לדלג לתוכן

קלאופטרה השלישית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קלאופטרה השלישית
Κλεοπάτρα
לידה סביבות 161 לפנה"ס
פטירה 101 לפנה"ס
בן או בת זוג תלמי השמיני עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קלאופטרה השלישיתיוונית: Κλεοπάτρα;‏ 161 לפנה"ס - 101 לפנה"ס) הייתה מלכת מצרים בין השנים 142 לפנה"ס - 101 לפנה"ס. השם קלאופטרה פירושו ביוונית "תהילת האב".

קלאופטרה השלישית כונתה בשם "קלאופטרה אאורגטיס" בכתובות המתייחסות לה ולבעלה תלמי השמיני, או לבנה הצעיר תלמי העשירי; וכן כונתה בשם "קלאופטרה פילמטור סוטירה" בכתובות המתייחסות לה ולבנה הבכור תלמי התשיעי. סטרבו כינה אותה "קלאופטרה קוקה"[1].

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קלאופטרה השלישית הייתה בתם של מלכי מצרים תלמי השישי וקלאופטרה השנייה. דודה של קלאופטרה, תלמי השמיני מלך על מצרים לצד הוריה בין השנים 170 לפנה"ס - 164 לפנה"ס. בשנת 164 לפנה"ס גירש ממצרים את הוריה, אולם אולץ לוותר על כיסאו זמן קצר לאחר מכן. הוריה של קלאופטרה השלישית שבו למלוך ומלכו על מצרים עד שנת 145 לפנה"ס. בתקופת כהונה שנייה זו נולדה קלאופטרה השלישית, בשנת 161 לפנה"ס. לקלאופטרה השלישית היוו שלושה אחים - תלמי אאופטור, קלאופטרה תאה וברניקה.

לאחר מות אביה – תלמי השישי, דודה – תלמי השמיני שב למלוך על מצרים, ונשא לאישה את אמהּ של קלאופטרה השלישית בשנת 145 לפנה"ס. בשנת 142 לפנה"ס נשא תלמי השמיני את קלאופטרה השלישית לאישה.

בשנת 131 לפנה"ס מרדה קלאופטרה השנייה (האם) נגד שלטון תלמי השמיני, וקלאופטרה השלישית נמלטה לקפריסין יחד עם בעלה. הם שבו לאלכסנדריה בשנת 127 לפנה"ס, ובשנת 124 לפנה"ס שבו לשלוט במצרים לצד אמהּ.

תגליף המתאר את קלאופטרה השלישית, קלאופטרה השנייה ותלמי השמיני לפני האל המצרי הורוס. (משמאל לימין)

לאחר מות תלמי השמיני בשנת 116 לפנה"ס, שלטה קלאופטרה השלישית לצד אמהּ ולצד בנה תלמי התשיעי.

בשנת 107 לפנה"ס גירשה קלאופטרה השלישית את תלמי התשיעי מאלכסנדריה, והעניקה את כיסאו לאחיו הצעיר - תלמי העשירי. כאשר תלמי התשיעי, מושל קפריסין, פלש לארץ ישראל בשנת 103 וניסה לכבוש את עכו, ציפורי ושיחין, שלחה קלאופטרה השלישית כוח צבאי בראשות שני מצביאים יהודיים לסייע לאלכסנדר ינאי, וגם בשל החשש שבנה ירחיב את שלטונו על חשבונה. לאחר שהביסה אותו, היה נראה שהיא נמלכה בדעתה להעביר את ארץ ישראל לתחום שלטונה. בסופו של דבר השכנוע של מצביאה היהודי, וגם הקשיים הצבאיים והמדיניים שהיו עלולים להתעורר בכיבוש זה, שכנעו אותה לוותר על כך.

היא שלטה לצד בנה שש שנים נוספות, עד שתלמי העשירי הורה על רציחתה, בשנת 101 לפנה"ס.

לקלאופטרה השלישית ולתלמי השמיני היו חמישה ילדים:

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קלאופטרה השלישית בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]