קמוב Ka-52

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קמוב Ka-52 ‏[1]
Камов Ка-52
מאפיינים כלליים
סוג מסוק קרב
קוד נאט"ו Hokum-B
ארץ ייצור רוסיהרוסיה רוסיה
יצרן קמוב
תקופת שירות 2008–הווה (כ־16 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
צוות 2
יחידות שיוצרו 170 עריכת הנתון בוויקינתונים
משתמש ראשי חיל האוויר הרוסי
משתמשים משניים
ממדים 
אורך 15.86 מטר
גובה 5.01 מטר
משקל מטען מרבי 2500 קילוגרם
משקל טעון 10,400 קילוגרם
משקל המראה מרבי 10,800 קילוגרם
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ביצועים 
מהירות שיוט 260 קמ"ש
מהירות מרבית 300 קמ"ש
קצב נסיקה 16 מטר/שנייה
טווח טיסה מרבי 460 קילומטר
סייג רום 5,500 מטר, גובה ריחוף מקסימלי 4,000 מטר
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
הנעה 
שני מנועי VK-2500 או VK-2500P בכוח של 2,400 כוחות סוס בהמראה.
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
תרשים


תרשים תצורות חימוש אפשריות לדגם הבסיסי של ה-Ka-52
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קמוב Ka-52רוסית: Камов Ка-52, באנגלית: Kamov Ka-52, קוד דיווח נאט"ו: Hokum-B, המכונה "אליגטור") הוא מסוק קרב וסיור רוסי מייצור חברת קמוב שפותח מדגם ה-Ka-50 החד מושבי. זהו הוא מסוק הקרב הקואקסיאלי היחיד בשירות מבצעי, וכמו קודמו הוא המסוק היחידי בשירות שכולל מערכת הפלטה לצוות המסוק. למסוק שתי גרסאות עיקריות, הגרסה הבסיסית Ka-52 שמיועדת לפעול ממתקנים יבשתיים ומשמש בעיקר את חיל האוויר במשימות סיור וסיוע אווירי קרוב, ומסוק ימי ה-Ka-52K המכונה "Катран"תעתיק עברי: קַטְרַן בעברית: קוצן נקוד) המיועד לפעול מספינות מלחמה.

פיתוח[עריכת קוד מקור | עריכה]

Ka-50[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – קמוב Ka-50

ה-Ka-50 פותח במקור כמסוק קרב קל לגישור יכולות שהיו בחסר במסוקים רוסים ולהתחרות ב-AH-64 אפאצ'י. לאחר מחקרים במכון קמוב הוחלט שמערכות האוטומציה הקיימות יכלו להחליף איש צוות אחד במסוק הקרב החדש ומערכת ההיגוי ובקרת הטיסה נועדו להקל על פעילות הטייס הבודד בנוסף תצורת הרוטור הקואקסיאלי הקנתה תכונות ניהוג ושליטה נוחות יותר יחסית למסוק טהור.

טייס בודד אפשר הקטנת השטח המיועד לצוות, הגדלת השריון ופישוט הציוד שלא היה צריך להיות כפול בשני תאים המותקנים אחד אחרי השני, כמו שהיה נהוג במסוקי קרב באותה התקופה.

תצורת הרוטור הקואקסיאלי המתאפיינת בשטח דיסקה גדול, הקנה למסוק מהירות מרבית גבוהה יותר יחסית למסוקים טהורים. כמו כן הזריזות של כלי הטיס בציר הסבסוב מנעה את הצורך בתותח היושב על גבי צריח, מה שאפשר התקנת תותח כבד יחסית למסוקי קרב.

בנוסף לכל החידושים הללו, המסוק נבדל מכל מסוק אחר בהיותו היחיד עם מערכת הפלטה לטייס.

עם זאת פיתוח המסוק התארך והתייקר ועם חוסר הבשלות של מערכת הנשק שלו, ובעיקר במהלך התפרקות ברית המועצות, לא הייתה יכולת לייצר את המסוק הזה והמיל מי-28 הועדף בגלל מחירו הנמוך יותר, ולכן ייצורו של ה-Ka-50 הוקטן ובסך הכל 15 יחידות של המסוק נכנסו לשירות בחיל האוויר הרוסי וראו פעילות מבצעית מוגבלת במהלך מלחמת צ'צ'ניה השנייה.

המסוק הדו-מושבי[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסוק הניסוי של ה-Ka-52. מספר זנב 061. ניתן לזהות את שני המכלולים האלקטרואופטיים. אחד (הגדול והעוצמתי יותר) בגג המסוק והשני בגחון. תצורה זאת לא עברה לדגם הסדרתי אבל היא הדגימה את עקרון העיצוב סביב למשימת סיור.

במהלך פיתוח ה-Ka-50 עלה הצורך בפיתוח מסוק דו מושבי למטרות אימון. בשביל לבצע שינויים מעטים ככל הניתן בתצורה ואיזון המסוק נבחרה תצורת תא טייס צד בצד. זה מנע תנועה של מרכז הכובד קדימה מדי, שכן שני הטייסים יושבים קרוב באותו המרחק ממרכז הכובד והזרוע שמשקלם מפעיל על המרכז קטנה יותר. עם זאת, זה דרש הקטנת המיגון לתא הטייס. ועדיין כלי הטיס היה ב-600 קילוגרם כבד יותר מקודמו ולכן ביצועיו היו נחותים יותר. יתרון נוסף של תצורה זאת היה הקטנת כמות הציוד בתא הטייס שכן שני הטייסים יכלו להשתמש באותם המכשירים בתא, מה שבתצורת תא טנדם היה דורש כפילות של מכשירים בין התאים.

תצורה זאת התגלתה כיעילה מאוד ולכן משימות מסוקי קרב נוספות החלו להתווסף לתצורות שונות. תצורות מוצעות של מסוקי קרב וסיור, קרב-לילה, ולוחמה ימית הוצעו במהלך פיתוחו.

תצורת הקרב וסיור החלו להעלות עניין והמסוק שיקף זאת. תצורה של תא צד בצד גם אפשרה שיתוף פעולה מיטבי במילוי משימה זאת שכן שני אנשי הצוות יכלו לבצע זיהוי ויזואלי ובעזרת האמצעים האלקטרואופטיים בצורה משותפת. כמו כן המסוק כלל שני מכלולי מצלמות אלקטרואופטיות שאפשרו לשני אנשי הצוות להסתכל על שני אזורים במקביל בנוסף על מכ"ם אוויר קרקע מתקדם. הטייס יכול לקרוא את תוואי השטח ולזהות איומים או אזורי עניין גם בלילה, ואיש הצוות השני יכול להתמקד בעזרת המצלמה השנייה באזור מסוים בשביל לקבל עליו מידע, או אף "לצבוע" את המטרה בעזרת המכ"ם והלייזר ולשתף את המטרה והכוונה אליה בין חברי המבנה. כמו כן זה אפשר למסוק להוות מעין מוצב פיקוד שיכול להכווין ולתמוך בכוחות מיוחדים.

מסוק Ka-50 ה-11 שיוצר (מספר זנב 061) הוסב לתצורה דו מושבית במהלך שנת 1995 ועד תחילת שנת 1996 ושימש כמסוק ניסוי לתוכנית הפיתוח. מסוק 061 הופיע לראשונה בסלון האווירי אירואינדיה בשנת 1996.

בגלל הקשיים הכלכליים של רוסיה במהלך שנות ה-90 ושנות ה-2000 המוקדמות, היה קיים רק מסוק ניסוי בודד לדגם זה. בשנת 2008 יוצרו שני מסוקי ניסוי נוספים לפרויקט. במסוקים אלה, כמו גם בדגם הסדרתי, מספר המכלולים האלקטרואופטיים צומצם לאחד. עם זאת בדגמים אלה ובמסוקים הסדרתיים הותקנו מנועים מדגם VK-2500 החזקים יותר.

בשנת 2011 החל ייצור סדרתי למסוקים אלה במקביל לתוכנית בחינה ממשלתית למסוק שהסתיימה בהצלחה באוקטובר 2012.

Ka-52K[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסוק Ka-52K מדגים את מגנוני קיפול הלהבים והכנפיים.

בשנת 2015 עלה לאוויר המסוק הראשון מדגם K המיועד לפעילות מספינות מלחמה. המסוק כלל להבים מתקפלים לאחסנה. כמו כן מכלול הכנפיים היה קטן יותר וכלל שתי תחנות חימוש במקום שלוש כמו בדגמי המסוקים של חיל האוויר, יחד עם מנגנון קיפול הכנף. עם זאת, המסוק כלל מערכת אלקרואופטית משופרת ויכולת לשאת טיל ההרמס שבתצורה הדו שלבית שלו יכול להגיע לטווח של 100 קילומטר. אם כי ההערכה שהמסוק לא יוכל להפעיל את הנשק הדו שלבי לבדו והדגם המבצעי יהיה חד שלבי ובעל טווח של 20 קילומטר. בשנת 2018 הוכרז שהמסוק יכול להפעיל את הטיל נגד ספינות Kh-35 זבזדה בעל טווח מבצעי של עד 300 קילומטר.

השבחה ל-Ka-52M[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2019 הוכרז כי למסוקי Ka-52 מתוכננת השבחה ועדכון מערכות בשירות חיל האוויר הרוסי. הדגם שסומן באות M יכלול שיפורים במערכות הנשק והאוויוניקה, אם כי הפרטים עדיין לא פורסמו. החוזה צפוי להיחתם בשנת 2020 והשדרוג צפוי להסתיים ב-2025.[2]

היסטוריה מבצעית[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמת האזרחים הסורית[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – המעורבות הרוסית במלחמת האזרחים בסוריה

החל ממרץ 2016 מספר מסוקי Ka-52 של חיל האוויר הרוסי הוצבו בבסיס חמיימים שבסוריה, כחלק מהכוח האווירי המשתתף במלחמת האזרחים הסורית. בדצמבר 2016 מסוקי Ka-52K של הצי הרוסי השתתפו במלחמה, אם כי לא ברור מהיכן הם טסו - מספינות הצי או ממתקן יבשתי כלשהו.

ב-7 במאי 2018 התרסק בסוריה מסוק Ka-52 של חיל האוויר. ההערכה היא שכשל טכני גרם להתרסקות למרות שייתכן שהמסוק הופל, אבל אף ארגון לא לקח על הפעולה אחריות.

הפלישה לאוקראינה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תמונה של התצוגה העילית של ה-Ka-52 היורה רקטות במהלך הפשיטה על שדה התעופה אנטונוב בהוסטומל במהלך הפלישה הרוסית לאוקראינה.
ערך מורחב – הפלישה הרוסית לאוקראינה

עם תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-24 בפברואר 2022 החלה "מכת הפתיחה" שקדמה לפלישת כוחות הקרקע הרוסיים, כללה תקיפה באמצעות מסוקי Ka-52 של שורת יעדים צבאיים ברחבי אוקראינה, כולל בעיר הבירה קייב וכן בערים אודסה, חרקוב, לבוב, דניפרו וערים נוספות. אחת התקיפות היותר מפורסמות היא התקיפה על שדה התעופה הוסטומל.

במהלך הפלישה הופלו לראשונה מספר מסוקי Ka-52.

ב-25 באוקטובר 2022 משרד ההגנה הבריטי פרסם בטוויטר כי מתחילת המלחמה ישנן לפחות 23 הפלות מאומתות של מסוקי Ka-52. נתון זה מהווה כמעט מחצית מכמות ההפלות של מסוקים רוסים במלחמה.[3] עדויות נוספות מחוות שכ-34 מסוקי Ka-52 הופלו עד כה (מאי 2023).[4]

מפעילות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Ka-52 יורה רקטות בתרגיל
    רוסיהרוסיה רוסיה
  • מצריםמצרים מצרים
    • חיל האוויר המצרי - בשנת 2015 חיל האוויר המצרי חתם על חוזה רכש של המסוקים.[7] חיל האוויר המצרי קיבל, נכון ל-2020, 30 מסוקי Ka-52[8] מהדגם הבסיסי אם כי עם התאמות מסוימות לפעילות מספינות כגון רוטורים מתקפלים וכדומה, אלה מיועדים לפעול מאונייות הסער מסדרת מיסטרל שנרכשו מצרפת. ראשונים מהמסוקים התקבלו בשנת 2018 והוכרזו מבצעיים ב-2019. מסוקי Ka-52K נוספים צפויים להימכר למצרים, המספר המסוקים הכולל צפוי להגיע ל-43 מסוקים.

גלריית תמונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסוקי קרב רוסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסוקי קרב דומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קמוב Ka-52 בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אתר התאגיד הממלכתי לייצוא נשק (רוסיה), Ka-52, http://roe.ru/
  2. ^ Russia Upgrading Ka-52 Combat Helicopters, forecastinternational.com, ‏28 במאי 2019
  3. ^ משרד ההגנה של הממלכה המאוחדת, Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 25 October 2022, Twitter, ‏25 באוקטובר 2022
  4. ^ List Of Aircraft Losses During The 2022 Russian Invasion Of Ukraine, www.oryxspioenkop.com
  5. ^ The Military Balance, the annual assessment of global military capabilities and defense economics, International Institute for Strategic Studies, 2020, עמ' 201
  6. ^ The Military Balance, the annual assessment of global military capabilities and defense economics, International Institute for Strategic Studies, 2020, עמ' 207
  7. ^ Egypt snaps up the ‘Nile Crocodile’, https://www.arabianaerospace.aero, ‏13 ביוני 2019
  8. ^ The Military Balance, the annual assessment of global military capabilities and defense economics, International Institute for Strategic Studies, 2020, עמ' 347