קלייטון כריסטנסן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קלייטון כריסטנסן
Clayton Christensen
כריסטנסן בפורום הכלכלי העולמי בשנת 2013
כריסטנסן בפורום הכלכלי העולמי בשנת 2013
לידה 6 באפריל 1952
סולט לייק סיטי, יוטה, ארצות הברית
פטירה 23 בינואר 2020 (בגיל 67)
בוסטון, מסצ'וסטס, ארצות הברית
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ידוע בשל חדשנות משבשת
הדילמה של המחדש[1]
השכלה אוניברסיטת בריגהאם יאנג (B.A.)
אוניברסיטת אוקספורד (M.Phil.)
אוניברסיטת הרווארד (MBA, DBA)
מעסיק אוניברסיטת הרווארד עריכת הנתון בוויקינתונים
השקפה דתית כנסיית ישוע המשיח של קדושי אחרית הימים עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 5 עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
www.claytonchristensen.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קלייטון מגליבי כריסטנסן (בשם מלא באנגלית: Clayton Magleby Christensen;‏ 6 באפריל 195223 בינואר 2020) היה יועץ אקדמי ועסקי אמריקני, שפיתח את התאוריה של "חדשנות משבשת", שהוצגה לראשונה בספרו "הדילמה של המחדש" מ-1997. הרעיון של חדשנות משבשת הוכתר כרעיון העסקי המשפיע ביותר של ראשית המאה ה-21, והוביל את מגזין "האקונומיסט" למנות את כריסטנסן "הוגה הניהול המשפיע ביותר בתקופתו". כריסטנסן כיהן כפרופסור למנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד. כמו כן, היה מנהיג וסופר בכנסיית ישוע המשיח של קדושי אחרית הימים (LDS).

כריסטנסן היה גם מייסד ושותף של חברת רוז פארק יועצים, חברת הון סיכון וחברת ייעוץ השקעות המתמחה בחדשנות.

קורות חייו והשכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קלייטון כריסטנסן נולד ב־6 באפריל 1952 בסולט לייק סיטי שביוטה, השני מבין שמונה ילדים שנולד לרוברט מ' כריסטנסן (1926–1976) ואשתו ורדה מיי כריסטנסן (1922–2004). הוא גדל בשכונת רוז פארק בסולט לייק סיטי ולמד בבית הספר התיכון וסט, שם היה נשיא מועצת הסטודנטים. כריסטנסן ואחיו גודלו כחברי כנסיית ישוע המשיח של קדושי אחרית הימים. כריסטנסן היה שחקן כדורסל מושבע, ובהמשך הפך לשחקן מרכזי בקבוצת הכדורסל באוניברסיטת אוקספורד.

לאחר שסיים את לימודיו בתיכון בשנת 1970, למד באוניברסיטת בריגהאם יאנג (BYU). בזמן לימודיו באוניברסיטה, יצא לחופשה של שנתיים משנת 1971 עד 1973 כדי להתנדב כמיסיונר במשרה מלאה של כנסיית LDS. הוטל עליו לשרת בקוריאה הדרומית והוא היה לדובר שוטף של קוריאנית. כריסטנסן חזר ל-BYU לאחר שסיים את שירותו המיסיונרי, ובשנת 1975 סיים את לימודי התואר הראשון בכלכלה בהצטיינות. עם סיום לימודיו זכה במלגת רודס ובמשך שנתיים למד כלכלה יישומית באוקספורד, וקיבל תואר M.Phil בשנת 1977. כריסטנסן שב לארצות הברית ולמד לתואר שני במנהל עסקים בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת הווארד (HBS), בו זכה בהצטיינות יתרה בשנת 1979.

קריירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר שקיבל תואר שני במנהל עסקים בשנת 1979, החל כריסטנסן לעבוד בקבוצת הייעוץ של בוסטון (BCG) כיועץ ומנהל פרויקטים. בשנת 1982 נקרא עמית הבית הלבן ונטל חופשה של שנה אחת מ-BCG לעבודה בוושינגטון הבירה כעוזרו של מזכיר התחבורה האמריקני.

בשנת 1984 הקים הוא ומספר פרופסורים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס חברת קרמיקה מתקדמת בשם Ceramics Process Systems Corporation (הידועה כיום בשם CPS Technologies). כריסטנסן כיהן כנשיא ומנכ"ל שלה בסוף שנות השמונים, ואז החליט לעזוב את החברה ולהפוך לפרופסור באוניברסיטה. הוא חזר להרווארד ללימודי דוקטורט בעסקים, וקיבל תואר דוקטור למנהל עסקים בשנת 1992. לאחר סיום הדוקטורט הצטרף לפקולטה HBS וקבע שיא בכך שהשיג את דרגת הפרופסור בשש שנים בלבד.

בשנת 2000 הקים את חברת Innosight LLC, חברת ייעוץ והדרכה. בשנת 2005, יחד עם עמיתיו לחברת Innosight, הוא השיק את Innosight Ventures, חברת מיזמים המתמקדת בהשקעה בדרום אסיה, דרום מזרח אסיה ומזרח אסיה. בשנת 2007 הקים את חברת רוז פארק אדוויסס LLC (על שם השכונה בסולט לייק סיטי בה גדל), חברת השקעות המיישמת את המחקר שלו כאסטרטגיית השקעה.

הוא כיהן בדירקטוריון של טאטא שירותי ייעוץ, פרנקלין קובי וקרן בקט לחירות דתית. הוא כיהן גם תקופה מסוימת במערכת העיתון של חדשות דזרט.

ב-HBS הוא לימד קורס בחירה בשם "בנייה וקיימות של חברה מצליחה", המלמד כיצד לבנות ולנהל חברה מתמשכת, מצליחה או לשנות ארגון קיים, לימד גם ברבות מתוכניות החינוך הניהולי של מוסדות החינוך.

דרגת פרופסור מן המניין הוענקה לכריסטנסן עם כהונתו בשנת 1998, והחזיק בשמונה תוארי דוקטור לשם כבוד ופרופסור לראשות כבוד באוניברסיטת Tsinghua בטייוואן.

כריסטנסן כתב עשרה ספרים שהיו לרבי-מכר, כולל ספרו "הדילמה של המחדש" (1997) שקיבל פרס בינלאומי על ספר העסקים הטוב ביותר של השנה. אחד המושגים העיקריים המתוארים בספר זה הוא גם המפורסם ביותר שלו: חדשנות משבשת. על פי הנתונים של גוגל טרנדס העניין במושג זה גדל מאוד עם הזמן מאז 2004. עם זאת, עקב פרשנות שגויה מתמדת, כריסטנסן כתב לעיתים קרובות מאמרים בניסיון להסביר את המושג עוד יותר.

חלק מספריו האחרים מתמקדים בתעשיות ספציפיות ודנים בנושאים חברתיים כמו חינוך וטיפול בריאותי. הספר כיתה משובשת (2008) בוחן את גורמי השורש לסיבות לכך שבתי ספר נאבקים ומציעים פתרונות, ואילו המרשם לחדשנים (2009) בוחן כיצד לתקן את מערכת הבריאות האמריקאית. שני הספרים האחרונים זכו בפרסים רבים כספרים הטובים ביותר בנושא חינוך ובריאות בשנות הפרסום שלהם. מרשם לחדשנים זכה גם בפרס ג'יימס א. המילטון לשנת 2010 על ידי מנהלי המכללה לבריאות.

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

כריסטנסן התגורר בבלמונט, מסצ'וסטס, עם אשתו, כריסטין, לה נישא בשנת 1976. נולדו להם חמישה ילדים.

הוא כיהן במספר תפקידים ניהוליים בכנסיית LDS, כולל כשטח שבעים בין 2002 ל-2009, יועץ בנשיאות הכנסייה מסצ'וסטס בוסטון, וכבישוף. ספרו, כוחם של המיסיונרים היומיומיים, היה יצירה מובילה בכנסיית LDS על האופן בו כל האנשים היו יכולים להיות מעורבים בשיתוף הבשורה ללא קשר לעמדתם בכנסייה. הוא היה גם שותף מאחורי יצירתו "לכל הקדושים", ספר מאת קריסטן סמית דיילי על תולדות כנסיית LDS בניו אינגלנד, שיצא לאור בשנת 2012 ולו כתב כריסטנסן את הפתיח.

בפברואר 2010 הודיע כריסטנסן כי הוא אובחן כחולה בלימפומה זקיקית. ביולי 2010 הוא לקה בשבץ איסכמי. בשנת 2011 פרסם כריסטנסן שני ספרים: האוניברסיטה החדשנית ו-DNA של המחדשים (Harvard Business Press). לאחרונה כריסטנסן התמקד ביישום רעיונותיו לחידושים חברתיים הכוללים שירותי בריאות ופיתוח באפריקה.

כריסטנסן לקה בלוקמיה ונפטר ב־23 בינואר 2020, בן 67, עקב סיבוכים ממחלת הסרטן.

ביבליוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאמרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • כריסטנסן, קלייטון מ '(1997). הדילמה של המחדש: כאשר טכנולוגיות חדשות גורמות לחברות נהדרות להיכשל. בוסטון, מסצ'וסטס, ארצות הברית: בית הספר למנהל עסקים של הרווארד.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .; (Raynor, Michael E. 2003), הפתרון של המחדש: יצירה ושמירת צמיחה מוצלחת, בוסטון, מסצ'וסטס, ארצות הברית: בית הספר למנהל עסקים של הרווארד. הספר תורגם לעברית על ידי הדי פרן ויצא בהוצאת אופוס, 2006.
  • כריסטנסן, קלייטון מ '(2003), חדשנות והמנכ"ל, בוסטון, מסצ'וסטס, ארצות הברית: בית הספר למנהל עסקים של הרווארד. תוכנן ככלי מעשי לסייע למנהלים.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .; אנתוני, סקוט ד .; (Roth, Erik A. 2004), שימוש בתאוריות של חדשנות כדי לחזות שינוי בתעשייה, בוסטון, מסצ'וסטס, ארצות הברית:בית הספר למנהל עסקים של הרווארד.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .;(Horn, Michael 2008), כיתה משובשת: עד כמה חדשנות משבשת תשנה את הדרך בה העולם לומד, ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית: McGraw-Hill.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .; גרוסמן, ג'רום ח .;(Hwang, Jason 2008), המרשם של המחדש: פתרון משבש לטיפול בבריאות, ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית: McGraw-Hill.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .; (Eyring, Henry J. 2011), האוניברסיטה החדשנית: שינוי ה-DNA של ההשכלה הגבוהה, ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית: ג'ון ווילי ובניו.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .; אלוורת ', ג'יימס; דילון, קארן (2012), כיצד תמדוד את חייך ?, ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית: HarperBusiness.
  • כריסטנסן, קלייטון מ '(2013), כוחם של המיסיונרים היומיומיים, סולט לייק סיטי, יוטה, ארצות הברית: ספר דזרט, מה ואיך לחלוק את הבשורה.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .; דילון, קרן; הול, טאדי; דאנקן, דייוויד (2016), מתחרה נגד מזל, ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית: HarperBusiness, סיפור החדשנות ובחירת הלקוח.
  • כריסטנסן, קלייטון מ .; אוג'ומו, אפוסה; דילון, קארן (2019), פרדוקס השגשוג: כיצד חדשנות יכולה להרים אומות מתוך עוני, ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית: HarperBusiness, .

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]