לדלג לתוכן

פלניגל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפלניגל
פלניגל צר-חוטם
פלניגל צר-חוטם
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
תת־מחלקה: כיסאים
סדרה: טורפי כיס
משפחה: נמיות כיס
תת־משפחה: דונרטים
שבט: פלניגלים
סוג: פלניגל
מינים

5

שם מדעי
Planigale
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פּלָניגָל (שם מדעי: Planigale – מילולית: "סמור שטוח") הוא סוג של טורף כיס זעיר דמוי חדף ממשפחת נמיות הכיס הכולל 5 מינים החיים במדבריות ובסוואנות של יבשת אוסטרליה וביערות הדרומיים של גינאה החדשה. הפלניגל הוא סוג יחיד בשבט הפלניגלים (Planigalini). זהו אחד הסוגים הקטנים ביותר בתת-מחלקת הכיסאים, ואחד ממיניו מחזיק בתואר הכיסאי הקטן בעולם.

הפלניגל הוא יונק זעיר וגוצי אשר מתאפיין בגולגולת פחוסה ושטוחה אשר אידיאלית לחיטוט בנקיקים וחריצים צרים באדמה. חוטמו מחודד כאצל טורפי כיס רבים ומשמש אותו לחיטוט בפסולת, בחול ובאדמה. הפרווה שלו קצרה וחלקה בדומה לעכבר, ואינה זיפית וקוצנית כאצל מינים אחרים. צבע הפרווה משתנה מחום זיתני לאפור או צהבהב. לפלניגל זנב ארוך ודקיק, רגליים קטנטנות ואוזניים קצרות ומשולשות. אורך הגוף של מיני הפלניגל נע בין 5 ל-10 ס"מ בלבד, ומשקלם 5–15 גרם.

מיני הפלניגל תופסים מספר סוגי בתי גידול, בין השאר מדבריות, סוואנות גשומות וצחיחות, שטחי מרעה, יערות וחופים. הם פעילים בעיקר על הקרקע, אך יכולים לטפס בנקל על עצים במקרה הצורך תודות לטפריהם ולרפידות הדביקיות בכפות הרגליים. הפלניגל הוא פעיל לילה, ואת שעות היום הוא מבלה במנוחה בסדקים באדמה, מתחת לשורשי עצים או בגושי עשב צפוף; לעיתים הוא בונה לעצמו קן מדשא.

חרף מידות גופו הזעירות, הפלניגל חזק ועיקש ומסוגל להכניע טרף אשר שווה לגודלו; התזונה שלו כוללת תולעים, חרקים (במיוחד חגבאים), פרוקי-רגליים, חסרי חוליות, וחולייתנים קטנים כדוגמת לטאות ומיני עכברים קטנים. הפלניגל צורך מדי יום כמות מזון עד כדי משקל גופו. מלבד נחשים וטורפי כיס גדולים אחרים, האויבים העיקריים של הפלניגל הם מינים פולשים שהובאו על ידי האדם ליבשת אוסטרליה - במיוחד חתול הבית והשועל האדום.

נקבת הפלניגל פורייה לאורך השנה, ובהתאם לכך היא עשויה להמליט מספר פעמים מדי שנה. לאחר תקופת הריון של 20 ימים, הנקבה ממליטה 4–12 וולדות זעירים - מספר משתנה בין המינים בהתאם למספר הפטמות. הם מבלים את השבועות הראשונים לחייהם בכיס המדומה של האם אשר מהווה למעשה קפל עור סמוך לפטמות. הפלניגלים הופכים לעצמאיים בגיל 3 חודשים, ומגיעים לבגרות תוך פחות משנה. תוחלת החיים המקסימלית של הסוג בטבע היא כשנתיים, אולם בשבי הם עשויים להגיע עד לגיל חמש שנים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פלניגל בוויקישיתוף