וילהלם בוש
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
וילהלם בוּש (בגרמנית: Wilhelm Busch (15 באפריל 1832 - 9 בינואר 1908) היה צייר, משורר, סטיריקן ומאייר קריקטורות גרמני. נודע במיוחד סיפורו המאויר בחרוזים "מקס ומוריץ". בסגנון איוריו נחשב לאבי ה"קומיקס-סטריפ" של ימינו.
[עריכה] ביוגרפיה
בוש נולד בעיר וידנזאל שליד האנובר בגרמניה. הוא נשלח על ידי אביו ללמוד הנדסת מכונות, אך פנה לבסוף ללמוד ציור בדיסלדורף ולאחר מכן באנטוורפן ובמינכן.
נטייתו המקורית הייתה ציורי שמן, אך במהרה גילה כשרון גדול לאיורי קריקטורות, שאותן ליווה בחרוזים שנונים ומבדחים. כשרונו זה הביא אותו בגיל 27 להשתתף בקביעות בשבועון היתולי בשם "עלים מעופפים". מדי שבוע היה שולח למערכת העיתון את איוריו המשעשעים, מלווים בחרוזים עוקצניים ולגלגניים, אינו נרתע מביקורת חברתית ומשחיטת פרות קדושות.
[עריכה] יצירתו
סיפורו המפורסם ביותר של בוש, "מקס ומוריץ", פורסם אף הוא בהמשכים באותו שבועון. הסיפור, רווי הומור שחור, מתאר בחרוזים מלווים באיורים מבדחים את תעלוליהם של צמד נערים מרושעים המתעללים בבני כפרם. הסיפור הופיע כספר לראשונה בשנת 1865, תורגם מאז לשפות רבות והפך פופולרי ברחבי העולם כולו.
פרט ל"מקס ומוריץ", פרסם בוש עוד חרוזים מאוירים באותו שבועון בסגנון דומה, ביניהם: "הנס הוקביין, עורב ביש מזל" (1870), "הלנה האדוקה" (1872), "הקוף פיפס" (1879), "הצייר קלכסל" (1884).
בוש כתב גם מספר פואמות בסגנון דומה לסיפוריו המאוירים, אך בערוב ימיו התמקד בכתיבת שירים נטולי איורים ובעלי נימה רגשנית ונוגה יותר. כמו כן צייר בוש למעלה מאלף ציורי שמן שנמכרו רק לאחר מותו.
בוש מת בהרי הרץ בשנת 1908, בגיל 76.
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|

