נטע ארז

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נטע ארז
פרופ' נטע ארז, 2019
פרופ' נטע ארז, 2019
לידה 21 באוגוסט 1971 (בת 52)
נס ציונה
מדינה ישראל
השכלה
עיסוק פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל אביב
מעסיק אוניברסיטת תל אביב, UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, אוניברסיטת תל אביב עריכת הנתון בוויקינתונים
תפקיד ראש החוג לפתולוגיה, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב.
http://netaerez.tau.ac.il/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נטע ארז (נולדה ב-21 באוגוסט 1971) היא חוקרת סרטן ישראלית ופרופסור מן המניין באוניברסיטת תל אביב.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נטע ארז נולדה וגדלה בנס ציונה. לאחר שירותה בצה"ל כקצינת חינוך, החלה ב-1992 את לימודיה במדעי בעלי החיים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. סיימה בהצטיינות תואר ראשון בשנת 1995, והמשיכה לתואר שני בביולוגיה במכון ויצמן למדע, וגם אותו סיימה בהצטיינות בשנת 1997. את עבודת הדוקטורט שלה, שעסקה בגן p53, עשתה במחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא בהנחייתם של ורדה רוטר והאימונולוג ירון כהן.

לאחר סיום הדוקטורט יצאה ב-2005 לפוסט-דוקטורט בארצות הברית, באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו.

קריירה ומחקר[עריכת קוד מקור | עריכה]

כשחזרה לישראל ב-2010 התקבלה ארז כחברת סגל אקדמי בכיר, והקימה מעבדה לחקר ביולוגיה של גידולים סרטניים בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב[1].

ארז חוקרת את הקשר בין דלקת לסרטן. בעוד דלקת אקוטית היא תגובה הגנתית של מערכת החיסון המופעלת כנגד נזק שנגרם לרקמות הגוף, ותפקידה למנוע המשך נזק, לסלק את התאים המתים והרקמות שנפגעו, ולאתחל את תהליך ההחלמה - כאשר דלקת הופכת כרונית היא מגדילה את הסיכוי להתפתחות סרטן. מצד שני, דלקת יכולה להיות אירוע שניוני בהתפתחות סרטן. כלומר, אם כתוצאה ממוטציה ממאירה תא מתחיל להתחלק בצורה בלתי מבוקרת ובכך גורם נזק רקמתי, התגובה הדלקתית לנזק תגרום להתקדמות הסרטן. מאפייני דלקת נמצאים בכל הגידולים הסרטניים. מחקריה של ארז עוסקים בגורמים בסביבה הדלקתית המאפשרים התפתחות של גידולים. דוגמה לכך היא אנגיוגנזה - התהליך של יצירת כלי דם חדשים מתוך כלי הדם הקיימים. באופן נורמלי, תהליך זה מתרחש רק במהלך ההתפתחות או כחלק מריפוי פצע. יצירת כלי דם היא הכרחית להתפתחות של גידולים, כיוון שללא כלי דם המספקים חמצן וחומרי תזונה הכרחיים אחרים, גידולים לא יוכלו לצמוח מעבר ל-1–2 מילימטר, משום שאז התאים שבמרכז הגידול מרוחקים מדי מכדי לקבל אספקת חמצן, ומתים מוות נקרוטי. מתברר כי תאים במערכת החיסונית המגויסים למיקרו-סביבה של הגידול מפרישים חומרים מעודדי-אנגיוגנזה, ובכך התגובה הדלקתית נרתמת לעידוד צמיחת הגידול.

ארז עוסקת בחקר תפקידם של תאים במיקרו-סביבה של הגידול ובמסלולי תקשורת מולקולריים ביניהם, בשלבים השונים של התפתחות סרטן - החל מהשלבים הראשונים ועד התפתחות גרורות. מחקריה מתמקדים באפיון פעילותם של פיברובלסטים קשורי-סרטן (Cancer Associated Fibroblasts) בהתפתחות והתקדמות סרטן שד, ובתפקידם של אסטרוציטים בהתפתחות גרורות מלנומה למוח[2][3].

בשנת 2020 זכתה בפרס "מנטורינג במדע" מטעם קבוצת Nature Science, הבית של כתב העת Nature[4]

פרופ׳ ארז היא סגנית הנשיא של הארגון הישראלי לחקר הסרטן[5], וחברת הוועד המנהל של הארגון לחקר גרורות (MRS, Metastasis Research Society (אנ'))[6].

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארז נשואה לרוברט הופמן, רופא משפחה, ואם לשני ילדים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]