיבה כספים בין היהודים במזרח אירופה כדי לשכור חדרים אצל התושבים היהודים בעיירה, עבור התלמידים. המשכירים דאגו גם להכנת ארוחות עבור התלמידים שגרו בביתם.

בתוך כמה עשרות שנים נולדו כמה ישיבות באותה המתכונת, אך ישיבה זו נסגרה בהוראת השלטונות הרוסים בשנת 1892, עקב סירוב ראש הישיבה דאז, הנצי"ב מוולוז'ין, להורות על לימודי חול בישיבה.

מלחמת העולם השניה

ב-17 בספטמבר 1939, ביומה הראשון של הפלישה הסובייטית לפולין, נכבשה וולוז'ין על ידי הצבא האדום וסופחה לבלארוס. עם ניצחון הצבא הגרמני על רוסיה, ב -25 ביולי 1941 מינו הגרמנים מועצה חדשה לעיר, וכראש העיר מינו את סטניסלב טורצקי, חבר המפלגה הפולנית לאומית הידועה באנטישמיותה. כבר ביום השני שלו כראש העיר, הורה על מעצרו של רופא העיירה היהודי ובתו, ועוד עשרה יהודים, שהוכו ונורו באכזריות. באוגוסט 1941, הייתה האקציה הנאצית הראשונה בוולוז'ין בה נשלחו כ-3500 איש מתושביה היהודים של העיר לגטו סמוך יחד עם יהודים מהערים השכנות ווישינב, ואולשן ועוד.

ב-10 במאי 1942 הייתה האקציה השנייה, בה נרצחו רוב יהודי וולוז'ין, ויום זה נהיה ליום האזכרה השנתי של יהודי וולוז'ין.

ב -5 ביולי 1944, נכבשה וולוז'ין מחדש על ידי הכוחות של החזית הבלארוסית אך כמה מן היהודים ששרדו וחזרו אליה נרצחו על ידי תושבי העיר המקומיים.

לקריאה נוספת

  • א.לאוני וולוז'ין: ספרה של העיר ושל ישיבת עץ חיים, תל אביב תש"ל.

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא יישובים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.