קרון טרקלין מס' 98

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קרון טרקלין מס' 98 בתצוגת מוזיאון רכבת ישראל בחיפה.
קרון טרקלין מס' 98 בתצוגת מוזיאון רכבת ישראל בחיפה, סלון בתוך הקרון

קרון טרקלין מס' 98 היה אחד מקרונות באח"מים ברכבת הארץ ישראלית וברכבת ישראל. היום מוצג הקרון במוזיאון רכבת ישראל בחיפה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרון[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקרון נבנה בשנת 1922 במפעל ‏ RC&W (אנ') בברמינגהם, אנגליה, עבור קציני הרכבת המנדטורית ואורחים חשובים. יחד עם קרון טרקלין נוסף מאותו דגם, שלא נשמר, שימש הקרון את רכבת ישראל עד שנות ה-60 של המאה ה-20. כאשר יצא הקרון מהמפעל הוא כלל סלון רחב, מרוהט בכורסאות מרופדות עור, ומטבח מאובזר. בסוף שנות ה-20 של המאה ה-20 עבר הקרון שינוי והותקנו בו שש מיטות מחולקות בין תאי שינה, וכך הפך לקרון שינה. הסלון הצטמצם ונשארו בו רק כמה כורסאות בודדות. במהלך מלחמת העצמאות ניזוק הקרון, אך תוקן לאחר מכן. לאחר מלחמת ששת הימים השתמש צה"ל בקרון כמפקדה בבסיס רפידים שבחצי האי סיני. הקרון הוחזר מאוחר יותר לרכבת ישראל והוצג במוזיאון רכבת בחיפה, שנפתח ב-1983. מצבו של הקרון באותן שנים היה בעייתי: מרכב הקרון ניזוק משמעותית והשלדה המקורית אבדה.

בשנים 20182019 עבר הקרון תהליך שיחזור מלא ונוספו לו חלקים חסרים מקרונות דומים אחרים. את הגג נאלצו להחליף בשל מצב השימור הירוד שלו. במהלך השחזור נחשפו שש שכבות צבע שונות והן נשמרו פתוחות ומוצגות היום במקום המתאים על הקרון. הצביעה החיצונית תואמת את ערכת הצבעים משנת 1950, וכך גם השלטים וסמל הרכבת ישראל[1].

הקרון הוא כנראה היחיד ששרד מציוד הרכבת המנדטורית שביקר באיסטנבול עם המשלחת הארץ הישראלית בוועידת הרכבות למזרח התיכון ב-1947.

קרנות טרקלין נוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרנות טרקלין נוספים (מדגמים אחרים) שנשמרו בישראל:

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Paul Cotterell, The Railways of Palestine and Israel, Tourret Publishing, 1986

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרון טרקלין מס' 98 בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]