מנורת שבת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המונח "יודנשטרן" מפנה לכאן. לערך העוסק בטלאי צהוב שאותו חויבו יהודים לענוד לאות קלון (בגרמנית: "Judenstern"), ראו הטלאי הצהוב.
מנורת שבת מרשימה עשויה כסף, לצד פמוטות השבת. יוהאן ולנטין שילר, 1650–1720, פרנקפורט דמיין. אוסף המוזיאון היהודי של ניו יורק
מנורת שבת מאוסף המוזיאון היהודי בשווייץ (אנ')

מנורת שבתגרמנית: Sabbatampel או Sabbatlampe; בצרפתית: Lampe de Chabbat), המכונה גם יוּדֶנשטֶרן[1] (בגרמנית: Judenstern = כוכב היהודים, או כוכב יהודי, על שם הצורה שיוצרים קני המנורה), היא מנורת שמן גדולה ובעלת זרועות, התלויה מהתקרה, אשר שימשה להאיר את שולחן ליל שבת בבית היהודי.

הדגם הקלאסי שהיה נפוץ מאוד במערב אירופה היה בעל מראה כוכב שנוצר מהקנים-זרבוביות שהחזיקו את הפתילות (דוגמאות שלו, עשויות פליז, מהמאות ה-18 וה-19 נפוצות למדי במוזיאונים יהודיים) ובתחתיתו כלי לקיבול השמן. חלק מהמנורות נתלו עם גלגלת שאיפשרה להעלות את המנורה לגובה החדר כדי שלא תהיה נגישה בשבת עצמה משום גזרת "שמא יטה".

במאה ה-21 משמשות מנורות שבת רבות כפריטי וינטאג', ויש שהן עוברות תהליך חישמול הכולל חיווט חשמלי והתקנת בתי מנורה לשימוש בנורה חשמלית.

מנורות עתיקות ומפורסמות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדגם העתיק ביותר של מנורת שבת המוכר כיום נמצא באוצרות קתדרלת (אנ') העיר ארפורט והוא מתוארך לסביבות שנת 1200. עותקים של הדגם מוצגים במוזיאון בית הכנסת הישן בארפורט ובקתדרלה. האיורים על הדגם והמבנה שלו מעידים על מוצאו היהודי. הדגם המוצג בקתדרלה משמש כיום ל"נר תמיד" (אנ') ולא ברור כיצד הגיע לשימושו הנוכחי בכנסייה נוצרית.

במוזיאון לונדון מוצגת מנורת שבת קטנה מעט מזו שבארפורט, המתוארכת למחצית השנייה של המאה ה-12. מנורה זו בעלת כוכב של שישה קנים וקערת שמן בקוטר של 18 ס"מ.

מנורות נוספות ידועות מהמאות הללו מערים באנגליה שבהן התקיימה קהילה יהודית לפני גירוש יהודי אנגליה. בהן מנורת נחושת המוצגת במוזיאון העיר (אנ') בריסטול. אין ודאות שכל המנורות המתאימות בצורתן שימשו בבתי יהודים וייתכן שחלקן לפחות שימשו למטרות דומות בקהילות נוצריות.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנורות שבת בעלות צורת כוכב (יודנשטרן) משמשות מוטיב מוכר בציורים של הווי יהודי מהתקופות הרלוונטיות. להלן דוגמאות אחדות (רובן משל מוריץ דניאל אופנהיים ששילב אותן בתמונות רבות שמציגות בתים יהודיים):

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנורת שבת בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ השם 'יודנשטרן' משמש גם לכינוי הטלאי הצהוב בעל צורת הכוכב (מגן דוד), אך הוא עדיין בשימוש עבור מנורת השבת, בעיקר בקטלוגים של יודאיקה לאספנות.